reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych bąbelków

Sorga,Anni dzieki!!
U mnie dalej skarpetki zamiast piersi...buuuuuuu...chyba sprobuje z ta herbatka.

Zmartwil mnie jeden artkul na necie,ze dziecko powinno tyc minimum150 gram na tydzien,ponizej to juz za malo,a moja malutka to przez ostatnie 2 tygodnie to raptem 280gra przybrala...biedna...jak to jest?zglupialam juz...

Mi położna powiedziała, że minimum 600g na miesiąc, więc nie masz się czym martwić

reklama
Anni cyce smaruj!!! Dla tego plesniawki wracaja!!! Ja tez tak dlugo leczylam moja mala bo z sutkow sialo sie z powrotem do buziaka,poza tym leki sie stosuje jeszcze trzy dni po zniknieciu plesniawek.

No to moja przybrala 1200 g w miesiac -to moze ja nie powinnam jej dokarmiac tym sztucznym :confused: Juz sama nie wiem ale ostatnio tyje okolo 300-400 na tydzien. Waze ja codziennie bo na poczatku nie przybierala zbyt szybko, dopiero potem nagly skok wagi i tak sie rozpedzila ze rosnie "w oczach". Tylko moja mala jest bardzo zarloczna jak nie dostanie tyle mleka ile sobie zyczy to jest koncert na calego :-) A najdziwniejsze jest to ze ogolnie jest drobniutka i nie wiem gdzie te kilogramy sie ukrywaja :-) :-)

Julkowa jeśli dziecko ładnie przybiera na wadze, nie płacze z głodu, to może po prostu jesteś matką bardzo rzadkiego smyka, który szybko opróżnia pierś. Czytałam, że zdarzają się takie, które radzą sobie z tym nawet w czasie poniżej 5 minut :tak:

Esia od kiedy zaistniał problem( od tygodnia) to sie nie warzyliśmy jak do tej pory synek bardzo ładnie przybierał na wadze1400g przez miesiąc jednak obawiam się że to mogą być te pleśniawki.Zauważyłam języczku biały nalot,rano sprawdzę jeszcze raz bo sprawdzałam po jedzeniu. I być może to mleczko.W najgorszym wypadku mam nadzieję że uda nam się to szybko wyleczyć.
DZIęKUJę JESZCZE RAZ ZA POMOC

To trzymam kciuki :tak:
U nas też podejrzewana była pleśniawka (powód: prężenie i wrzask po kilku minutach jedzenia), leczyliśmy się 10 dni i teraz pleśniawki już nie ma, a biały nalot na języku pozostał. Ponoć taki już urok Piotrusia ;-)

julkowa mój synek ostatnio nie chce jeść dłużej niż 10min, po tym czasie czasem się pręży (chociaż już rzadziej) a w ostatnich dniach zanosi się płaczem z piersią w buzi. byłam dzisiaj u lekarza i zapomniałam spytać
Michaś w 3 tyg przybrał 650g:tak:
Olla o ile wiem, 120g tygodniowo to minimum nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałam wzór do wyliczania czy jest prawidłowy przyrost. bierzesz obecną wagę, odejmujesz od niej najniższą, dzielisz przez ilość tygodni życia dziecka, a potem przez 7 i ma wyjść minimum 17g dziennie

Dziewczynki kiedy macie zamiar podawac cos innego maluchom do jedzenia, chodzi mi o takie cos jak marchewka , jablko. Nie jestem pewna ale chbya dzieci karmione mlekiem modyfikowanym moga zaczac wczesniej niz dziciaczki karmione wylacznie piersia.

reklama
Pycia, dodatkowe rzeczy można dawać dziecku zgodnie z tym co jest na opakowaniu. Teraz najczęściej piszą że "po ... miesiącu", a nie jak kiedyś "od .. miesiąca". Fakt, że dziecko karmione wyłącznie piersią najczęściej dostaje takie papu miesiąc później niż to które jedzie na modyfikowanym. Tak przynajmniej słyszałam.

Do góry