reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kącik małego smakosza

A u nas to wygląda tak:
6-7 mleko ze 150 wody czasami wypije wszystko a czasami tylko trochę
9 parówka sokołowa niecała i skibka chleba z masłem lub jajko niecale i to różnie bo albo gotowane albo jajecznica lub chleb z szynką,serkiem,pomidorem
12 przed spaniem jakiegoś jogurta albo serek
15 na obiad albo zupa albo drugie danie i to różnie zależy od dnia bo czasami ładnie zje a czasami tylko podziubie
18 jakiś owoc lub kanapka
przed spaniem mleka tyle co rano a jeszcze czasami jej się w nocy zdaży mleko pić

reklama
u nas jest godzinowo podobnie
6-7 kaszka na 240 ml wody
9-9:30 kanapka albo jajecznica albo serek albo jajko na twardo lub 2
12:30 zupka jakaś warzywna albo np płatki na mleku albo jakaś owocowa zupka
jak wstanie ok 15 drugie danie ziemniaki lub makaron lub ryż albo kasz, jakaś marchewka lub brokuły albo buraczki i mięsko lub rybka
ok 17 deserek ze słoiczka albo owoce jakieś np banan albo 1 jabłko
przed spaniem o 19 znów kaszka na 240 ml wody

no ja kupuje bo ksiezniczka czasem ma faze ze nie zje swiezego. ale to sa najczesciej "awaryjne" ogolnie zawsze sa 2-3 sloiczki jak sa jakies promocje. moje dziecko np owocow nie lubi za bardzo ona lubi tylko banany, jablka i gruszki, nic innego nie zje i dostaje sloiczek czasami zeby zjadla co innego bo nawet jak zmiksuje to nic nie da.

no wlasnie moja ma faze ze woli ze sloiczka niz swieze:/// ale z nowa niania bedzie miala chrzest bojowy bo to niania robi dzieciom jesc, zapiekanki miesno warzywne, duuuzo warzyw i mloda bedzie musiala " peknac" w koncu i jesc:) to samo z owocami. mal otego ona zabiera dziec do rolnika obok naszego miasta na farme gdzie ludzie sami sobiee zrywaja owoce i warzywa a potem sie je wazy i placi. np kosz warzyw i owocow 10 kilo za 20 euro i dzieci lubia tam byc i zrywac a to potem zacheca do jedzenia....

dziulka - super podejscie tej nowej niani. Mnie sie bardzo podoba. Oby Leane to zachecilo.

mamamagusi
- co do sloiczkow, to moj Pawel, jak ma naprawde zly dzien i nie chce jesc, to wtedy tylko sloiczek ratuje. I tez trzymam w szafce awaryjnie ze 2 jego ulubione. I mowie tu o obiadkach, bo owoce to on lubi i bez problemu je. Odkrylam tylko niedawno, ze ma uczulenie na kiwi, wiec tego jedynie nie dostaje.

ONESMILE z moja to jest tak tzn bylo ze u tamtej niani jadla warzywa i owoce bez problemu ( ja robilam!) jak w domu jej dalam to bleee. ciekawe czy zje obiad zrobiony przez nianie??? a tak wogole okazalo sie ze ta niania ma 3 lata mniej niz ja:)) ma 3 dzieci 4.6.9 lat. puki co wydaje sie ze ma " jaja":) a moja sloiczki je wszystkie a z warzyw w domu to ziemniaczki, fasolka zielona, czasem zolta, a tak kluchy, ryz.

Dziula to fajne niania atrakcje dzieciom zapewnia
A to wasze dzieci jeszcze jadaja słoiczki ja to w zeszłym roku jak kupilam dwa na wyjazd na mazury to akurat tak nam się udało że stołówka miała pyszne danka i na moją prośbę je troche rozdziabywały przed podaniem i tak od 8 miesiąca moje dziecko je normalne dania a słoiczków tak wyszło że ani jednego nie zjadła ani obiadku ani deserku A tak jak juz przy zupkach fajna jest ta reklama lodówki beko ''nie ma warzyw nie bedzie zupki'' :-)

Mój słoiczków nie juz od hohoho ;) Nie jadał ich jakos bardzo dużo bo mu gotowałam. Ale czasem jadł. I lubił. Owocowe tez czasem jadł, częsciej niz obiadowe. Ale szczerze mówiąc to niewyobrażam sobie że teraz zjadł by mi słoik hehe Raczej nie ma opcji.

Widze, że Wy piszecie że podziubal albo że obiad to ziemniaki, kotlet i frytki ale z tego zjadł/zjadła dwie łyzki ziemniaków i gryz kotleta. Ja napisalam to co i ile zjadł.

reklama
Moj kuba np nie zje banana a ze sloiczja zje tak samo z jablkiem a ze sloiczki nie sa drogie to kupuje przynajmniej mam pewnosc ze zje odpowiednia ilosc witaminek a potrafi zjesc na raz 3 duze sloiczki

Do góry