reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

a właśnie, jak to jest z mikrofalą? Przez długi czas mówiło sie o tym, że dla małych dzieci nie wolno jej używać do podgrzewania. Cos się zmieniło w tej kwestii czy myslicie, że te wytyczne to przesada? Nie ukrywam, że to pewnie baaaardzo wygodne:)

reklama
Barmanka79 - nie pisałam dlaczego sama wszystko, ale tak się układa, że raczej będę samotną matka niż nią nie będę:-(Moja Mama która ma mi pomóc w opiece nad Młodą raczej się na takowe zakupy nie nadaje, bo nie mam pewności, że kupiłaby to co trzeba i wogóle się ogarnęła.
Ramari - pożyczonemu koniowi nie zagląda się w zęby jeśli chodzi o podgrzewacz. Niech raz się przyda. :-)
Ja - Zołza - straszny ten artykuł do którego linka wysłałaś :szok:
Temat podgrzewaczowo - butelkowo - pieluszkowo - chusteczkowy będę zgłębiać później aczkolwiek wstępnie się orientuje. Przeraża mnie to wszystko. :shocked2:

Jeśli chodzi o kuchenki mikrofalowe to ponoć nie powinno się w nich podgrzewać dziecięcych posiłków czy mleczka, ja przynajmniej będę starała się tego unikać - po to będę mieć podgrzewacz, za to mikrofalówka jest dobra do wyparzania butelek, zabija wszystkie zarazki - dlatego nie kupuję sterylizatora do butelek, uważam to za zbędny gadżet.

ja w pierwszej ciazy tez nie mialam podgrzewaczy itp
wode poprostu pogrzewalam w czajniku bezprzewodowym , doslownie kilka sekund i byla ciepla, mieszalam z mleczkiem w proszku i max 2 min to trwalo ;-) Ale woda wczesniej byla przegotowana w tym czajniku :tak:
a posilki... no coz, mowia ze sloiczki z gotowymi jedzonkami sa FE, wiec ja bede sie starac samej gotowac :tak: i podgrzewac normalnie na gazie. W 1 ciazy sloiczkami mlodego czasami karmilam...

co do wyparzania, to ja mialam taki pojemnik ktory sie wklada do mikrofalim nalewa sie na dno wody i na pare min wklada sie do mikrofali z butelkami.

No, wracam po remoncie :D malowaliśmy pokój, wymienialiśmy meble i dużo sprzątania było po tym ;)

Co do pieluszek to w lidlu kupiliśmy dwie paki pampersów rozmiar 2 (3-6 kg) po 94 sztuki za 39.99 akurat była promocja więc się skusiliśmy. Teraz czekają na Hanulę :)

Mokre chusteczki naprawdę dobre są biedronkowe dady :) sama używałam swego czasu, siostra dla synka też kupowała. W przedszkolu rodzice przynosili różne rodzaje, dzidziuś też są dobre. Ostatnio wyczytałam, że jak najmniej powinno się stosować mokrych chusteczek, więcej zwykłej wody. Podobno mogą podrażniać i uczulać...

Nie wiedziałam, że można wyparzać buteleczki w mikrofalówce :szok:

Jeśli o wydatki chodzi, to tylko od początku lutego na rzeczy dla Małej poszło nam 400 zł :shocked2:

A co planujecie kupic albo kupiłyście z aptecznych rzeczy? ja właśnie listę robię i mam jak na razie : dużo plantexu, gaziki do przemywania pępuszka i oczek, sól fizjologiczną do oczek, sudokrem mały i duży, bepanten na moje brodawki , 4 opakowania podkładów poporodowych też dla mnie, linomag na pupcie maluszka, osłonki dla mnie na piersi i jak na razie to chyba tyle.

reklama
a dobry jest też patent jak ktoś karmi sztucznie-termos z gorącą wodą i dolewasz tylko zimną i gotowe.ja mam np.Britę-filter-woda bez kamienia elegancko

Do góry