reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

Kania - może zamiast kaszki daj małej na początek kleik kukurydziany - mniej zapycha niż ryżowe kaszki. Potem jak mała oswoi się z gęstszą konsystencją to przejdziesz na kaszki ryżowe. Kleik kukurydziany z Nestle jest. Możesz do niego dorzucić ze 3 łyżeczki owocków ze słoiczka - mają tak gładką konsystencję że super się rozprowadzają w płynie. Ja robię w ten sposób małemu soczki - wrzucam do butli trochę owoców ze słoiczka i mieszam z wodą i mu smakują i wydaje mi się, że takie zdrowsze bo słoiczków nie dosładzają, no i jednak przecier bardziej wartościowy niż nektar.

reklama
Powiedzcie mi dziewczyny czy po kaszkach Wasze pociechy też miały problem z wypróżnieniem?
A co do zupek, obiadków, deserków to jak podajcie, tzn czy naraz jedno i drugie? w jakich godzinach?
Co do soków to w czym podajecie ? w butelkach, kubkach czy łyżeczką, jak często i o jakich porach?
Wczoraj zauważyłam, że Oliwka jakoś za sokiem nie przepada - może za kwaśny dla niej, ale trochę wpiła z łyżeczki. Za to jabłko z marchewką, jabłko z morelą i samą marchewkę bardzo lubi.
Zupek ze słoików jeszcze nie podawałam, raz tylko jedną, którą sama ugotowałam i nawet jej smakowała.
Pytanie też do mam karmiących piersią - jak podajecie zupkę to pierś też podawałyście na początku? przed czy po zupce i w jakiej ilości tej zupy na początek podać?

Tak więc:

1. Moja też miała problem po kaszce z wypróżnieniem, dlatego na razie się wstrzymałam.
2. Zupkę podaję najczęściej ok 14 a deserek ok 16
3. Soczek podaję w butelce z uchwytami jak w kubku niekapku, najczęściej ok 150ml dziennie w różnych porach dnia, popija sobie co jakiś czas

Dzięki Wam za rady.
Może rzeczywiście spróbuję ten kleik kukurydziany.
Wczoraj dałam jej sok to nie bardzo chciała, a dziś rozcieńczyłam z wodą i wypiła 60 na raz.
Podałam w zwykłej butelce, bo niekapka jeszcze nie mam.

Ostatnia edycja:
onesmile przeszłaś na mm?
Nie było problemów?

Nie, nie bylo, ale to dlatego, ze ja od poczatku musialam mm dokarmac, bo nie mialam az tyle swojego mleka.

A co do kaszek, to ja dodaje brzoskwiniowa i jablkowa,bananowej jakos sie boje. I kupuje te kaszki, ktore moge dodac do mm, bo wtedy daje ich tyle, ile uwazam za sluszne,a nie tyle, ile jest napisane na opakowaniu.I jak dam mniej i jest mniej geste, to nie ma zaparc.

Rozumię, ja dziś zakupiłam kleik kukurydziany jutro wypróbuję.
Jego też się miesza z mm i obawiam się, że może nie zjeść ale zobaczymy.
Jak nie spróbuję to się nie dowiem !!!
Zastanawiam się czy karmiące mamy podają pierś przed zupą czy po - na początku.
Kurczę bo już sama nie wiem jak robić, dziś po spacerze dałam jej zupkę - pół tego większego słoika, zjadła prawie wszystko a mimo to szukała piersi i zaczęła krzyczeć to jej podałam.
Może jej nie dawać?
Wczoraj z kaszką było podobnie.
Co Wy o tym sądzicie?

Ostatnia edycja:
Kania ja też po słoiczku daję pierś. Daję połowę. A dzisiaj musiałam dać pierś przed słoiczkiem bo była histeria.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy też tak często jak mój puszczają bąki? Odkąd zaczęłam mu dawać słoiczki to pryka co chwilę.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry