reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

a ja nie byłam na ktg jeszcze ani razu no wtedy miałam co byłam około 23 tyg w szpitalu

lekarz mi powiedział że przy następnym badaniu ale to około 20 lutego pewnie to już chyba przy porodzie :mad:

mój będzie jakimś zawodowym bokserem wali tak że aż mi w brzuchu chlupie jeestenm w szoku

reklama
czytam ten Wasze dylematy obliczeniowe i dziwi mnie to, że jakiś gin każe liczyć ruch w ciągu 12 godzin, nic tylko leżeć i czekać...

W szpitalu kazali nam liczyć do 50 ruchów w ciągu dnia, a Karolnia była taka wkurzina na każdym ktg, że w ciągu pół godziny naliczyłam ponad 30 ruchów i dałam sobie spokój z liczeniem...

Dziś rano Rafał przemówił do córki i ta mała laseczka zareagowała wyraźnie... Mądre dziecko noszę pod sercem... :D

Wczoraj tak sobie wymyslilam, ze traktowanie tylko ruchow z 15 minutowymi przerwami jako oddzielne jest calkowicie bezsensowne. No bo czysto teoretycznie jesli dziecko bedzie sie przez kilka godzin ruszalo caly czas (przerwy beda krotsze niz 15 minut, np tylko 5 minutowe, a potem sobie pojdzie spac, to mogloby sie okazac, ze w ciagu 12 godzin wychwycilibysmy tylko np. 2 ruchy. I panika i do szpitala. A tak naprawde taki maluch mial aktywnosc np. 3 czy 4 godzin w ciagu dnia.
Dla mnie jedyny logiczny sposob liczenia ruchow to taki, ze kazde kopniecie czy przesuniecie sie to jeden ruch. Ewentualnie jeszcze ile mija od ostatniej aktywnosci dziecka- 5 godzin czy 24 godziny.

przeczytałam w kilku źródłach o liczeniu ruchów i wszędzie powtarza się to samo - należy naliczyć min 10 ruchów w 1 godzinę aktywności dziecka, jeśli ruchów jest mniej należy zjeść coś lekkiego napić się chłodnej wody i spróbować policzyć jeszcze raz, oczywiście liczyć w spokoju , na leżąco a nie ganiając po domu

No tak Fionka- ale wlasnie jesli 1 ruch liczymy co 15 minut (tzn. ma byc 15 minut przerwy miedzy jakimkolwiek odczuciem) to w zyciu by nie wyszlo 10 na godzine- jest to fizycznie niemozliwe. Dlatego takie bezsensowne wydaje mi sie to zalecenie.

ja się nie spotkałam z tymi 15 minutami , bo faktycznie w ten sposób to jakś głupota, moim zdaniem ruch to ruch i nie ma znaczenia czy jeden po drugim, czy jeden odstęp parę minut i drugi ruch, ważne aby dzidzia była aktywna to mamusia jest wtedy spokojna ;) :laugh:

Ja już opanowałam liczenie ruchów po swojemu. :)
Kiedy dzidzia mnie kopnie, a zaraz potem czuję jeszcze rączki czy pupę- to to jest dla mnie seria, czyli jeden ruch.
Jak potem znów czuję kopniaczek- drugi. Nie czekam 15 minut.
I tym sposobem mniej więcej do południa mam zaznaczone na karcie. Potem też się rusza, ale tego już nie liczę.
W ogóle, to mój brzuszek jest bardzo aktywny koło 7 rano. Więc nie panikuję jak od 9 jest spokojniej. :)
Trzeba wybrać złoty środek!

A do tego lekarz zalecił mi pojawienie się w szpitalu wtedy,
gdy będzie w ciągu dwóch kolejnych dni tylko 5 (lub mniej) ruchów.

mnie dzis tylko pytala czy czuje ruchy
jak powiedzialam ze tak to nie wsponimala nic o liczeniu czy czyms takim

reklama
Do góry