reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

reklama
my bylismy dzisiaj na szczepieniu maly dzielnie to zniosl nawet duzo nie plakal i bardzo szybko się uspokoil
obecnie wazy 6800 i przez 6 tyg przybral tylko 600 gram i pani doktor mowi ze za malo przybral i ze za malo mleka wypija i powinnam mu jakos je zagęszczac szczerze to srednio mi sie podoba ten pomysl i poki co to sie wstrzymam wg mnie maly jest dosc tlusciutki i dlugi ubrania nosi na rozmiar 6-9 miesięcy a on ma 4 miesiące nie chce zeby byl jakims olbrzymem i potem pol zycia walczyl z nadwagą, je ile chce a teraz jest gorąco i czasem cięzko w dziecko wmusic jedzenie
jak sie wazylam z malym to tak mi się wydawalo ze malo przybiera a to co przybral to chyba w większosci zasluga przejscia na mm, zobaczymy jak bedzie teraz musze się z nim regularnie wazyc tak gdzies raz na tydzien to bede wiedziec, dobrze ze domowa waga w miare dobrze pokazuje wage krzysia :)

Nie przejmuj sie ta lekarka, Maly dobrze rosnie, bo rzeczywiscie teraz przybieraja maluchy coraz mniej. Ja bym nie wazyla co tydzien, z waga roznie bywa, lepiej moze co 2 tyg. Jeszcze za bardzo bedziesz tylko myslala o jego wadze...Moj np. przybral w ostatnim tygodniu 'tylko' 130 gr to by wychodzilo, ze w miesiac by przybral tylko 520, no nie?Ale moze to byc nieprawda i w kolejnym tygodniu przybierze wiecej...
Wy juz ubieracie swoje w ciuchy 6-9?Moj wazy 8.13 i mierzy 67cm i nadal ladnie wchodzi w 3-6....

co do rozmiarow to one są malo miarodajne bo co producent to inne oznakowanie, często ciuchy z tym samym rozmiarem np 74 znacznie się od siebie różnią wielkością

Czy Ci lekarze nie przesadzają?? Dziecko podobno najwięcej przybiera przez pierwsze 3 miesiące a później przybiera właśnie około 500-600 gramów na miesiąc więc dziwię się e_kord, że tak Ci powiedziała.
Ta lekarka tak ma, ale ona nie jest dla mnie autorytetem, mam jeszcze jedną lekarkę- "czarownicę"- homeopatkę, kedyś sie do niej wybiorę i zobaczę co powie na temat Lilki. Moja Pola tez tak przybierała, a jak miala rok to nawet 9 kg nie ważyła i ile bylo gadania, a dziecko zdrowe i wszystko OK. Przynajmniej oszczędzę kręgoslup;-)

A w Smyku ubrania dla moich dzieci też są zawyżone o jeden rozmiar.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
moja dziś 5 miesięcy i otatnio ważyła 6300, a zmierzyłam ją wczoraj i ma 65cm, więc Wy się tak nie przejmujcie, heheh ;)
bardzo mało mi je ostatnio, tzn obiadki wcina po małym słoiczku, potem duuużo picia, ale mleka tyciu tyciu, tak o połowę mniej niż normalnie... myslę, ze to przez te upały, ja sama jeść nie chcę ;) mam tylko nadzieję, ze nie spadnie z wagi :(

kupiłam danie z indykiem i w poniedziałek próbujemy :)
mała tutaj wyłącznie na słoiczkach, nie miałabym jak gotować nawet. ale faktycznie, wybór w Pl ogromny! w Irl to jakies nędzne resztki ;) a tutaj hoho ;) chyba sobie nawiozę słoiczków, takich, których nie ma w Eire ;)

widziałam też słoik z jabłkami i kaszka manną, tam jest tylko 2% tej kaszki, no ale sama nie wiem.

