reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

JEDZONKO !!!

vici dzieki za przepis :) jak dla mnie bomba ... i mam nadzieje ze i mojemu dziecku zasmakuje taki slodko-kwasny sos ...
a jezeli chodzi o nalesniki to musze przyznac ze ta ilosc jaj jest niesamowita ... ja max. 2 daje :)
no i u nas jest tak ze ja robie ciasto a smazy maz ... a farsz to tylko dla siebie robie :)
asiun super pomysly na nalesniki - czekam na ten przepis z ciemna maka :)
margarett przepis na makaron super :) musze wyprobowac :)

jezeli zas chodzi o leczo to wszyscy jestesmy jego zwolennikami i jak juz robie (bo to pracochlonne) to zawsze ogroooomny gar :) i danie chinskie tez lubimy (zrobione samodzielnie lub w ostatecznosci z torebki :) )
woloszki placki ziemiaczane to moje ulubione danie ... ozywiscie na konkretnie (czyli moze tez byc babka ziemiaczna) ... i nie musze chyba pisac ze moj maz je na slodko ...ble ... moja mama specjalnie dla niego zostawia miseczke bez cebuli :) dobra tesciowa :-) ja nie robie plackow bo nie umiem ... ale moze w weekend zrobie probe ???
rybcia tez wykorzystam ten przepis ... jak pieczarki beda zmiksowane to moze moje dziecko ich nie wyczuje :)

reklama
No to plan na najbliższe dni już mam :)
CMOK

A jakbyście chciały sobie wydrukować to, co wcześniej powpisywałyśmy to wklejam.
Zajęło mi to akurat 1 kartkę w wordzie

schab z serem
Zamiast piersi to schab rozbić i ser(ja nieraz dodaje i szynkę i ser) w środek zawinąć. Panierka i smażyć. Pychotka a już nie zwykły schabowy

schabowe ala'hawai
Przygotować schabowe i usmażyć. Pod koniec smażenia dać ananasa i ser żółty na wierzch i czekać aż się rozpuści.

Naleśniki z mąki gryczanej
Robisz ciasto z mąki gryczanej - wychodzi ciemny i grubszy naleśnik
Smażysz naleśnika a potem na patelni układasz na niego składniki (np rozbijasz jajko na sadzone, albo plaster łososia, albo plasterek szynki czy sera pleśniowego, żółtego, rokpola czy co tam jeszcze sobie chcesz, albo wszystko naraz - Twoja wola), doprawić a jak już będzie odpowiednio ciepłe (jajko usmażone) składasz na pół wykładasz na talerz i już.

Piersi z sosem słodko-kwaśnym
gotujemy ryz na sypko
Piersi (2 szt albo 1 podwojna)pokrojone w kostkę obsmażamy a po obsmażeniu dopiero przyprawiamy
Jak piersi są gotowe to zalewamy słoikiem z sosem słodko-kwaśnym, ja polecam pudliszki
Ryz jest gotowy to dajemy na talerz(nakładam gałką i wtedy są fajowe kulki ryżu) i polewamy sosem-smacznego

makaron z sosem z mascarpone (pycha)
Makaron jaki chcecie (ja uwielbiam do tego wstążki rosołowe).
A sos: wrzucam na patelnie puszkę pomidorów bez skórki, pokrojonych albo dwie, sól, pieprz, jak się podgrzeją dodaje pojemnik mascarpone 250g (ja kupuje piątnice) i mieszam aż sie rozpuści i z tego robi sie niesamowity, pyszny, delikatny sosik. Czasami dodaje do tego jeszcze pokrojone podsmażone kawałki filetów z kurczaka.

Zielone kopytka!!!!
1/2 kg ziemniaków,1 żółtko (1 jajo),15- 17 dag mąki, 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree, sól

Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcześniej) i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać mąkę i rozmrożony szpinak. Doprawić solą. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości klusek

Ja robie na oko ale taki mam przepis. I daje o wiele wiecej tego szpinaku zeby byly kluski porzadnie zielone,

krokiety z farszem mięsnymPrzepis na farsz :
0,5 kg mięsa mielonego
20 dag. boczku wędzonego
3 lub 4 cebule
i około 40 dag pieczarek

Mięsko mielone podsmażamy na patelni, dodajemy boczek byle jak pokrojony, jak się podsmaży dodajemy cebule i osobno podsmażone pieczarki. Wszystko później mieszamy razem i miksujemy. Do smaku pieprz i sól.
I faszerujemy naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i na patelnię.

