reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kącik małego smakosza

u nas mleko z rana to bardziej takie przyzwyczajenie, albo wymówka żeby nie pozpac jeszcze :/ bo jak sie obudzi, biorę ja do siebie, próbuje jeszcze namówić do snu, to ona wetedy zaczyna swoje "musia mleeeko! mleeeeko robić!" i nie ma mowy o spaniu. A pochlipie go troche i od razu woła "am!" czyli w ogóle nie traktuje go jak jedzenie :baffled:

reklama
kania, u nas tak jak u większości mleko po przebudzeniu ok 150ml. Zrezygnowałyśmy z codziennych kaszek na kolację, teraz jest 2 razu w tygodniu, za to 3 razy w tygodniu serek lub jogurt i ulubiony przysmak - żółty ser.
Hania wędliną gardzi, jedynie parówki 1 - max 2 w tygodniu.

No i muszę się pochwalić moim sukcesem kulinarnym w postaci gnocchi :-)
Pisałam już kiedyś o kopytkach, że mała lubi.
W niedzielę postanowiłam je trochę zmienić i zamiast tylko ziemniaczanej mąki, dodałam również pszennej i jajko. Wyszło mi cudo! Hania zjadła porcję (taki cały mały talerz deserowy obowiązkowo z masłem) na drugi obiad, potem na podwieczorek tyle samo i po kolacji dojadała z naszych talerzy :)
Być może trafił się dobry gatunek ziemniaka - Denar, a może jestem po prostu świetną kucharką;-)

Ostatnia edycja:
moja mleka nie jada.... juz jakies 2,5 - 3 mies temu odrzuciła, piła tylko 120 na kolacje, czasem nawet nie wypiła
w nocy nic
rano zjada kanapke (wedlina, pasztet, jajecznica, dzem, nutella, ogórki, śledzie...) plus herbata
w poludnie zjada kaszke (w tym jest na szczescie mleko) ale jest to mala miseczka, czasem nie zje do konca
ok 15-16 obiad - to co my plus sok
ok 17-18 jakis owoc
ok 20 kanapka i herbata
oczywiscie zjada chrupki paluszki i inne, duzo pije
potem kąpiel i ok 21 chodzi spac
ja nie wiem czy mam sie martwic o to mleko.... tego z kartonu w ogole nie tknie, wszystko wypluje, kakao tez
daje jej witaminy, bo w mleku bylo ich duzo a teraz nic
jogurtow juz nie daje, bo znow skaza wyszla....

nie wiem co o tym myslec

Ostatnia edycja:
ONES Alicja przy wychodzących zębach też tylko ochotę na płynne rzeczy ma. Gryzienie musi ogromny dyskomfort sprawiać :-( skoro dzieci się wzbraniają przed stałymi posilkami przy ząbkowaniu.

u nas niestety mleko Miłosz odrzucił jakieś 0,5 roku temu...i niestety nie chce go wypić nawet łyka:confused:od czasu do czasu wcisnę mu kilka łyków kawy inki na mleku,albo kilka płatków z mlekiem ale to tylko tak na "smaka" bo więcej mu przez gardło nie przejdzie:dry:

u nas tylko kakao poranne, ok 60mililtrów przez slomkę, mleka mm tak prawdę powiedziawszy to wogóle nie pił, ostatnio kakao było na mleku z kartonika i chyba będziemy na zwykłym już robic.

reklama
Kaniuż u nas mleko od tygodnia jedynie rano i je owsiankę, kasze manne, albo kasze kukurydzianą i wieczorem jej robię na kolacje z kleikiem ryżowym, bo tak zjadała z butli (ale już nie chce butli)przez co sie menu zmieniło ;-). I zdarzy się, że kakao troche wypije, alebo inke(ale to może 100 ml)
I tak to moje dziecie dorosłe się zrobiło i ma takie menu
wstajemy 6:30 i o je owsianka/kaszka/ albo parówka/jajecznica ok 10:00 (serek/jogurt). 12:00 zupka idzie spać ok 14-15 drugie danie ziemniaczki z jajem/ ryż z jabłkiem/ kasza z sosem i mieskiem/ryz z rybą itp itd/
a jak nie zje obiadu to budyń, albo kisiel z jabłkiem i przed spaniem ok.20 je mleko z kleikiem ryżowym

własnie dziewuszki napiszcie jak u Was maluchy jadają, bo ja może za dużo, albo za mało daję i może mało bogate to nasze menu ??

Do góry