reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

Aestima nam tez położna mówiła, że ten octanisept może być na krocze, ponoć przyspiesza gojenie.
A jak wasz pępuszek? Odpadł już? Czego używaliście? Troszkę mnie przeraża ten sterczący kikut... :)

reklama
Aestima nawet na jego etykiecie widnieje opis użycia m.in.
przed badaniami dopochwowymi i pozapochwowymi
przy czynnościach przed, w trakcie i po porodzie
do pooperacyjnych i poporodowych irygacji pochwy
Ale generalnie jest dezynfekujący, więc nawet jak sie dziecko skaleczy to można nim psiknąć i po sprawie (ponoć nie szczypie) a ma długi termin ważności bo aż 4 lata, więc to już zapewne będzie okres obitych kolanek ;-)

No właśnie jak tam wasz pępuszek?bo podobnie jak traschke mnie tez troszkę przeraża ten kikut i czy to nie ogranicza mocno ubierania maluszka np. w spodenki, półśpiochy?

Icak potwierdzam że po octanisepcie nie piecze - wpadłam ostatnio na szafkę i zdarłam pół nogi, prysnęłam i nic nie bolało :) (matko jaka jestem niezdara ostatnio, z dnia na dzień coraz gorzej...)

Pępuszek i mnie trochę przeraża - no bo niby mam te pieluszki z wycięciem na pępek ale co z tego, przecież w samej pieluszce Maja leżeć nie będzie więc to trochę głupiego robota...

Dlatego mimo wszystko zamierzam jednak spirytusu używać. Przecież od lat się go używało i było dobrze. A nam kikut odpadł w 6 dobie i ślicznie się wszystko zagoiło. Mam wrażenie że ktoś robi niezłą kasę na tym ostanisepcie.

Doszedł wczoraj laktator elektryczny Medeli który zamówiłam już z tydzień temu. Myślałam że może będzie zniszczony czy coś ale okazało się że jest jak nowy, nie wiem czy w ogóle był używany, a co najlepsze jest jeszcze na gwarancji ponad pół roku! A zapłaciłam za niego tylko 120 zł i Pan dorzucił jeszcze całą paczkę torebek do mrożenia pokarmu! Tacy sprzedający są super!

Ostatnia edycja:
A u mnie pediatrka mówiła, że najlepsza jest sucha pielęgnacja pępka czyli wietrzenie, nie moczenie niczym, nie przemywanie żadnym spirytusem...nie wiem co o tym myśleć...a octanisept kazała używać tylko w przypadku kiedy pojawi się zaczerwienienie wokół pępka... hmmmm no nie wiem...co Wy na to?

aestima
Ja urodziła Mele o tez musiałam w ksiazecce zdrowia podpisac, ze zapoznano mnie z przemywaniem pepka wtedy spirytusem i ze bede go stosowac. Powiem tak nawet jam by mi kazali podpisac takie oswiadczenie to ich strata czasu i papieru. Ja rodzic chce juz na 100% na Makwarta.

icak
Mi kikutek u Meli w niczym nie przeszkadzał, nawet w kapaniu, tylko musisz pamietac, ze jak uberasz np. spodenki to najlepiej z szeroka guma i tak by ta guma nie byla na pepku, wcale tak strasznie to nie wyglada :-)

Evka
Mi teraz tez tak powiedzieli bo sie niedawno standardy zmnieniły i wszyscy teraz tak powinni mówic.

My używaliśmy właśnie octeniseptu i kiepsko pępuch się goi. Na patologii wysmarowali mu gencjaną i może teraz będzie lepiej.
co do ubranek- najlepsze są pajace, ale spodenki i półśpiochy też dają radę (ta gumika wypada znacznie powyżej pępka , więc go nie uraża).
Dla mnie najgorsze są śpiochy i kaftaniki- te kaftaniki strasznie się rolują pod śpiochami... Przynajmniej u nas się to nie sprawdza.

A teraz małego ubieram w bluzeczkę i półśpiochy zawinięte tak by wietrzył pępek:)
Tak w ogóle to jest przebierany ze 4 razy dziennie- a to uleje, a to moje mleko moje mu gdzieś skapnie... Także warto mieć dużo ciuchów. Ja mam dużo a i tak ciągle pralka chodzi...

Zgadzam się z Aestimą, kaftaniki i śpiochy u nas też się nie sprawdziły. Na początku najlepsza były pajacyki i bodziaki :)

a pajacyki to takie bez rękawów zapinane na górze na guziczek jak szelki, tak? A śpiochy to całe z rekawami? Rany jaka ja ciemna jestem, nie wiem jak to dziecko przeżyje przy mnie...

reklama
Do góry