reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie piersią

A ja wczoraj wieczorem podałam pierwszy raz mleko modyfikowane , ale tak z czystej ciekawości czy mu to zrobi jakąs różnicę , bo mialam kilka słoiczków bebilonu (tak na wszelki wypadek), a ze termin wazności uplynie w styczniu to stwierdzilam a co mi tam. Jak wrócę do pracy to musze wiedziec jakie mleko mu odpowiada, bo cyc wtedy bedzie juz tylko okazjonalnie o ile wogóle się tak uda. Okazało sie ,ze malemu to chyba bez róznicy. Wypił jak "mamusiowe" i spał jak zwykle 4 h .

reklama
ja od początku karmie piersią i czasem też mam wrażenie że piersi takie flakowate i jakby się nie napełniły po ostatnim karmieniu ale jak przystawiam małego to je tak samo jak są bardzo nabrzmiałe tylko mniej łapczywie bo mu tak nie leci mocno :) Więc tak czy tak się najada tylko musi się więcej namęczyć ;)

dorisday u mojego też nie widać żeby specjalnie mu robiło różnice ;) A powiem nawet więcej, ostatnio jak pojechałam na zakupy i mąż chciał go nakarmić moim mleczkiem z butelki to nie chciał a modyfikowane wciągnął, widać "opakowanie" mu nie pasowało :)
My kupiliśmy bebilon jak tylko wyszłam ze szpitala bo nie wiedzieliśmy jak to będzie z tym moim karmieniem i baliśmy się że mały nie będzie się najadał ale naszczęście jak narazie daliśmy mu tylko kilka razy i wiem że mu odpowiada :)

A ja chyba zaczynam się poddawac... cycki nadal bolą, Artek wisi na cycach po 1,5 godziny, potem i tak często marudzi, a ja mam wrażenie, że ma pusty brzuszek. Wczoraj po 2 godzinach karmienia dałam mm, zjadł i zasnął. Dziś rano dałam swoje po karmieniu piersią, bo zasypiał po dwóch pociągnięciach, odłożyłam i płacz i tak przez 2 godziny, dałam mleko ściągnięte i był spokój.
Jak z brzuszkami u Waszych maluchów? Robią się pękate po jedzeniu? Widac dużą różnicę między "przed" i "po"?

sugar a próbowalas sprawdzic laktatorem ile sciągniesz z jednej piersi ? Jesli masz wystarczająco pokarmu , to chyba nie ma tu znaczenia czy dostanie butle czy Twoje mleko (w tej samej ilosci) .
U mnie tez maly czasem przysypia po kilku lykach , a jak odloze to ryk. Dostawiam go jednak poraz kolejny i tak czasem kilka razy zanim sie naje i dopiero jak sie naje to spi. Takze to moze poprostu zbieg okolicznosci ,ze akurat po tej butli zasnął. Inna sprawa ,ze dzieci wolą butlę , bo lepiej leci , nie trzeba ciągnąc jak cyca.
A co do brzuszka to u nas jakos objętosciowo róznicy nie ma , ale jak sie naje to jest twardszy.

Wiesz co, jakbym miała go tak dostawiac w nieskończonośc, to karmiłabym 24h na dobę... Nasze karmienia i tak trwaja długo, wyliczyłam, że karmienie zajmuje mi około 8-10 godzin dziennie.
Ściągam od 50-150 w ciągu godziny.

A ja chcę się pochwalić. Od początku mieliśmy problemy,żeby Franek ssał pierś i po tygodniu od wyjścia ze szpitala dawałam mu moje mleko w butelce. Ostatnio,jak był marudny, postanowiłam sprawdzić,może chce się przytulić do cycka. I co? Chwycił pierś i SSAŁ! Byłam szczęśliwa! Co prawda,upodobał sobie tylko jedną pierś(prawą),ale zawsze coś. Teraz codziennie przynajmniej raz dziennie daję mu jeść z piersi. Faktem jest,że "gryzie",ale daję radę;-).

emiliab - gratulaacje!
Moja tez ma swojego ulubionego cycuszka:) u mnie jest to lewy:) eksploatuje go 2x bardziej, no i 2x wieksza w nim produkcja:) wizualnej roznicy na szczescie nie ma;)

emilko wielkie gratulacje, tak się cieszę, że Wam się udało :-)

Ja dziś pobiłam swój rekord. Z prawej piersi ściągnęłam dziś jednym ciągiem 250 ml!

Zobaczymy ile teraz udoję ;-)

emiliab - cieszę się razem z Tobą i doskonale Cię rozumiem,u mnie początki były trudne i moje mleko musiałam dawać z butli a cycus był do pociumkania,z czasem zaczął ssać ale tylko jednego,a potem już oba :-)
Sugar - imponująca ilość,wow!

reklama
może w takim razie zbyt szybko się poddałam, ale z moim lenistwem i niezorganizowaniem to dobrze, że moje dziecko pije butle

Do góry