reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

U nas na samym początku były problemy z karmieniem, ale teraz Hanuśka pije chętnie.
My w upały dajemy jej do picia albo glukozę, albo herbatkę z kopru, ale sypiemy połowę tego co jest napisany, bo wcześniej mała pluła nią i się dusiła, bo jej nie smakowała. No i niestety od kilku dni wieczorami dokarmiamy ją po cycu mlekiem NAN1, bo mam za mało pokarmu. Dzisiaj dla pewności sprawdziłam: po 2 godzinach od ostatniego karmienia ściągnęłam tylko 30 ml z obu piersi :no: Wczoraj wieczorem karmiłam ją przez 3 godziny, a ona ciągle była głodna, mimo, że cały czas piła, bo pilnowałam tego. Rano po dłuższej przerwie pije ok. 30-40 minut i najedzona zasypia - nawet w śnie jej się odbija :-D, no a wieczorem problem.

reklama
U nas na samym początku były problemy z karmieniem, ale teraz Hanuśka pije chętnie.
My w upały dajemy jej do picia albo glukozę, albo herbatkę z kopru, ale sypiemy połowę tego co jest napisany, bo wcześniej mała pluła nią i się dusiła, bo jej nie smakowała. No i niestety od kilku dni wieczorami dokarmiamy ją po cycu mlekiem NAN1, bo mam za mało pokarmu. Dzisiaj dla pewności sprawdziłam: po 2 godzinach od ostatniego karmienia ściągnęłam tylko 30 ml z obu piersi :no: Wczoraj wieczorem karmiłam ją przez 3 godziny, a ona ciągle była głodna, mimo, że cały czas piła, bo pilnowałam tego. Rano po dłuższej przerwie pije ok. 30-40 minut i najedzona zasypia - nawet w śnie jej się odbija :-D, no a wieczorem problem.
oj laski czemu wy tak latwo sie poddajecie z ta cyka???

jest cos takiego jak kryzys laktacyjny,wiem to od naszej kochanej julienx ze w 3 tyg,6 i w 3 miesiacu trzeba powalczyc o pokarm!!

a u ciebie jak widze jest dokladnie 3 tydzien

U prawidłowo rozwijającego się dziecka występują okresy przyspieszonego wzrostu, związane ze zwiększonym apetytem. często pojawia się u dziecka chęć dodatkowego karmienia nocnego. Dla dzieci karmionych piersią typowe są bardzo częste karmienia po południu i wieczorem. Mama ma wrażenie, że piersi są ciągle puste i myśli że pokarmu jest za mało. Kiedy laktacja jest ustabilizowana ( po około 6 tygodniach) piersi nie wypełniają się już tak intensywnie jak w pierwszych tygodniach po porodzie, ale dzięki bogatemu unaczynieniu są w stanie wytwarzać dużo mleka. W ciągu kilku dni wytwarzanie pokarmu dostosowuje się do potrzeb dziecka.Skoki wzrostowe zdarzają się zazwyczaj w 2-3 tygodniu i 2-3, 6-9 miesiącu życia dziecka. Tą sytuację nazywamy "kryzysem laktacyjnym".

Tak więc należy przystawiać dziecko do piersi według jego i swoich potrzeb. Uzbroić się w cierpliwość i pamiętać że jest to chwilowy stan, nie na zawsze:). Dla upewnienia się czy dziecko dobrze przybiera na wadze można go zważyć gdy kryzys minie.
NIE DOKARMIAĆ!!! A JUŻ NA PEWNO NIE MIESZANKĄ MODYFIKOWANĄ!!!!

Ostatnia edycja:
Nam w szpitalu zalecili zakup tych kapsułek, ale Filip strasznie po nich reagował, dostawał ataku koklki po ich podaniu.
Lekarka poradziła, by kupic w kropelkach i teraz jest o niebo lepiej:-)
W jakich dawkcg Wy podajecie kropelki?
Ja 10 k wit K i 1 k wit D3 na lyzeczce z mlekiem...

Witamine K ja mam plyn w szklanych ampulkach juz jest dozowana taka kapsulka na tydzien i podaje sie taka strzykawka z dluga cienka koncowka prosto do buzki i jest robiona ta witamina na soi. To jest ta witamina k.
http://www.radins.com/troc/photos/892357.jpg
I te witaminki acd
http://thegioidep.com/images/vita_adec.jpg
A dla tych co karmia butelka jest tu tylko d, pudelko wyglada tak samo, nazwa tez uwesterol, z tym, ze pudelko jest pomaranczowe, a nie czerwone, no i pisze samo d.

chcesz namiary na super lekarzy? mam dwoch oczywiscie prywatnych

nie pytaj tylko ślij dobra kobieto :-D

ja polecam sama wode,lub ewentulanie herbatke jakas np koperkowa ja dla Damianka daje herbatke,bo wlasnie czasami wiem ze chce tylko ciupke sie napic a nie jesc,daje mu herbatke gdyz ma problemy z gazami,myslalam najpierw ze ta herbatka to jeszcze pogarsza ale nie,jest ok,maly ladnie gazuje,

a co do wiatminy to ja mam osobno wita k i witaminke d3 podaje mu w vigantolu

ja tak spanikowałam tym ulewaniem, że postanowiłam przestać dawać herbatkę hippa z kopru włoskiego.. jeśli coś jest nie tak to od razu mam jakieś schizy! tym razem wymyśliłam, że to ulewanie to pewnie przez tę herbatkę i co?!?! przestałam ją podawać a młody przestał ulewać!!!! :dry:

Awru, mja Krisza też ulewa herbatką - jak był ten upał to wypiła ze 40 ml - a potem to wszystko znalazło sie na mnie:(

ale jesli przybiera w normie - to ulewaniem sie nie przejmuj...

minie...

dziewczyny mam pytanie do mam karmiacych mm ile kupek robia wasze pociechy?? Bo moja to wczoraj przeszla sama siebie przez caly dzien zrobila 7 i to nie takich małych tylko na pól pampersa...czy to normalne...??karmimy sie bebilonem..(kupki normalnej konsystencji i koloru)

Katagorka, mój w każdej pieluszce ma kupsko i nieraz spore, czasem poza pampers nawet wyłazi;-) Ale na wadze przybiera i to dużo, więc się nie martwię. I jest tych kup 10 albo więcej:tak:

reklama
Nam przy mieszanym karmieniu ewidentnie zredukowala sie ilosc kupsonow...jedna kupa ale jak chalupa...glownie rano. wielka wychodzaca prawie z pampersa..zolta o koststencji smietany. Dzisiaj np zrobil ja na przewijaku o 3 nad ranem a ja tylko wycieralam pupe i podkaldalam nowy recznik papierowy i powstrzymywalam sie od odruchu wymiotnego....Matko i corko jak te kupu smierdza....ewidentnie zmienily zapach...te pierwsze dalo sie wytrzymac a te aktualne porazkkkkkkkaaaaaa. to hcyba tez w duzewj mierze efekt dopajania herbatka z kopru wloskiego.

Do góry