reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Jestem ciekawa ile Wasze dzieci teraz jedza mleka,Moja Marysia potrafi zjesc 3 butelki tak do 180ml,czy to nie jest za duzo i jak to sie bedzie przedstawialo na kolejne miesiace,czy dzieci w wieku 18mcy,2 lat,tez jedza tyle mleczka,kiedy moge zaczac podawac krowie???

reklama
Marlenka, moja Ola je mleczko dwa razy dziennie - rano i wieczorem tak 180-210ml. Co drugi dzien dostaje owsianke lub kaszke manna, czasami kaszke mleczno-ryzowa i one sa na mleczku modyfikowanym. Ja daje jej juniora i ponoc powinno sie go podawac do 3 roku zycia. Mleko krowie im pozniej tym lepiej... tak czytalam ale niech sie wypowiedza mamy bardziej doswiadczone. I z tego co kojarze mamoocik juz podaje stasiowi krowie...

Nie bede was załamywac ale napisze wam jadłospis Michała to chyba zadne dziecko nie je tyle co on teraz. Wazylam go na wadze domowej to w ubraniu i pieluszce wazył 11800 a mierzył tak mniej wiecej 86 cm. 18 MAJA wazyl 10800 nago wiec wydaje mi sie ze przez trzy miesiace prawie kg to nie jest zly wynik szczegolnie ze przedtem mi nie przybierał w ogóle - na początku kwietnia wazył 10700.

No to zaczynamym ale ostrzegam usiądzcie - to jest nowy jadłospis po tym jak spi 1 raz dziennie:

7-7.30 - podubka 260 ml mleka Junior Nestle wanilowe lub Nestle z miodem (bede mu dawac do 3 lat) z kaszka ryzowa smakowa i owocami ze słoika
około 9.30-10.00 - dwa danonki lub danio lub jogurt z herbatnikiem/biszkoptem wgniecionym lub bakus
10.00-11.00 - wychodzimy do piaskownicy przed blok, albo jedziemy za zakupy
11.30-12.00 - wypija juz w łozeczki180 ml mleka waniliowego (na 6 miarek czyli jakies 200 ml sie robi) - dopiero teraz mu daje bo by mi nie spał tyle godzin
11.30-14.00 - śpi około 2 -3 godzin
14.00 obiad - 350 ml zupy warzywnej z makaronem lub kaszą, miesem lub rybą i tluszczem (jak dla mnie szok ile on zupy zjada - ostatnio zjadl 400 ml tyle ze sie zeżygał na koniec:sorry2:)
około 14.30 ja jem obiad z Marysia to jeszcze podziubie ode mnie ziemniaków czy warzywa gotowane czy skubie ze dwa kawałki miesa
od 15 jestesmy na polku do 19 - to zje kromki chleba, paluszki, chrupki, (oczywiscie nie wszytsko naraz)
około 17.00 je deserek sojowy lub banana lub owoce z twarożkiem lub jogurtem ze słoiczka malego Gebrera
20.00 je taką kolaje jak rano śniadanie (jak nie jadł chleba po poludniu to je jeszcze pół kromki)

Czasem mu daje w dzien kawalek szyneczki, ogórka małosolnego, jak Marysia je wieczorem parówki lub jajko to skubnie

Wydaje mi sie ze on je ogromne ilosci jedzenia. Nie chce mu rozciagnąc żołądka i go skrzywdzic ale kurcze nie wciskam w niego jedzenia - je dotąd póki chce - a czasem sie drze o jeszcze ale mu juz nie daje bo mi sie wydaje ze je bardzo bardzo duzo. Marysia to w jego wieku jadła polowego tego co on i nie chciała jeszcze za bardzo - trzeba było w nia wciskac. Z drugiej streony nie jest przytył jakos drastycznie - mzoe ma skok rozwojowy? Moze przez to ze oni sa cały dzien na podwórku i nonj stop biegaja. Zasadniczo jest zarłok okrutny z niego. Nic tylko by jadl. ale chyba ma dobre spalanie bo kup ze 3 wali dziennie.

Michaś :szok: gdzie Ty tu chłopie mieścisz :rofl2:
u nas z jedzonkiem do cieniutko...
8-9 kaszka 130-160 ml
11 cyc
13-14 obiadek 130-160 ml
16-17 jogurt, owoc, mus z połowy banana i jabłka itp. 120-150 ml, cyc
20 kaszka 150-200 ml
21 cyc przed spaniem i 2-3 razy w nocy

Ło matko... ile Michas je:szok: ale to dobrze, tylko sie cieszyc... a na pewno to wybiega i tak jak mówisz, moze to skok rozwojowy:tak: U nas chyba nic specjalnego z jedzonkiem:

7-8 mleczko ok 250ml
ok 11 biszkopcik (dosłownie, czasem 2)
ok 13-14 obiadek, ok 150ml
ok 18 banan, jabłko lub inny deserek
ok. 19:30-20 mleczko ok 250ml

Czasem w miedzy czasie zje jeszcze jakies ciasteczko lub owoc...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry