reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych maluszków

ja własnie dzisiaj zważyłam małego ma 1,5 miesiąca i waży 5,6 kg a waga urodzeniowa 3650
i cały czas na cycu ani raz nie miał mm

reklama
Dziewczyny pomocy, mojego Antosia karmie mm, NAN PRO ale ulewa mu sie i zauwazylam ze ma jakies problemy brzuszkowe, steka, jeka, spac nie moze, brzuszek jakby wzdety. Miała ktoras taki przypadek? na jakie mleko zminic zeby ten brzuszek mu nie dokuczal, jakies polecacie? dodaam ze kupki robi, konsystencja hmm... jak dobrze wyrobiona plastelina. nie ja twarde kamyki ale tez nie sa takie jak na poczatku wodniste.

Ja jem prawie wszystko, staram się nie jeść smażonego i wzdymającego. Ale raz mielonego jadłam, surówki z cebulą też jadam, nie jem cytrusów ale wodę z sokiem z cytryny piję. Przedwczoraj jadłam sałatkę gyros z pekińską i małemu nic nie było. Przetwory mleczne też jem oprócz mleka bo nie lubię, mleko tylko w kawie pijam. Pizze też już jadłam:tak:. Dziś planuję na obiad spaghetti z sosem bolońskim.

Co do witamin to przy cycu daje wit. D i K. Pediatra mówiła że gdyby się zdarzyło, że przejdziemy na mm to odstawić wit. K a wit. D podawać dalej.

Yustyna - mój w szpitalu dostawał Nan pro ha i dobrze mu wchodziło, ale jak zaczęłam podawać Bebiko to właśnie zaczął się skręcać, stękać. Kupiliśmy kropelki Espumisan dla dzieci i dodajemy do każdej butelki 3 krople, oprócz tego raz dziennie daję małemu ok 20-30ml herbatki koperkowej Hipp, która ładnie go oczyszcza z gazów. Do tego zawsze jak go karmię to masuję mu brzuszek dłonią w stronę wskazówek zegara, wydaje mi się, że to go rozluźnia. Jest trochę tych sposobów, musisz popróbować.

Dziewczyny pomocy, mojego Antosia karmie mm, NAN PRO ale ulewa mu sie i zauwazylam ze ma jakies problemy brzuszkowe, steka, jeka, spac nie moze, brzuszek jakby wzdety. Miała ktoras taki przypadek? na jakie mleko zminic zeby ten brzuszek mu nie dokuczal, jakies polecacie? dodaam ze kupki robi, konsystencja hmm... jak dobrze wyrobiona plastelina. nie ja twarde kamyki ale tez nie sa takie jak na poczatku wodniste.

kupki po mm takie wlasnie sa - jak plastelina, my tez na NAN , moze spróbuj podawac herbatkę koperkowa i kropelki espumisan, ja masuje małemu brzuszek i kładę ciepla pieluche

Dziewczyny a jak wyglada wasze menu przy karmieniu piersią?

Na sniadanie zawsze owsianka z mlekiem sojowym i jagodami.

Na drugie dsniadanie to albo jogurt z platkami albo jakas kanapka.

Na obiady to razcej takie mieska pieczone i gotowane, ryba pieczona, smazonego nie jem poki co.

Na kolacje przewaznie jakas kapapke, z twarogiem i dzemem z czarne j porzeczki, lub z wedlina.

Z warzyw to jadam brokuly, fasolke szparagowa, szpinak, marchewke duszona, buraczki, cukinie.

Z owocow to jagody do sniadania, jablka i banany.

Moje menu wygląda tak że waga wcale mi nie spada hehe

A jajka jecie?
nie spada mowisz ? mi tez jakos kiepsko to idzie...
jajka jadlam jak na razie dwa razy i za kazdym razem malemu cos bylo, musze jeszcze raz sprobowac i obserowawac

Pytanie: mamy karmiące mm podajecie bobasowi do tego witaminę d dodatkowo? Niby moje mleko zawiera w sobie, ale dzisiaj mi koleżanka powiedziała, że za mało i nie wiem czy dokupić tą witaminę czy nie.

ja daje, a nawet daje teraz w okresie jesienno zimowym straszemu ktory ma 3,5 roku.

Mój to przybiera chyba wręcz bardzo dużo. Waga urodzeniowa 3510, teraz ma miesiąc i waży 4850. A jak wasze Maluszki?
wow, sporo Twoj wazy. MOj byl dzisiaj wazony i wazy 4,100, dwa dni temu skonczyl miesiac, waga urodzeniowa 3370, a przy wypisie mial 3,200.

Ooo Ewula szalejesz z jedzeniem, ja się boję trochę, bo nie chce mieć przebojów, a przecie życie mi się nie kończy i jeszcze sobie pojjem haha

Kasik no ja nie woem co z moim mlekiem, ale starszy też tak okropnie tył, jak nie lepiej, chociaż mały mi ppplakuje ostatnimi dniami i wprowadzam zasadę, że karmię tylko co 3 godziny, co 2 może za Często i się przejada, bo i ulewac zaczął

So_happy to u naszych dzieciaczkow waga podobnie rośnie, tez sam cyc :)

Mam pytanie jeśli chodzi o laktację. Ja już ściągam mleko tylko raz dziennie i wychodzi ok 20-30 ml. Nie wiem, kiedy przestać odciągać ?

reklama
Chybra ja przestalam z dnia na dzien, ostanie sciagniecie to ok 30ml, nie bylo problemu, mozesz tak spróbować , jesli piersi nie beda pelne nastepnego dnia to mysle ze bedzie ok

Do góry