reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Ja to aż boję się rozszerzania diety, bo mała dalej nie toleruje nic poza moim mleczkiem i pluje nawet nurofrenem dla dzieci :baffled: u nas to chyba jazda na maxa będzie (jak to dobrze, że kuchnia zmywalnymi farbami pomalowana :-D)

reklama
hm...dziś pediatra powiedziała,że możemy startować z zupką jarzynową :szok:; a jak skończy 5 miesięcy to dorzucić pół łyżeczki kaszy mannej aby oswajaćmłodą z glutenem :baffled: - czy to jest jakaś nowa "moda" ?? jak Krzymek był na tym etapie to mówiono,że po 6 miesiącu cokolwiek, a gluten po 8-10miesiącu...

ze względu na moje zbliżające się nieobecności zamierzam wprowadzić bebilon - nie wyobrażam sobie ściągania pokarmu gdzieć w kibelku,między zajęciami (zwłaszcza,że przerwy są po 5 minut) - troszku mi smutno z tego powodu :zawstydzona/y::-(

Wprowadzanie glutenu jest w nowym kalendarzu żywienia.
Gluten w diecie niemowląt karmionych naturalnie - zasady wprowadzania
DEFINICJA
Karmienie naturalne jest zasadniczo formą diety bezglutenowej, ponieważ spożywany przez matkę gluten przechodzi do mleka w zaledwie śladowych ilościach.
OBJAWY I PRZEBIEG
W numerze 1/2007 kwartalnika "Pediatria Współczesna", będącego organem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, opublikowano nowe zalecenia żywienia niemowląt, obowiązujące od roku 2007. Wytyczne te zostały przyjęte przez zespół ekspertów na konferencji w Instytucie Matki i Dziecka. Szczególnie dużo miejsca poświęcono w nich okresowi w jakim powinno następować wprowadzanie do diety dziecka glutenu, czyli przetworów mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej. Na podstawie analizy wyników badań naukowych autorzy zaleceń stwierdzają, że dotychczasowe wytyczne mówiące o wprowadzaniu glutenu w 10. miesiącu życia nie mają twardych podstaw naukowych. Pojawiają się natomiast wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu, także u niemowląt karmionych piersią. Z tego powodu nowy schemat żywienia zaleca, aby u dzieci karmionych wyłącznie piersią, pierwszym pokarmem dodatkowym, wprowadzanym w 5-6 miesiącu życia, był przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny w ilości 2-3 g na 100 ml. Ma to być sposób na stymulację układu immunologicznego dziecka, sprzyjający wytworzeniu prawidłowej reakcji na gluten i zmniejszający ryzyko chorób z grupy autoimmunologicznych.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Regularnie konsultuj z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka. Odnośnie glutenu, wydaje się, że rozpoczęcie podawania przetworów na bazie mąki pszennej wcześniej niż dotychczas zalecano jest bezpieczne, a może nawet korzystne dla zdrowia dziecka.
LECZENIE DOMOWE
Uwaga! W nowym schemacie żywienia niemowląt (opublikowanym w roku 2007) zaleca się, aby u dzieci karmionych naturalnie zacząć dodawać do diety małe ilości glutenu już od około 5-6 miesiąca życia, ale nie należy nadmiernie obciążać dziecka glutenem. Mówiąc o małych dawkach autorzy mają na myśli dawkę 2-3 g kaszy manny (czyli ok. 1 małą łyżeczkę) na każde 100 ml dodatkowego posiłku.

ja zacznę jak Michaś skończy 4 miesiące czyli w jego piątym miesiący zycia i mam plan taki co 3-4 dni nowy produkt najpierw 2-3 łyżeczki, aż do porcji:

chyba najpierw zacznę od klieku albo ryżowego albo kukurydzianego
potem dynia, ziemniak, marchew, jabłko, jagoda

Głuszku ja też tak mam zamiar. Chociaż nie wiem czy kleiku to ja wcześniej nie wprowadze. Bo mój mały jak ja coś jem to aż się wyrywa do tego jedzenia.
Ja tylko nie wiem jak z tym jabłkiem bo one teraz mocniej uczulają niż gruszki, ale czas pokarze.
A właśnie zaczynacie najpierw od owoców czy od warzyw?

chyba najpierw zacznę od klieku albo ryżowego albo kukurydzianego
potem dynia, ziemniak, marchew, jabłko, jagoda
A kleik na wodzie ? Bo ja nie wiem czy mam na wodzie robić czy na modyfikowanym mleczku - a może można tak i tak.?A no i kleik dosypać do butli czy zrobić gęstszy i łyżeczką podawać.

A właśnie zaczynacie najpierw od owoców czy od warzyw?

Od warzyw

A kleik na wodzie ? Bo ja nie wiem czy mam na wodzie robić czy na modyfikowanym mleczku - a może można tak i tak.?A no i kleik dosypać do butli czy zrobić gęstszy i łyżeczką podawać.

Od warzyw

lepiej od warzyw bo owoce słodkie i moze nie chcieć poitem warzyw.

Magdziarko lepiej na modyfikowanym rozrobic (na Nuramigenie u ciebie) ale nie zje ci tego Antoś łyżeczką - nie sądze bo to smierdzi. Lepiej do butli dosypać i dac smoczek trójprzepływowy Aventu. A potem dodawałam owoce i dziure zorbiłam wielką i Marysia wsuwała to raz dwa. Ale już jak była starsza. Na początku tym smockzem trójprzepływoym jej dawałam bo ona Nutry nie chciała jeśc łyżeczką

reklama
a ja nigdy nie dawałam Karolowi kaszki z butelki:no: od samego początku jadł kaszkę z miseczki łyżeczką tzn. ja go karmiłam:tak:
rozumiem kleik do mleka ale nie kaszkę...(chodzi mi o smakowe kaszki)
kaszkę robiłam na dwa sposoby albo na wodzie plus jakiś owoc albo na mleku:tak: teraz też zamierzam tak robić a jak będzie czas pokaże:-) na razie wstrzymuję się do 30.09 mam wtedy szczepienie i porozmawiam z lekarzem:tak:

Do góry