reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

Sęk w tym, że strasznie niespokojna jest po karmieniu jak jej się nie odbije. Kiedy ją kładę po jakimś czasie na bok to napina się, pręży i nie ma mowy o spaniu.Nawet kiedy jest zmęczona. Najlepiej się czuje jak położę ją brzuszkiem na swój brzuch, mogłaby tak spać cały czas.

Czasem ma problemy ze zrobieniem kupki,też się męczy wtedy i płacze. Najgorsze, że nie wiem co mogło jej wtedy zaszkodzić, staram się jeść zdrowo;/ Herbatki koperkowej jej nie podam, bo od miesiąca dopiero a masowanie brzuszka nie pomaga.

reklama
co do czopków to ja bym dała dopiero w ostateczności ponieważ zbyt częste dawanie czopków i innych wspomagaczy może rozleniwić jelitka i potem dziecko bez czopka ani rusz.... najpierw naturalne metody najlepiej

Poczytalam w koncu troche ten watek :) czy jak dokarmiacie mm po cycu, to uzywacie butelki? My tylko z kubeczka ewentualnie strzykawki (te stosujemy do mojego odciagnietego, bo go odciaam niewiele i kazdej kropli szkoda). Zreszta teraz juz dokarmianie sporadyczne, jak np. Dzis w nocy. Ale w szpiatalu to glownym posilkiem bylo mm, ale tez niez butli, choc troche to trwalo, zeby z kubeczka czy strzykawki pociagnal te ok. 45-50ml.

Nasz maluch uczy siecoraz lepiej ssac. Przed chwila pierwszy raz od poczatku ladnie sie przystawil do prawej piersi i w ogole mnie nie bolala :) ale mysle, ze przez jakis czas, moze 1-2 dni, bede zawsze na poczatek dawac godo lewej, a potem do prawej, a na koniec z prawej odciagne, cojeszcze zostanie. W ten sposob bede miala czas, by prawa calkiem doszla do formy. Na razie nie odciagam wiecej niz 10ml, zawsze cos na ewentualny glod.

dziewczyny mam do was takie pytanie czy waszym dziecią też się zdarza ulewać wodą moja dostaje specjalne mleko które ma zapobiegać ulewaniu noi faktycznie ulanie mleka zdarza się już rzadko trzmamm ją po każdym karmieniu co najmniej 20 minut a nawet pół godzinki nieraz i potrafi nieraz 2 godzinki po posiłku mimo że herbatke piła 4 godziny wcześniej ulewać wodą aż się nią nieraz krztusi nie wiem czy to normalne czy biegać z tym znowu do pediatry boje się jej dawać herbatki bo poczatkowo wydawało mi się ze to ta herbatka własnie ale jak mi ulała o 14 wodą a herbatke piła o 10 to chyba to nie herbatka boje się że mi się zacznie krztusić tą wodą w nocy nie wiem co robić

od wczoraj znowu prolemy z brzuszkiem mimo kropelek i nowego mleka po tygodniu znów jest nie dobrze brzuszek boli pręzy się wczoraj od 11 popołudniu do dziś rana się wiła z pominięciem kilku godzin snu w nocy bo już chyba zmęczona tym była

kingutek- z tym ulewaniem nie mam pojecia ale na temat kolek cos wiem :/ ja stosuje teraz bigaje krople, ktore daje sie raz dziennie- jak dla mnie rewelacyjne- kolki zdarzaja sie teraz sporadycznie!

A ja mam do was inne pytanie- czy macie tez problem z zastojami w piersiach?? ja juz mialam dwa a teraz wczoraj trzeci i to w OBU piersiach:szok: myslalam ze umre- na szczescie juz rozmasowalam, przykladalam twarozkiem i caly dzien i noc odciagalam co 3 godziny (chodze dzis na rzesach).
Ale co powoduje te cholerne zastoje? przykladalam malego jak zawsze a mimo wszystko:wściekła/y:

kingutek- z tym ulewaniem nie mam pojecia ale na temat kolek cos wiem :/ ja stosuje teraz bigaje krople, ktore daje sie raz dziennie- jak dla mnie rewelacyjne- kolki zdarzaja sie teraz sporadycznie!

A ja mam do was inne pytanie- czy macie tez problem z zastojami w piersiach?? ja juz mialam dwa a teraz wczoraj trzeci i to w OBU piersiach:szok: myslalam ze umre- na szczescie juz rozmasowalam, przykladalam twarozkiem i caly dzien i noc odciagalam co 3 godziny (chodze dzis na rzesach).
Ale co powoduje te cholerne zastoje? przykladalam malego jak zawsze a mimo wszystko:wściekła/y:
Jak przystawiasz dziecko do piersi i ono nie opróżni jej do końca ,a następnie przystawiasz do drugiej i karmisz dalej to wtedy istnieje ryzyko zastoju.
Miałam to samo na początku i już się nauczyłam jak sobie z tym radzić .

Tu masz wszystko napisane...
http://dziecisawazne.pl/jak-karmic-piersia-2/

dokladnie tak as robie!
myslisz ze lezenie na brzuchu czy uwierajacy stanik (apropo stanikow do karmienia- to sa katastrofalne, niewygodne i aseksualne ale przede wszystkim mega niewygodne) moga doprowadzic do zastoju?

dokladnie tak as robie!
myslisz ze lezenie na brzuchu czy uwierajacy stanik (apropo stanikow do karmienia- to sa katastrofalne, niewygodne i aseksualne ale przede wszystkim mega niewygodne) moga doprowadzic do zastoju?
Tak to może być przyczyną.
Ja mam super stanik do karmienia .
Podstawowa sprawa to powinien być zupełnie miękki bez fiszbin by nie powodował przytykania naczyń krwionośnych i dopływu pokarmu.
Polecam firmę Alles i stanik Mama II
Alles - producent bielizny - alles.pl

reklama
Tez mam staniki z tej firmy i moge polecic:tak:mam inne modele, chyba sztuk 3:-)zamierzam kupic kolejny;-)

Do góry