reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jestem w ciąży i co dalej ?

AgnieszkaMaria

Aktywna w BB
Cześć,

właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciazy. Czym prędzej pojechałam oznaczyć beta hcg i progesteron. W poniedziałek zrobię przyrost. Jest to moja pierwsza ciąża stąd moje pytania.

Kiedy lekarz? Z moich wyliczeń wychodzi, że to dopiero 4 tydzień. W poniedziałek zacznę 5ty. Więc to dopiero początek.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

reklama
Jeśli nic złego się nie dzieje, to do lekarza za jakieś 2-3 tygodnie - ok 7tc.
Lekarz założy Ci wówczas kartę ciąży i zleci badania.

Wg mnie nie ma co robić bety, ale jak ma Cię to jakoś uspokoić, to sobie zrób.

No i pamiętaj o kwasie foliowym. Możesz też zaopatrzyć się w witaminy dla kobiet w ciąży.

I gratulacje! Nie stresuj się :)

Dziękuję, choć stres jest.
Oznaczyłam progesteron, bo mam niedomogę. Dostałam zalecienie, że jak test wyjdzie pozytywny to mam brać podwójną dawkę. Dlatego właśnie myślę, że może w takiej sytuacji pytam, czy nie lepiej w tym tygodniu zapisać się do lekarza.
Dziękuję, za odpowiedź.

Czyli betę masz już zaliczoną plus masz w planach przyrost - czyli ok. Nie raz lekarz pyta czy sie zrobiło właśnie przyrost, także będziesz mieć już jedne dane dla niego.
No i też proponuję tak za 2tyg wizytę bo teraz to ... no na dobrym sprzęcie owszem może już zobaczy ciążę, ale serca jeszcze nie będzie. A ciążę lekarz zakwalifikuje w książeczce ciążowej od chwili gdy właśnie będzie bijące serce.
Kwas foliowy, witaminy dla kobiet w ciąży.
Jak najmniej stresu.

Jednym słowem to, co zostało tu już opisane 😉

A co do progesteronu to jeśli np bardzo się niepokoisz tym faktem, to żeby właśnie się niepotrzebnie nie niepokoić, to umów się wcześniej i skonsultuj z ginekologiem. Wtedy na pewno będziesz wiedzieć co i jak no i ... będziesz spokojniejsza.

O tak - spokój jest bardzo ważny!
Ale też nie ma co się za bardzo nakręcać - chociaż pamiętam, że w pierwszej ciąży to też chciałam wszystko od razu. No ale tak się nie da....

No w 4tc to raczej nic na USG nie będzie. To zdecydowanie za wcześnie. Może nawet nie być jeszcze pęcherzyka w macicy - on się pojawia jak beta ma min 1000. Jak dostaniesz wynik, to się pochwal ;)

reklama
Już mam stres czy wynik nie za wysoki, ale z tego patrzymy z mężem na te normy, to mój wynik jest w normie wskazując na 5 tydzień

Do góry