reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

reklama
Lorcia jak chce jeśc to znaczy że jest gotowy. Michal zaczął strasznie sie patrzec jak my jemy, bardzo go interesuje cudze jedzenie, Myślę że tez powoli dojrzewa do tego.

Ja Wojtka karmie lyzeczka jak je kaszke. I dzisiaj to tak dzioba otwieral ze ja nie nadazylam lyzka machac .Wczoarj mu dalam zupke marchwiowa i bylo ok jutro sama ugotuje.

Wprowadzanie nowych pokarmów

Tekst doc. dr hab. Janusz Książyk

2004-10-04, ostatnia aktualizacja 2007-07-12 18:30

Kaszka manna wraca do łask. Nie jest gorsza od ryżowej czy kukurydzianej i można ją podawać już kilkumiesięcznym dzieciom. Prezentujemy nowy, opracowany przez polskich pediatrów, schemat żywienia niemowląt.

ZOBACZ TAKŻE

SERWISY

Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym

Nowe zalecenia przewidują znacznie wcześniejsze niż do tej pory wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu (w postaci kaszy manny) do diety niemowląt. Dzieciom karmionym piersią można podać go już w 5. miesiącu życia, a karmionym butelką w 6 miesiącu. Dotychczas lekarze zalecali wstrzymanie się z podawaniem potraw zawierających gluten do 10 miesiąca życia niemowlęcia.

Ponieważ w polskich sklepach nie ma kleiku glutenowego dla niemowląt, o którym jest mowa w schemacie, a jedynie kleiki bezglutenowe - kukurydziany i ryżowy, specjaliści radzą podawać dzieciom po prostu kaszę mannę. Maluchom karmionym piersią w zupie jarzynowej, a karmionym butelką w mleku modyfikowanym (2-3 g kaszki na 100 ml zupki lub mieszanki).

Wcześniejsze wprowadzenie glutenu jest najważniejszą, ale nie jedyną zmianą w schemacie żywienia niemowląt. Pediatrzy uważają też, że mleko początkowe można stosować dłużej - aż do ukończenia przez dziecko sześciu miesięcy (wcześniej uważano, że już w piątym miesiącu należy wprowadzić mleko następne). Zgodnie z nowymi zaleceniami całe jajko można zacząć podawać niemowlęciu w 11-12 miesiącu, a nie dopiero po pierwszych urodzinach. Nieco częściej, bo kilka razy w tygodniu serwuje się kefir, jogurt i twarożek (wcześniej radzono to robić najwyżej 1-2 razy w tygodniu).

O zmianie polscy pediatrzy dyskutowali od dawna. Na VI Forum Żywieniowym, które odbyło się parę miesięcy temu w Warszawie przedstawiono wyniki badań z Europy i USA i ostatecznie zdecydowano o wprowadzeniu nowego schematu żywienia niemowląt od 2007 roku. W chwili, gdy rodzice będą czytać ten numer "Dziecka" wszyscy pediatrzy w kraju powinni już mieć pełną informację na ten temat, bo zalecenia zostaną opublikowane w czasopismach fachowych na przełomie roku 2006/2007. Można więc pytać ich o szczegóły. Jak zapewniają specjaliści, nowy schemat żywienia niemowląt można bezpiecznie stosować także u dzieci z alergią, rodzinnym obciążeniem alergią czy nietolerancją pokarmowej (w razie wątpliwości należy się skonsultować z pediatrą).

Oczywiście rodzice, którzy wolą wybrać stary "sprawdzony" schemat rozszerzania diety, nie robią nic złego. Obecne zalecenia podobnie jak poprzednie są jedynie wskazówką dotyczącą żywienia niemowląt, a nie sztywnymi regułami, których trzeba się bezwzględnie trzymać.

Ja jestem bardzo ciekawa jak moja będzie ciamać bo jak na razie to mleka sztucznego zaprzestałam dawać bo mnie to już denerwowało - robiłam 120 ml z nadzieją że wypije, wylewałam i tak w kółko.Raz tylko 50 ml trzepnęła ale to był wyjątek. Samej przegotowanej wody też nie chce tylko cyc

Kasia a nie mozesz zaczac wprowadzac zupek i deserków jak mała skończy 4 miesiące. Moja kolezanka tak zrobiła, wrócila do pracy jak jej synek mial 5 miesięcy i nie chciał sztucznego (albo ona nie chciala mu dawac) i jak jej nie było to dostawal zupkę, deserek i Sinlac a jak wracala to amał cyca.

Tylko mnie nie będzie aż 10 godzin, no zobaczymy bo nie wiadomo jak przyjmie te gęste jedzonko , może po nim będzie najedzona i jej wystarczy a poza tym może jak mnie nie będzie i nie będzie miała wyjścia to i sztuczne wydoi .Ot dylematy matki polki.
:-):-):-)

Moje dziecko dzisiaj nie jadło od 7 rano i nie chce jeść...nie wiem co ja mam robic...dosłownie widzę jak mi chudnie - miał wcześńiej takie papuśne nóżki....

reklama
Do góry