reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

hej hej ...
u mnie jest problem bo mój Krzyś nie wstaje na karmienie sam tylko muszę go budzić - a robię to co 3 do 3,5 godzinki - no i potem sprawdzamy pampersa i rozbudzamy się troszkę i no i próbujemy podpiąć pod piersi - problem z tym był od samego początku zwłaszcza z prawą (uciekający sutek) - oczywiście karmienie przez nakładki i walka koło 35 - 45 min żeby jakieś 20 min possał sobie uczciwie z jednej piersi .... już nie mam siły ... a po tym wszystkim potrafi jeszcze zjeść butlę 30 ml a nawet 60 ml. Teraz już się wzięłam na sposób i co drugie karmienie dostawiam do piersi i jakoś tak łatwiej nam idzie podpinanie ... a co drugie dostaje tylko butlę 60 ml w porywach do 90ml. Mam pytanie ile tygodniowe niemowlę powinno zjadać na jedno posiedzenie i z jaka częstotliwością powinno być karmione, i czy powinnam go wybudzać na karmienie czy czekac aż sam się będzie domagał ???

reklama
Kachna - butle to dzidziul wtrabi zawsze... Mój ostatnie 3 dni ze względu na żółtaczkę był na moim odciąganym i pasteryzowanym serwowanym z butli. I co? Przedtem ( i dziś znów) zjadał tylko z jednego cycka 20-40 min (róznie) i sam "odpadał" jak był najedzony. Na butli wtrąbiał na raz odciągniete z dwóch cycków (120 - 150ml) a codziennie jeszcze dostawał dodatkowa porcję odciągniętego i zamrożonego wcześniej bo tak był głodny... Już nie miałam siły, ciągle odciągać...
Dzis powrót do cycka i stara bajka - pociumka, pomlaszcze, pomysli i fajrant, zgaszony na kilka godzin po odpadnięciu ;)

Ja słyszałam, że dzienne zapotrzebowanie noworodka z każdym dniem wzrasta o 10 ml- począwszy od 3 doby chyba. Nie pamiętam tylko, kiedy się "zatrzymuje";-)

Z tego co mi powiedziała pediatra z karmieniem mlekiem modyfikowanym trzeba być ostroznym bo łatwo dziecko przekarmić więc ja pilnuję aby nie jadł częściej niz co 3 godziny, Antoś zjada przy jednym karmieniu 100ml czyli 90 wody plus 3 miarki mleka... i tak je 5-6 razy dziennie
jesli dokarmiacie tylko to nie mam pojęcia jak wyliczać karmienia

dziewczyny jak to jest z mlekiem kiedy zostawiacie malucha z mężem bądź kimś innym? w razie kryzysu podawane jest mleko sztuczne czy raczej to, które same wcześniej odciągnęłyście?
przyznam, że mam zamrożone jedynie 100ml bo więcej nie musiałam odciągać i teraz zastanawiam się jak to będzie zostawić młodego :sorry2:

hej dziewczyny ja mam pytanko do Was: wydaje mi się że albo mam za słabe mleko albo nie wiem bo moja mała wczoraj przez 4 godziny wieczorem marudzila ani jesc ani spac tylko rece i to tez nie bardzo bo byl co chwilka delikatny placz do cyca tez nie bardzo , sama nie wiem co jej sie dzieje..teraz rano powtorka z rozrywki zje troche z piersi potem juz puszcza udaje ze spi to ja odkladam i za chwile znow kwili i che jesc pośsie 3 minuty i nie chce...nie wiem doradzcie mi jaka moze kupic jej mieszanke zeby ja dokarmiac moze chociaz co drugie karmienie w nocy...

a pijecie herbatę? Lepsza zwykła czy owocowa? ma znaczenie z jakich owoców?
ja piją czarną liptona, ale słBĄ, ALBO Z CYTRYNĄ
dziewczyny jak to jest z mlekiem kiedy zostawiacie malucha z mężem bądź kimś innym? w razie kryzysu podawane jest mleko sztuczne czy raczej to, które same wcześniej odciągnęłyście?
przyznam, że mam zamrożone jedynie 100ml bo więcej nie musiałam odciągać i teraz zastanawiam się jak to będzie zostawić młodego :sorry2:
ja przed wyjściem karmię małego tzn 2 razy dopiero wyszłam i nie dłużej niż 2 godziny :-p

hej dziewczyny ja mam pytanko do Was: wydaje mi się że albo mam za słabe mleko albo nie wiem bo moja mała wczoraj przez 4 godziny wieczorem marudzila ani jesc ani spac tylko rece i to tez nie bardzo bo byl co chwilka delikatny placz do cyca tez nie bardzo , sama nie wiem co jej sie dzieje..teraz rano powtorka z rozrywki zje troche z piersi potem juz puszcza udaje ze spi to ja odkladam i za chwile znow kwili i che jesc pośsie 3 minuty i nie chce...nie wiem doradzcie mi jaka moze kupic jej mieszanke zeby ja dokarmiac moze chociaz co drugie karmienie w nocy...

Katagorka z tego co piszesz to wnioskuje ze to problem z karmieniem tylko z brzuszkiem. Jak moja Krysia sie tak zachowuje to wiem ze meczy ja bąbel w brzuszku nieodbity, albo to ze kupka idzie, albo ulewanie....
Bo jesli sie naje i ładnie odbije - nawet kilka razy... to zasypia jak suseł, ale jesli cos jej przeszkadza to zachowuje sie dokładnie tak jak piszesz.

Jesli macie wątpliwosc czy Wasze mleko jest dobre - a jest - to podjedzcie do przychodni zwazyc dziecko. Jesli przez tydzien przybierze 200 g - to nie dokarmiac modyfikowanym

reklama
Mój Wojtek jest strasznym żarłokiem....Zjada nawet 140 ml....Dlatego zdecydowałam się go dokarmiać ale tylko w nocy, daje mu NAN. Przed spaniem, po kąpieli, daje mu butle i śpi nawet 4 godziny później dostaje jeszcze raz butle jak się obudzi i z rana już pierś. Staram się odciagać bo wydaje mi się ze lepiej mu się pije z butelki niż z piersi i mogę kontrolować ile zjadł...Ale to co ściągnę na bieżąco zużywam nie mam nic w zapasie....

Do góry