reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy wasze dzieci zaczely siadac i raczkowac

Mrs.mama

Fanka BB :)
Dziewczyny, mamusie kiedy wasze pociechy zaczeły siadać oraz raczkować? U nas synek za chwile 7 miesiecy i jestem ciekawa kiedy zacznie siadac...raczkowac, pełzać... Jak to u was bylo? U nas puki co nie widze by zanosilo sie do siadania czy chociazby pełzania. Czy powinnam sie martwic? Jak go zachecic, pomoc?? Podpowiedzcie prosze jak to bylo u Was?

reklama
Córka siadła jak miała 7,5 miesiąca, czworaki dokładnie 2 tygodnie później. ;) Stanęła dzień przed skończeniem 9 miesięcy. Aha, w ogóle nie pełzała, nie widziała sensu w ciągnięciu brzuszka po podłodze. 😅

U mojego młodego - zaczął raczkować jak miał 5,5 miesiąca. Usiadł jak miał 11 miesięcy. Na nogi przy meblach wstawał jak miał 9 m-cy. A chodzić zaczął jak miał 14 m-cy.
Niestety nie pamiętam jak było z pełzaniem - na pewno było przed raczkowaniem.

U każdego jest inaczej.. Mój syn pełzał jak miał 5m, usiadł i raczkowal przed 6m, chodził już jak mial 8m. A corka- w przyszłym tygodniu kończy 8m, a jeszcze nie siedzi. Pełzać pełza,ustawia się jak do raczkowania ale tylko się buja.. Daj synkowi czas

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, mamusie kiedy wasze pociechy zaczeły siadać oraz raczkować? U nas synek za chwile 7 miesiecy i jestem ciekawa kiedy zacznie siadac...raczkowac, pełzać... Jak to u was bylo? U nas puki co nie widze by zanosilo sie do siadania czy chociazby pełzania. Czy powinnam sie martwic? Jak go zachecic, pomoc?? Podpowiedzcie prosze jak to bylo u Was?
Hej
U nas było tak, że córka dość późno osiągnęła te umiejętności i to z pomocą fizjoterapeuty. Niby wg skali Denver dziecko na samodzielny siad ma czas do 11-mca, a czworakowanie jeszcze więcej (raczkowanie to tylko przyjmowanie pozycji czworaczej bez ruchu). Nam zdiagnozowano obniżone napięcie mięśniowe i córka dane umiejętności osiągała w ostatnim momencie- gdy skończyła 11 m-cy zaczęła sama siadać, a miesiąc później czworakować bo tak to tylko sobie leniwie pełzała. Mieliśmy ćwiczenia oraz terapię manualną wykonywaną przez osteopatę, ale tak nie musi być w Twoim przypadku. Grunt to nie dać się zwariować, że inne dzieci już te umiejętności osiągnęły a Twoje nie. Czasami trzeba czasu i cierpliwości, czasami pomocy fizjo, a czasami po prostu dana umiejętność a nawet i kilka naraz 'wskoczą' po skoku rozwojowym- u nas tak było ze wstawaniem że pojawiło się nagle razem z czworakowaniem. Pełzanie u nas pojawiło się ok. 9 m-ca, nasza córka ogólnie należy do ruchliwych, ale zarazem leniwych bobasów. Polecam Ci żebyś sobie zaobserwowała treści bloga Mama Fizjoterapeuta albo poszukaj materiałów na youtube od Rity Calderaro-Poczmańskiej, my od tej drugiej fizjo wykupiliśmy kurs i bardzo nam się przydał. A jeśli nadal po zdobyciu wiedzy z różnych materiałów coś Cię niepokoi zapisz się do fizjoterapeuty, niech oceni dziecko na żywo i będziesz spokojniejsza.

Ja powiem wiecej- niektóre dzieci tez nie czworakują, siadają z różnych "dziwnych" pozycji. Książki książkami, a życie życiem:) Moj syn w sumie też pełzał "niestandarwo", bo tak się rzucial do przodu..:)

Mojej koleżanki córka do 9miesiaca nie siedziala ani nie raczkowała. W 9,5 nagle zaczela siedziec i raczkowac. Teraz ma 1,5 roku i jeszcze nie chodzi ale staje przy meblach. Także dałabym czas synkowi:)

reklama
Mój syn nie pełzał w ogóle. Nigdy nie chciał leżeć na brzuszku, dlatego. Raczkować zaczął w 9 miesiącu, siadać chyba wcześniej. Nie pamiętam. Wstawać na nóżki w 11, teraz ma 13 i chodzi przy meblach, z pchaczem, zaczyna się sam puszczać, ale kroka jeszcze nie zrobi. Wszystko przyszło mu naturalnie i bez przymuszania. Nigdy nie martwiłam się, że coś za późno.

Do góry