O prosze Joasia dala nam jak na dloni:-)
Co do plackow to my tez na slodko i to z cebula(taka smieszna sprawa hehehe)tzn normalnie przyprawione sola i pieprzem a polewamy smietana i cukrem sypiemy:pNo i placki po wegirsku tez uwielbiamy:yes:
A jesli o leczo mowa to dla chetnych proponuje leczo do sloikow porobic.Maja tesciowa robi i potem tylko dodajemy cebule(bo jak jest w srodku to lubi skisnac)i kielbaske.Wychodzi szybki obiadek ze sloika:-D
A takich nalesnikow to mnie szwagier nauczyl i rzeczywiscie z wieksza iloscia jak sa pycha.Zaznaczam,ze to przepisik byl na nas troje:yes:

Idzia specjalnie dla ciebie przepis na plazki ziemniaczane. Na slodko i na ostro i na wlosko. Zadnych nie probowalam bo zawsze mi czegos brakuje. ALe moze w weekend sprobuje na wlosko.
PLACKI ZIEMNIACZANE:
8-10 ziemniakow sredniej wielkosci, cebula, sol,pieprz, jajko, 2-3 lyzki maki pszennej, plaska lyzka maki ziemniaczanej, olej do smazenia.
Ziemniaki zetrzec dodac przyprawy cebule i wymieszaj i upiec :tak:
Z duszonym jablkiem (dla meza Idzi :-D:-D)
Obrac okolo 50dkg jablek.Pokroic na cwiartki usunac gniazdka nasienne, a miazsz pokroic w plasterki.Zalac szklanka wody>Dodac 2 lyzki cukru, sok1/2cytryny oraz torebke cukru waniliowegoi kawalek cynamonu. Na malym ogniu gotowac prze okolo 10 min. NAstepnie dodac 2-3 lyzki zurawiny ze sloiczka.WYmieszac i ostudzic.Poleac pozniej placki tym. Dodatkowo mozna udekorowac ubita smietana kremowka.

Zapiekane we wloskim stylu.
2 pomidory pokroic w grube plastry. Osacz kulke (125g) mozzarelli, potnij na 8 plastrow. Na talerzach ukladaj po 2 gotowe placki ziemniaczane, kazdy z nich przykryj 2 plastrami salami, 1-2 plastrami pomidora oraz 2 plastrami mozzarelli. Oprosz kolorowym pieprzem ziolowym.Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp 200st. i zapiekacj z 5 min. Gotowe danie mozna udekorowac listkami swiezej bazylii i podawac cieple.

Z warzywami na ostro.
Pokroic w plastry 20dkg pieczarek.Czerwona papryke potnij w kosteczke, a 2 dymki w talarki.Na 2 lyz oliwy najpierw przez 5 min smaz papryke.Nastepnie dodaj pieczwrki i cebule i smaz jeszcze 3 min.Dolej 1/2 flaszeczki ostrego sosu chili.Posol, dodac posiekane listki z 1/2 peczka tymianku.WYmieszaj.
Gotowa jarzynke trzymaj w cieple.Usmaz placki.I na nich podawaj warzywa i podawac jak jest cieple.

normalnie az mi smaka narobily te placki, chyba zaraz wsiade w samochod i pojade po ser mozzarella i sprobuje zrobic je na wloski spsob :-D:-D:-D

A ja jeszcze do farszu miesnego do krokietow(nalesnikow) dodaje kaszy jeczmiennej zeby sie farsz dobrze skleil, zamiast jajka :tak:

Tak z lenistwa zapytam.
Co by wyszło, jakbym surowym plackiem ziemniaczanym wyłożyła blachę i zapiekła w piekarniku?
A potem na górę dać to co w wersji włoskiej?
Upiekło by się, czy jednak za niska temp?

Wiesz nie mam pojecia, ja tak sobie mysle ze zanim by sie ten placek zrobil to ten ser by sie rozpuscil.
Dobra kupilam wszystkie skladniki oprocz kolorowego pietrzu i zieleniny:)
Darek dzis szybciej wraca wiec robie po wlosku, jak beda ladnie wygladaly to wam zrobie zdjecie :tak::tak:

Nie mam pojecia czy by wyszlo najlelpiej sprawdzic na malej porcji.Ja rozumiem ,ze Joaska chce dodatki dac po upieczeniu tego mega placka i potem jeszcze chwile podpiec.

reklama
Nie mam pojecia czy by wyszlo najlelpiej sprawdzic na malej porcji.Ja rozumiem ,ze Joaska chce dodatki dac po upieczeniu tego mega placka i potem jeszcze chwile podpiec.
Bez obrazy :-):-):-)ale z Joaska roznie bywa. Chwalila sie co zrobila z ciastem wiec biore wszystko pod uwage :-p:-p:-p

Do góry