reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

hope ja to wiem ze dziecko karmione butelką sie wybudza i karmi co 3h
ale to na piersi jest na zawołanie... czyli kiedy samo chce:tak:
i oczywiscie nie co pół godxziny :-p tylko to zawołanie trzeba kontrolować i mniej więcej jak miną juz 2h to wtedy znaczy że woła ponownie o mleko bo zgłodniało
a wcześniej woła bo .. chce possac , chce poczuc bliskosc matki , ma pełna pieluche ... itp...
i nie powinno sie przystawiac co chwilkę:tak: tyko własnie co om 3 h ..

a jak śpi dłuzej i nie woła to chwała Panu:-pze mozemy sie wyspać:-D
w nocy mleko jest tłuściejsze i dziecko bardziej się najada dlatego dłuzej śpi ..

a jesli jest zbyt czesto przystawiane do cyca budzi sie bo potrzebuje bliskości i wie ze zaraz dostanie cycka:tak:

edit u mnie tez mała najada się w 15min i czasem z 2 cyców czasem z 1
jak tylko z jednego to do kolejneo karmienia ją przystawiam do drugiego tak dla równości..

no ale ja aż tak nie kapię :-p
hope odciągać strach bo bdzie ci jeszcze więcej się robiło..
ale możesz odciągać sobie minimalne ilości zeby nie były takie nabrzmiałe , ja tak z Vi czasem robiłam że właśnie jak mi się nabuzowwały to pociągnęłam ze 3 razy laktatorem i więcej nie co by mi za duzo znów nie naszło :tak:

a co do bólu ja polecam maść Lasinoh lanoline - jak dla mnie jest najlepsza ale w pl jest droga i nie wszędzie sie ją dostanie niestety

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć :)
Hope miałam podobny problem i położna powiedziała, żeby przyłożyć zimne liście białej kapusty i robić ciepłe natryski. Próbowałam obu sposobów i poprawy nie było, a jeśli chodzi o prysznice bo bolały nawet bardziej. Przypadkiem odkryłam sposób. Weź gorącą kąpiel i postaraj się w jej czasie masować. Będzie nieźle leciało, ale mi sprawiło ulgę...

U nas z karmieniem na początku było ciężko, bo Mikołajek wolał spanie, a pielęgniarki w szpitalu powiedziały, że ma jeść co 2,5 godziny z obu piersi. Przy tym sposobie szybko tracił na wadze. Dobry sposób dała położna na wizycie domowej. Co 3 godziny jedna pierś. I zaczął szybko przybierać.
W nocy śpi średnio 3 godziny.

Niestety ostatnio jest problem z karmieniem, już nie wiem, co robić... W czasie jedzenia Mały zasypia twardym snem już po jakiś 2-5 minutach od przystawienia do piersi. A jak tylko poczuje, że nie jest na rękach, zaraz się budzi i znowu chce jeść. Zdarza się, że w ciągu godziny jest przystawiany do piersi 3 razy...

zonka_88 na zasypianie polecam albo pomyziać dziecko pod szyjką , albo po policzku
albo spróbuj tak lekko wyszarpnąć pierś powinien się przebudzić..
a w ostateczności daj go do pionu na ramię do odbicia..
i jak sie przebudzi to daj dalej cyca:tak:

Kamcia nam w szpitalu nawet do piersi kazały wybudzać co trzy godziny.

Hope
na nawał pokarmu dobra jest herbata z szałwii. Zaparzyć i sączyć letnią. Wypijać max 2 dziennie.

A mi znowu polozna mowila ze wybudzac ale zalezy jakie dziecko. Chodzi o male ktore wolno przybieraja na wadze. Jak zwykle wychodzi co lekarz to opinia

A ja już wiem co jest przyczyną, najprawdopodobniej. Malutka ma po tatusiu krótkie wędzidełko i nie wystawia języczka prawidłowo, stąd ból mimo dobrze przystawionego dziecka. Nie pozostaje nic innego jak podciąć tą błonkę, inaczej się wykończę.

ViKamcia próbowałam wszystkiego. na razie najbardziej skuteczne jest położenie do wózka/łóżeczka ale wtedy karmienie trwa ok. godziny...

U mnie Alex przewaznie je co 2 1/2 -3 godz.W nocy ma juz swoja stala pore.O 23 piers,pozniej budzi sie o 2:30 i rano o 6 ale lezy jeszcze w lozeczku i mruczy wiec ostatecznie piers dostaje o 6:30:-D W ciagu dnia roznie bywa,zdazylo sie ze przez 5 godzin spal i zastanawialam sie czy go obudzic.Polozna jednak powiedziala mi aby nie wybudzac i czekac az sam sie obudzi;-) Ja mialam nawal pokarmu po 2 dniach,ale szybko mi sie unormowalo i teraz nie mam zadnych problemow ani przeciekow:-D

zonka_8-Alex takze lubi zasypiac przy cycu.U mnie dziala proba wyciagniecia cyca,wtedy zaczyna ponownie ssac:tak:

a ja już powoli mam załamkę...:/pokarmu mam tyle co kot napłakał...laktator ściąga od 20- 30, a przy dobrych wiatrach ok 40 ml pokarmu, w szpitalu mały spadł na wadze i kazali mi go przystawiac i dawac mieszankę - odpowiednio ml - doba x 10, wrocil do wagi wyjsciowej, w czwartek tamten byl wazony,no i nie wiem czy dalej karmic mieszanką, od wczoraj wieczorem probuje samego cyca mu dawac...ale mam wrazenie ze jest glodny...ssa z przerwami,a w sumie to przysypia i tylko kilka razy slysze przelkniecia...no i wogole mu sie nie odbija po tym...a od przystawienia mija ok 1,5 h -2 zanim zaśnie, jak zasypia to spina się tak czasem, nóżki przykurcza,a np ostatnią kupkę robił w sobotę wieczorem :/ wcześniej zrobił w poniedziałek a nastepną w czwartek...
normalnie depresji się nabawię...

reklama