reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

JEDZONKO !!!

reklama
Gofry to nie, ale tylko dlatego, że gofrownicy brak, ale naleśniki będą w środę.

Tyle, że u nas naleśniki to standard (mąż uwielbia, a babcia tak przemyca Jagodzie jajo). I też już mam ich dość. Jak kiedyś uwielbiałam na słono, to teraz powoli nie mogę na to patrzeć.

Edit - ale tak mnie olśniło, że może racuchy dla odmiany zrobię

A na słono robiłaś z mąki gryczanej:confused:
Bo ja takie uwielbiam:tak:: z łososiem, z jajkiem, z szynką, z serem zielonym....:tak: i sama już nie pamiętam z czym;-)
Tylko dawno nie robiłam i nie pamiętam, gdzie mam przepis:baffled:

U nas nalesniki byly w pitek bo rano po chleb nie chcialo mi sie isc:-D
Ja tez w kolko to samo a jak zaczne wymyslac to Jacek sie dziwnie patrzy.My za zupami niet.Rosol w niedziele ale jak mamy ochote,za to Victor zupy uwielbia.

Ja proponuje schab z serem:-)
Zamiast piersi to schab rozbic i ser(ja nieraz dodaje i szynke i ser) w srodek zawinac.Panierka i smazyc.Pychotka a juz nie zwykly schabowy:yes:

Albo schabowe ala'hawai
Przygotowac schabowe i usmazyc.Pod koniec smazenia dac ananasa i ser zotly na wierzch i czekac az sie rozpusci.
Pychotka:p

Lubimy tez ryz z piersiami i sosem slodko-kwasnym ale to chyba kazdy zna.

Na słono, czyli ze słonym nadzieniem.
A nadzienie różne:
  • najłatwiej z ryżem, pieczarkami i mięsem mielonym,
  • albo z twarogiem, brokułami, śmietaną i czosnkiem,
  • albo ze szpinakiem, śmietaną i czosnkiem
  • albo ze zmielonego mięsa z rosołu
  • raz jadłam z szynką i syropem klonowym - nawet niezłe
  • nie lubię nadzienia do krokietów, ale są tacy, co lubią
  • zdarzyło mi się jeść z frankfurterką, może być

joaska nadzienia super :) cos dla mnie - no moze poza tymi brokulami :)
no i oczywiscie tylko ja zjem takie cos ... moi chlopcy (i kamila niestety tez) tylko na slodko ... ale jak mozna jesc nalesnik z cukrem :szok:
z dzemem to ja rozumiem i nawet lubie... ale ten cukier to juz przesada ....

Chyba się poświęcę i zrobię to z ananasem.

Vici - kobito, Ty sie na tym znasz - proszę podrzuć jeszcze kilka :)

idziu - no tez właśnie na słodko mnie mdli od razu. A z cukrem to już jakaś masakra.
A co do brokułów - tam właśnie ten czosnek jest potrzebny, bo inaczej wychodzi mdłe

To ja myślę o innych - takich typowo francuskich - dla mnie rewelka:tak::tak:

Robisz ciasto z mąki gryczanej - wychodzi ciemny i grubszy naleśnik (jak znajdę kiedyś to wrzucę przepis - tak samo łatwy jak zwykłe naleśniki)

Smażysz naleśnika a potem na patelni układasz na niego składniki (np rozbijasz jajko na sadzone, albo plaster łososia, albo plasterek szynki czy sera pleśniowego, żółtego, rokpora czy co tam jeszcze sobie chcesz, albo wszystko naraz - Twoja wola), doprawić a jak już będzie dopowiednio ciepłe (jajko usmażone) składasz na pół wykładasz na talerz i już.

reklama
Hehe zaden wstyn no co ty:-)
No wiec gotujemy ryz na sypko
Piersi (2 szt albo 1 podwojna)pokrojone w kostke obsmazamy a po obsmazeniu dopiero przyprawiamy
Jak piersi sa gotowe to zalewamy sloikiem z sosem slodko-kwasnym,ja polecam pudliszki
Ryz jest gotowy to dajemy na talerz(nakladam galka i wtedy sa fajowe kulki ryzu:-)i polewamy sosem-smacznego

Do góry