reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kilogramy i centymetry na +

10 kilo na plusie jak narazie, czyli magiczne 75!!!:baffled:

co gorsza tyje inaczej niż w pierwszej ciąży, tzn dostałam boczki, a wtedy ich nie mialam i łatwiej chyba było to zrzucić, teraz brzuch ma nawet inny kształt, rozpycha mnie na boki, może to jednak znak, że będzie dziewczynka? :confused: nigdy w to nie wierzyłam, ale podobno na dziewczynkę idzie się wszerz, a poprzednio z Kubasem miałam tylko ogromny brzuchol z przodu i był niżej...sama nie wiem :baffled:

reklama
To dla zainteresowanych trochę teorii (cytaty na zielono) zaczerpniętej z czasopisma

Rodzice nr 2/2008:
Przeciętnie, w pierwszym trymestrze Twoja waga powinna wzrosnąć o ok 1,5-2kg, w drugim o 6-7kg, a w trzecim o 4-5kg.

U mnie jest "trochę" inaczej...
I - 5kg na +
II - 5kg na +
III - sie okaże....

Skąd biorą się dodatkowe krągłości:
dziecko - ok 3,5kg
łożysko - ok 0,7kg
wody płodowe - ok 0,9kg
powiększenie piersi - 0,5kg
powiększona objętosc krwi - ok 2kg
tkanka tłuszczowa - ok 3,5kg

Reasumując wychodzi ponad 11kg.

W sumie nie powinno Ci przybyć więcej niż 12,5-18kg (jesli masz drobną budowę możesz pozwolić sobie na 18kg, a jesli mocniejszą, najwyżej na 11,5kg).

Podejrzewam że średnio ma się ta teoria do rzeczywistości, ale artykuł ciekawy - warto wiedzieć.

to mój wcześniejszy post z pierwszej strony:
przed ciążą 60kg teraz 63 kg czyli 3 kg na +...
obwod brzuszka przed ciażą nie pamiętam, ale teraz mam już 97 cm...
ciekawe co bedzie dalej...
a z 75 B zrobiło mi się już na pewno duże C...

teraz waga 68kg czyli od początku 8kg na plusie
obwód brzuszka 99cm
a rozmiar stanika to duże C

Dołączam do dziewczynek z dziesięciokilogramowym przyrostem:-Dw 23tc
(czuję, że troche ciężej i się wchodzi po schodach)
W biuście jakoś niewiele mi przybywa, choc widzę różnicę, może podgonię pod koniec ciąży...:sorry2:
pozdrowionka

A ja przez ostatni miesiąc przybralam tylko 0,5kg :-D To zasluga gimnastyki i dluzszych spacerow z psami ... w koncu po 4 miesiacach polegiwania sobie pozwalam! W sumie dzis koncze 25tc i mam na plusie 6,5kg. A dzis mi sie snilo, ze wlasnie urodzilam synka, byl tak wielki, ze trudno mi bylo go uniesc i sie w tym snie zastanawialam, jak to mozliwe, ze taki olbrzym sie zmiescil w takim malym brzuchu? hi hi hi :shocked2:;-)

Zycze Wam duuuuzo ruchu, zwlaszcza na swiezym powietrzu! Trzeba dotleniac siebie i malucha :-D

Ja już dobrnełam w 24 tygodniu do 5 kg na "+" (wcześniej 63,5 kg, teraz 68,5 kg), a obwód w brzuszku 100 cm :szok:

reklama
Do góry