4miesiace i 4dni.
Moniska masakra z tymi lekarzami!!!!!!!
Fenix jak ja poszlam tu do Irola z krwia w kupie, to powiedzial, ze to normalne i male dzieci tak maja :crazy: a to byla ostra alergia pokarmowa :-(
aj nic mi nie mow o lekarzach tutaj.masakra normalnie.
gp od niby od wszystkiego,a tak naprawde od niczego.
Mam pytanko:
dzisiaj dałam Olkowi pierwszy raz 4 łyżeczki marchewki, jeśli do jutra nic mu nie będzie, to może już zjeść tej marchewki ile będzie chciał?? Czy też tyle samo?? Nie wiem w jakich ilościach mu rozszerzać tą dietę...:confused:
ja najpierw dawałam kilka łyżeczek i jak widziałam,że nic się nie dzieje to na następny dzień małej dałam już tyle ile chciała,ale nie więcej niż pół sloiczka.
jeśli chodzi o mięsko to odczekuje trochę dłużej.
U nad doszedł brokuł, ale nie zasmakował bardzo, moja córcia chyba będzie niejadkiem :p
Kinga za pszym razem zjadła,ale na drugi dzień już miała odruch wymiotny.
Do tej pory jeśli w czymś poczuje brokułę to nie tknie tego chocby nie wiem co.
dziewczyny a jakie przerwy robicie miedzy karmieniami?
bo ja karmilam co 3-3,5 , ale sama nie wiem czy on moze nie jest glodny, ze tak malo je?
w dzień moja mała je tak plus minus co 3 godziny.
w nocy wstaje co 2 h do 3.
Qrcze u mnie stoja słoiczki i soczki dla małej ale jakoś boje się wprowadzać nowe produkty jeszcze...czekam do magicznego 4 mca ale to pewnie tez bedzie za wcześnie bo póki co jest tylko cyc:-) ale chyba najpierw trzeba byłoby wprowadzić gluten a dopiero słoiczki bo o ile dobrze pamiętam ze dzieci karmione piersią mają wcześniej gluten ale jak go wprowadzic jak sie karmi cycem i sie nie odciaga pokarmu:baffled: zielona jestem w tym temacie:happy:
dronka nie ma sie czego bac.
powolutku i wszystko bedziesz mogla wprowadzic.
ja wprowadzilam stale posilki dopiero w 5ym miesiacu(bo tez sie strasznie balam cokolwiek jej dac)
przez pszy miesiac malej dawalam gora 2 nowosci na tydzien.
dawalam jej obiadek tak do 13,bo jakby cos bylo nie tak to zauwazylabym spokojnie w ciagu dnia.
teraz dalej sie waham ze wszystkim,ale mama karmi małą za moimi plecami i poki co jest ok.
wczoraj sie troche wkurzyłam,bo dała jej czekolady troche :szok: ale nic się nie dzialo.
probowała już też Danio,o czym dowiedziałam się wczoraj i dżem truskawkowy.
Myślałam,że ubiję mamę i moją siostrę.
Ale jak widac malej nic nie jest więc mają szczęście.
Z drugiej str dobrze,że mam kogoś takiego jak one,bo jakbym sama miala malej wszystko dawac to nie zjadłaby nic pewnie do 12 mcy,hehehe.
Gluten wprowadzilam w 6ym miesiacu.
Daje małej 1/2 łyzeczki kaszki mannej z bobovity do obiadku lub deserku.
Na pszy rzut poszły jabłuszka z kaszką manną ze sloiczka :-)
moniska brawa dla Pawełka.

Moja o dziwo od wczoraj znowu je zupki.
Ugotowałam jej ziemniaka,z marchewką i kalafiorkiem i poki co je.
sloiczkow nie ruszy.
tylko kurcze nie wiem co mogłabym je jeszcze dodac do zupki zeby zjadla z takim smakiem jak tą.
macie jakieś pomysly??

A i od dwoch dni jemy kaszkę na wieczor łyżeczką :-):-):-)
jak dla mnie wielki sukces.
pozostala tylko eliminacja butli i picie z kubka niekapka :-):-D
Czy Ci lekarze nie przesadzają?? Dziecko podobno najwięcej przybiera przez pierwsze 3 miesiące a później przybiera właśnie około 500-600 gramów na miesiąc więc dziwię się e_kord, że tak Ci powiedziała.
mi powiedziano dokladnie to samo.
moja wlasnie mniej wiecej tyle przybuera na miesiac.
2 tyg temu wazylam ja i 9.150 :-) teraz na bank troche wiecej ,bo cięższa jest :-) rece mi juz odpadaja :-)

a moj lobuz nie chce mleka pic, rano o 8.30 wypil 30 ml i wiecej nie chcial butle wypluwal wiec wzielam sie na sposob (bo ktoras pisala o kaszce owocowej) i do drugiej butelki odlalam 50 ml mleka i dodalam lyzeczke soku malinowego i podalam malemu i zalapal i wypil calosc wiec potem do reszty mleka tez dolalam soczku i tak wypil te 170 ml, potem o 11.30 wypil 110ml mleka i wiecej nie chcial a jak dodalam soczku lyzeczke to wypil do dna
wychodzi na to ze juz mu sie nudzi samo mleko i trzeba cos nowego, tylko co ja mu dam jak mu sie soczek malinowy znudzi :) mam jeszcze z czarnej porzeczki moze mu podejdzie :)

Z soczkiem dobry pomysł ja właśnie dodaję troszkę kaszki i też idzie a jest dużo smaków więc zawsze coś nowego można wprowadzić narazie na topie jest malinowa i banan:)

reklama
a moj cyc ma zawsze taki sam smak,i maly ciagnie.No moze czasem troche bardziej wisniowy,czy pomaranczowy zalezy jakim zelem pod prysznic sie myje:D:D:D:D:D:D

Do góry