Piersi kurczaka nadziewane aromatycznym masłem ziołowym, z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Zawijane w roladki i smażone w panierce.
Z dodatków do kurczaka proponuję podać ZIEMNIAKI GOTOWANE NA PARZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM lub po prostu ziemniaki z łyżką śmietany.
Składniki, 4 roladki:
• 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki
Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
• 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
• sól i pieprz
Panierka:
• mąka, około 30 g
• bułka tarta, około 90 g
• 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
wstawiam w odpowiedni wąteczek
Z dodatków do kurczaka proponuję podać ZIEMNIAKI GOTOWANE NA PARZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM lub po prostu ziemniaki z łyżką śmietany.
Składniki, 4 roladki:
• 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki
Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
• 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
• sól i pieprz
Panierka:
• mąka, około 30 g
• bułka tarta, około 90 g
• 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
- W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.
- Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.
- Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
- Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.
wstawiam w odpowiedni wąteczek