reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kącik małego smakosza

no to od jutra i ja zaczynam przygodę :-D
dziewczyny teraz to ja będę miała 100 pytań i mam nadzieję, że mnie z forum nie wyrzucicie :-D
zacznę jednak od samego glutenu, bo tak zanim do niego bym doszła to znowu by trzeba czekać nie wiadomo jak długo, tak więc ekspozycja na gluten zacznie się jutro i będę dodawać oczywiście do mleka, ale zacznie się pod warunkiem, że powiecie co mam kupić konkretnie, żeby było tym glutenem ;-) i ile tego czegoś podać i w jaki sposób?

reklama
natolin ja dwa razy podałam gluten młodej w zupie, którą ugotowałam.
Potem ją zasypało i odstawiłam na chwilę, teraz sama nie wiem czy dawać i jak :-/

ja muszę dodać do mleka, ale nie mam zielonego pojęcia co mam kupić ;-) więc liczę na Was, bo inaczej moje dziecko nie będzie miało ekspozycji na gluten ;-)

nam alergolog powiedział, że jak go obsypie po czymś to, żeby to odstawiać.

Mnie lekarz powiedział, że wysypka nie jest spowodowana glutenem ani żadnym jedzeniem. Stwierdził, że to okres grzewczy - jest tego przyczyną. Sama nie wiem co o tym myśleć. Spróbuję ponownie gluten wprowadzić i zobaczymy.

Natolin, ja mam zwykłą kaszkę manną błyskawiczną. Lolisza mówiła, że 2-3 g to łyżeczka kaszki przed ugotowaniem.
Do gotującej się wody 100 ml w rondelku konkretnie wsypuję tą 1 łyżeczkę i miącham aż zgęstnieje porządnie. I tyle.

Mnie lekarz powiedział, że wysypka nie jest spowodowana glutenem ani żadnym jedzeniem. Stwierdził, że to okres grzewczy - jest tego przyczyną. Sama nie wiem co o tym myśleć. Spróbuję ponownie gluten wprowadzić i zobaczymy.
Nie rozumiem tego stwierdzenia, przecież sezon grzewczy to już bardziej ku końcowi się ma.
Natolin fajnie że wszystko ok i możesz już zacząć przygodę. Nie wyrzucimy Cię:) nie bój się. A co do kaszki mannej ja mam chyba z firmy Kupiec- innej nie było w sklepie. Ja daję do zupki jedną łyżeczkę. Ja zasypuję zupkę albo obiadek gotujący się. Do mleka nie próbowałam.

Frogg ja też nie rozumiem tego stwierdzenia, taki mi powiedział (ok. 3 tyg. temu), że sezon grzewczy, że różne dziwne wysypki dziecko będzie miało bo jest dużo bakterii itp itd.
Ale przez te 3 tygodnie wysypka minęła więc gluten powróci do łask i zobaczymy co z tym będzie.
Jeśli chodzi o inne jej jedzenie niż moje mleko, to raczej to jej nie uczula.
Jemy już od około 1/2 m-ca nowości i sprzyjają jej, żadnych wysypek nie było.
mamaagusi ja też się konsultowałam z pediatrą, ale lekarz u którego byłam powiedział mi że na gluten będzie jeszcze czas, żeby się wstrzymać. Szczerze to na własną rękę będę jej wprowadzać, tym bardziej, że sama kiedyś byłam na diecie bezglutenowej i mam nadzieję że moje dziecko po mnie tego nie odziedziczyło.
Ja też zwykłą kaszę manną błyskawiczną wrzuciłam do gotującej się zupy - pół łyżeczki wsypałam na 100 ml.

Ostatnia edycja:
reklama
ja wolałam skonsultować z alergologiem, ale dlatego, że jestem pod jego opieką.
czyli zacznijmy od początku ;-) kupuję kaszkę mannę (rozumiem, że to raczej produkt ogólnodostępny ;-) ), gotuję jedną łyżeczkę w 100ml wody. i to będą te 2-3g. OK, a czy któraś z Was dodawała to do mleka? czy to przepłynie przez zwykły smoczek lovi 3+?
tylko się nie śmiejcie bardzo z moich pytań ;-)

Do góry