reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

a ja nie byłam na ktg jeszcze ani razu no wtedy miałam co byłam około 23 tyg w szpitalu

lekarz mi powiedział że przy następnym badaniu ale to około 20 lutego pewnie to już chyba przy porodzie :mad:

mój będzie jakimś zawodowym bokserem wali tak że aż mi w brzuchu chlupie jeestenm w szoku

reklama
czytam ten Wasze dylematy obliczeniowe i dziwi mnie to, że jakiś gin każe liczyć ruch w ciągu 12 godzin, nic tylko leżeć i czekać...

W szpitalu kazali nam liczyć do 50 ruchów w ciągu dnia, a Karolnia była taka wkurzina na każdym ktg, że w ciągu pół godziny naliczyłam ponad 30 ruchów i dałam sobie spokój z liczeniem...

Dziś rano Rafał przemówił do córki i ta mała laseczka zareagowała wyraźnie... Mądre dziecko noszę pod sercem... :D

Wczoraj tak sobie wymyslilam, ze traktowanie tylko ruchow z 15 minutowymi przerwami jako oddzielne jest calkowicie bezsensowne. No bo czysto teoretycznie jesli dziecko bedzie sie przez kilka godzin ruszalo caly czas (przerwy beda krotsze niz 15 minut, np tylko 5 minutowe, a potem sobie pojdzie spac, to mogloby sie okazac, ze w ciagu 12 godzin wychwycilibysmy tylko np. 2 ruchy. I panika i do szpitala. A tak naprawde taki maluch mial aktywnosc np. 3 czy 4 godzin w ciagu dnia.
Dla mnie jedyny logiczny sposob liczenia ruchow to taki, ze kazde kopniecie czy przesuniecie sie to jeden ruch. Ewentualnie jeszcze ile mija od ostatniej aktywnosci dziecka- 5 godzin czy 24 godziny.

przeczytałam w kilku źródłach o liczeniu ruchów i wszędzie powtarza się to samo - należy naliczyć min 10 ruchów w 1 godzinę aktywności dziecka, jeśli ruchów jest mniej należy zjeść coś lekkiego napić się chłodnej wody i spróbować policzyć jeszcze raz, oczywiście liczyć w spokoju , na leżąco a nie ganiając po domu

No tak Fionka- ale wlasnie jesli 1 ruch liczymy co 15 minut (tzn. ma byc 15 minut przerwy miedzy jakimkolwiek odczuciem) to w zyciu by nie wyszlo 10 na godzine- jest to fizycznie niemozliwe. Dlatego takie bezsensowne wydaje mi sie to zalecenie.

ja się nie spotkałam z tymi 15 minutami , bo faktycznie w ten sposób to jakś głupota, moim zdaniem ruch to ruch i nie ma znaczenia czy jeden po drugim, czy jeden odstęp parę minut i drugi ruch, ważne aby dzidzia była aktywna to mamusia jest wtedy spokojna ;) :laugh:

Ja już opanowałam liczenie ruchów po swojemu. :)
Kiedy dzidzia mnie kopnie, a zaraz potem czuję jeszcze rączki czy pupę- to to jest dla mnie seria, czyli jeden ruch.
Jak potem znów czuję kopniaczek- drugi. Nie czekam 15 minut.
I tym sposobem mniej więcej do południa mam zaznaczone na karcie. Potem też się rusza, ale tego już nie liczę.
W ogóle, to mój brzuszek jest bardzo aktywny koło 7 rano. Więc nie panikuję jak od 9 jest spokojniej. :)
Trzeba wybrać złoty środek!

A do tego lekarz zalecił mi pojawienie się w szpitalu wtedy,
gdy będzie w ciągu dwóch kolejnych dni tylko 5 (lub mniej) ruchów.

mnie dzis tylko pytala czy czuje ruchy
jak powiedzialam ze tak to nie wsponimala nic o liczeniu czy czyms takim

reklama
Do góry