reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

JEDZONKO !!!

Rybciu bo ciasto francuskie nie wyrasta;-)bo jak za długo je sie trzyma to bąble sie robia.
Joaśka ja jak robie takie ciasto to pieke je dłużej ale w niższej temp i przede wszytskim z wierzchu zawsze smaruje olejem albo żółtkiem:-) do ciastek ona za bardzo sie nie nadaje, lepsze jest np do rolady z mięskiem mielonym:-)
 
reklama
też bym wolała z mięsem, ale mam męża ciastożercę.
Do tej pory się wymigiwałam fatalnym piekarnikiem.
Teraz nie mogą

Nie pojawiły mi się te warstwy.
Tak sobie myślałam, że może przez te jabłka. Może następnym razem najpierw upiekę samo ciasto, a dopiero potem nałożę te uprażone jabłka i jeszcze chwile podpiekę

Już Rybci pisałam, że szukam miski, co sama ciasto wyrabia. Podobno coś takiego istnieje. Nie wiem tylko, czy to na prawdę działa
 
Jest miska taka w tuperware i dziala:yes: z tym ze ona jest chyba tylko do ciasta drozdzowego ale to juz zawsze cos.Dostalam taka miske sa rozne wielkosci ja akurat mam mala tylko teraz lezy odlogiem bo jest za mala:-/Tesciowa ma wielka chyba 6 litrowa to jest machina hehe.Wrzuca sie wszystko i telepie potem ciasto w misce rosnie a potem juz tylko piekarnik i raczki czyste
 
reklama
Joaśka skoro ma być szybko, smacznie i łatwo, to podam przepis na moją Extra-błyskawiczną szarlotkę (mam też na błyskawiczną :tak:):
4 jajka
250 g cukru
300 g mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka (4-5) (lub inne owoce)

margarynę rozpuścić (ostudzić trochę), dodać jajka, cukier i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Wylać na blachę, na wierzch położyć starte jabłka (lub jakieś gotowe ze sklepu) i piec :-)
Można posypać cukrem pudrem, cynamonem przed pieczeniem itp.

Uwielbiam go bo nawet żadnej piany nie trzeba ubijać tylko wszystko razem zmiksować!!! :-D
 
Do góry