agutkaZG
<3 Zuzia <3 Kubuś <3
Znalazłam w necie taki przepis,chyba,się skuszę...
Składniki:
•20 dkg płatków owsianych
•3 łyżki cukru
•ćwierć kostki masła
•1/2 szklanki mąki tortowej
•2 jajka
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1/2 opakowania cukru waniliowego
•1/2 szklanki zimnej wody
•garść rodzynek
Etapy przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier - wymieszać i uprażyć, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty) - trzeba stale mieszać, bo płatki łatwo się przypalają.
2.Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do płatków uprażonych z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie wymieszać nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolewać wodę - powinna się cała wchłonąć. To trwa ok. 2-3 minut od dodania składników.
3.Z powstałej masy formować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 stopni) przez 10-15 minut (Zależy, czy wolimy w jaśniejszej czy "ciemniejszej" wersji).
4.Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam na deser do kawy!
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
•20 dkg płatków owsianych
•3 łyżki cukru
•ćwierć kostki masła
•1/2 szklanki mąki tortowej
•2 jajka
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1/2 opakowania cukru waniliowego
•1/2 szklanki zimnej wody
•garść rodzynek
Etapy przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier - wymieszać i uprażyć, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty) - trzeba stale mieszać, bo płatki łatwo się przypalają.
2.Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do płatków uprażonych z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie wymieszać nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolewać wodę - powinna się cała wchłonąć. To trwa ok. 2-3 minut od dodania składników.
3.Z powstałej masy formować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 stopni) przez 10-15 minut (Zależy, czy wolimy w jaśniejszej czy "ciemniejszej" wersji).
4.Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam na deser do kawy!