Mój syn miał 4 miesiące jak zaszłam w ciążę. Nie od razu ilość mleka spada. A 7 miesięcy to dziecko, które rozpoczyna przygodę z jedzeniem. Mój syn przestał pić mleko jak miał 9 miesięcy. Po prostu sam się odstawił. Żadnego mm nie wprowadzałam. To, że jest zalecenie, że dziecko do roku ma pić mleko nie znaczy, że coś się stanie, gdy go pić nie będzie.
Zamieściłas cenna informacje, że zdarza się, że mleko zanika. Myślę, że autorka zapytania wyczyta te informacje i zdecyduje. Większość mam jednak nie traci mleka, nie ma co więc dramatyzować. I z całą pewnością nie ma sensu przed czasem zamykać laktacji. Staranie się o kolejne dziecko nie oznacza też, ze od razu w pierwszym cyklu się uda. Jeśli tak, będzie miło, ale natura nie jest zero jedynkowa. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
Nie piszę tego lekką ręką, ale z doświadczeniem. Mam 2dzieci po przejściach, z alergiami, które mm nie tolerowały. Jestem mama, która miała problem z ilością mleka. Wiele mam nie ma w tym temacie trudności i nie ma sensu dziewczyny straszyć. Nie wiadomo jak u niej będzie. Jak pojawi się problem, to będzie go rozwiązywać. Nie szukajmy na siłę problemów. Dość ma dzień swojej biedy.