reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

U mnie Tymek sam rączkami je czasami.Woli jednak jak ja mu kawałki wkładam do buzi.My już odchodzimy od miksowanych, i w miarę czasu daję mu " normalne" drugie danie.Zjada ładnie.Zupką karmię go sama choć czasami wyrywa mi łyżeczkę i wkłada ją sobie do buzi albo mi daje.Wtedy biorę druga łyżkę;-)...

W krzesełku najczęściej siedzi.Jogurt daję mu gdzieś jak go zlapie na podłodze, wtedy siada i karmię go.

Dziewczyny "butelkowe" ile razy Wasze dzieci piją mleko???I ile?

reklama
Margana pewnie, że ogórasa też może popróbować. Ja narazie mało dawałam surowych rzeczy, ale chyba czas zacząć. Wiem, że niemowlakom nie można dawać miodu (czasem w miodzie mogą być pałeczki jadu kiełbasianego, z którymi dorosły da radę, małe dziecko nie), z rocznymi dziećmi się nie orientuję, ale chyba jeszcze bym nie dawała . Truskawy, cytrusy dałabym Natalce spokojnie. Widać, że nie ma predyspozycji do alergii, to śmiało. A z tym dżemem rzeczywiście muszę spróbować, choć niestety dużo w nich cukru..

Anna Artur je mleko tylko wieczorem i w nocy (na wieczór 180 ml, i w nocy ok.1 też 180 i ok.5 150 ml). Do kaszki dostaje dosłownie 60 ml MM.

Dziewczyny jakie zupki gotujecie młodym, żeby jakiś fajny smak miały?
Ostatnio robiłam mu 2 danie na gotowanym udzie z indyka, jakieś jałowe wyszło (kalarepka, kalafior, pietruszka, marchewa, por, liść laurowy, ziele ang., ciut soli)

Ostatnia edycja:
MARGANA tak ogora kiszonego mozna dac wczesniej nawet niz swirzego ;-) miod najlepiej po 2 urodzinach.

ANNA moj mlekojadek pije czesto mleko a malo. Po 150ml czasem tylko polowe tego. Pije raz w nocy, drugi raz nad ranem, trzeci po spacderze i czwart na noc.

ANGUN ja dodaje maslo do zupy i wtedy ma fajny smak. Albo smietane. Albo kaszke manne albo kasze jeczmienna albo ryz. Tez fajnie zmienia smak. No i kalarepa i buraki bo jest slodsze ;-)

Ostatnia edycja:
Angun ja tak uważam z wprowadzaniem nowosci, bo Natalka jest obciażona przeze mnie alergią. Gdyby nie to to bym sie aż tak nie martwiła i nie zastanawiała;-)Nie wiem czy pamietasz, ale jak jeszcze karmiłam piersią to stosowałam dietę beznabiałową zeby właśnie nie prowokować alergii. Do tej pory podawałam też mleko HA, ale juz od ponad miesiaca je zwykłe i jest ok:-) Póki co nie ujawniła sie rzadna alergia, ma tylko od urodzenia wrazliwa skórę. Ale ja cały czas trzęsę doopką, bo to sie moze ujawnic w kazdym wieku.:confused2:
Dzięki za info o tym miedzie! Nawet nie wiedziałam o tym, tylko brałam pod uwagę to, ze bardzo alergizujący.
A co do dżemu to znalazłam jeden taki z Łowicza bez cukru, 100% owoców. Na razie tylko ten podaję. Drogi strasznie i niestety tylko z czarnej porzeczki, wiec mozesz sobie wyobrazic jak wszystko wyglada po takim śniadanku:confused2:

Ostatnia edycja:
Nimfii niestety masło, śmietana odpadają- dieta beznabiałowa (dawałam ciut oliwy do ugotowanej zupki-papki).

Margana-spokojnie, alergii pewnie nie ma, bo prawdopodobnie na tym mleku HA miała by jakieś objawy, więc spokojnie.

Angun ja też dodaję masełko ale jak wy nie możecie to natka pietruszki, koperek też fajne smak zmieniają, ja ostatnio gotowałam zupkę jarzynową i dodałam kaszy jęczmienne dobra wyszła
Margana ogórka kiszonego już można ja właśnie w przyszłym tyg.mam w planach ugotować ogórkową
AnnaJ, Liwia pije 2 razy MM rano i wieczorem od 240-260ml, 3 posiłek mleczny to kaszki, na 2 śniadanie na przemienni z jajecznicą z pomidorem i kawałkami chlebka z masełkiem

ja nie chcę zbytnio chwalić Liwii ale ona wszystko je co jej dam, zupkę podaje łyżeczką jak mamy 2 danie to podaję w kawałkach, warzywa, ziemniaki, rybę, mięsko sama fajnie wkłada do buźki aż byłam w szoku jak jej pierwszy raz tak obiadek podałam, my tylko jemy w krzesełku nie wyobrażam sobie tego żebym miała gonić za dzieckiem po całym domu od tego jest kuchnia i krzesełko :tak:

Angun no tak, ale ja nie myśle tylko o alergii pokarmowej. Ja akurat mam na pyłki. Wiesz co, chyba juz mi zawsze tak zostanie, ze kazdą plamke na ciele czy troszke inna kupkę, albo katarek będę wnikliwie ogladać i dopatrywać się złego;-)
Pamietam jak Natalka tak troche pokasływała za dnia jak sie zaczęła mocniej slinić - juz miałam nerwa żeby to nie było TO, ale na szczescie to było tylko od sliny:tak:

Margana nie dziwię ci się, bo alergia to męczarnia.
Mirelka właśnie w zeszłym tyg.gotowałam krupniczek z kaszą jeczmienna i wyszedł pyszniutki!

reklama
Angun no wiem cos o tym niestety:baffled: Dlatego bardzo bym chciała zeby Natalke to ominęło i staram sie robic wszystko co moze w tym pomóc.

Do góry