reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

:baffled::baffled::baffled:jabłka a fe:baffled::baffled::baffled:
truskawki nadal mniami... ale teraz mam akcję abruz... minimum ćwiartkę MUSZĘ zjeść dziennie.. później biegam siku jak głupia.. a ostatnio się najadłam czereśni aż mi brzuszek wzdymało :baffled:

reklama
Ja na razie nie miałam specjalnie żadnych zachcianek, w ogóle ostatnio najchętniej bym nie jadła bo na nic nie mam apetytu. Aż na mnie M krzyczy, że nie da mi zagłodzić dziecka, bo ono jest jego :-) A ja na nic nie mam ochoty a już najmniej na owoce, a kiedyś mogłam jeść truskawki na kilogramy:eek:

Olgha mnie natchnęła apropos przepisów i mam dla was super przepis na sałatkę...
nazwałam ją "sałatka kebabowa" a wymyśliłam ją stąd że dokładnie te składniki znajdują się na mojej ulubionej pizzy w pizzeri niedaleko mnie...

niestety nie podam wam proporcji bo ja to robie na oko :eek:

podsmażona pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę,
kukurydza z puszki,
kapusta pekińska,
ogórek konserwowy (ja go kroję na księżyce i na grubość ok. 1-2mm),
i sos czosnkowy... myślę, że każda z nas ma inny przepis na sos czosnkowy, ale ja robię go tak:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody lub mleka.
( ja dodaję wodę),
- ja doprawiam odrobinką słodkiej papryki w proszku i pieprzem
nie sólcie jej bo zepsujecie smak! wystarczy żeby posypac wegetą kurczaka jak będziecie go smarzyć

kurcze ale mam teraz ochotę na tą sałatkę.. jutro sobie chyba zrobię :-p

tym oto pysznym akcentem żegnam się z wami :-D dobranoc i smacznego :-D

albo hmm.. smacznych snów! :-D

Ostatnia edycja:
to ja się dopiszę przed wyjściem do pracy _może któraś z was skorzysta w łikend z tego przepisu-sama go wymyśliłam i cała rodzina go uwielbia:)
--ziemniaki młode -albo stare jak młodych brak-obieramy i kroimy w plasterki cienkie(ok 2-3 mm),można na nożykach w tatrce tych poziomych ale muszą być ostre żeby się strzępy nie porobiły
--paluszki krabowe-takie różowe smakowite-oczywiście są to paluszki a'la krab bo naprawdę to ryba z aromatem kraba:-D-odmrażamy i kroimy w kostkę
--przygotowujemy groszek,z puszki odsączamy albo gotujemy świeży lub mrożony
--na dużą patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu żeby sie nie przypaliły
--można dodać też np.paprykę pokrojoną w drobną kostkę
--sprawdzamy ziemniaki-jeśli są miękie dodajemy groszek i kraba +pzryprawy :
--sól ziołowa albo kucharek,vegeta,pieprz można trochę bazylii
--wciskamy czosnek według uznania
--smażymy jeszcze z 5 min mieszając tak żeby ziemniaki się nie porozwalały
--na koniec można posypać koperkiem albo często dodaje trochę majonezy kieleckiego już na talerzu
Najważniejsze w tym daniu są te paluszki krabowe które nadają niepowtarzalny smak-danie można modyfikować wg.uznania np.dodając inne warzywa-ale krab i ziemniaki niezbędne-też lepiej smakuje jak poleży w lodówce w nocy i przegryzą sie smaki

Smacznego!!!

to ja się powtórzę co by nie umknęło ;)

sałatka kebabowa

podsmażona pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę,
kukurydza z puszki,
kapusta pekińska,
ogórek konserwowy (ja go kroję na księżyce i na grubość ok. 1-2mm),
i sos czosnkowy... myślę, że każda z nas ma inny przepis na sos czosnkowy, ale ja robię go tak:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody lub mleka.
( ja dodaję wodę),
- ja doprawiam odrobinką słodkiej papryki w proszku i pieprzem
nie sólcie jej bo zepsujecie smak! wystarczy żeby posypac wegetą kurczaka jak będziecie go smarzyć

jestem zalogowana na takiej stronie z przepisami wielkie żarcie
podam wam kilka przepisów naprawde przezemnie sprawdzonych i godnych polecenia
1.ciasto z truskawkami przełożone śmietana nie ubijana a ni nic takiego ale jest poprostu pyszne i nawet tanie zawsze sie udaje
Wielkie Żarcie - Biszkopt z truskawkami trochę inny

2.gyros w dwóch wersjach jako sałatka Wielkie Żarcie - sałatka-gyros
oraz gyros w naleśniku Wielkie Żarcie - Naleśniki GYROS jak z restauracji-pycha

3.naprawde pyszne naleśniki z tuńczykiem Wielkie Żarcie - Naleśniki z tuńczykiem

4.szarlotka z polewą śmietankową Wielkie Żarcie - Szarlotka domowa- zwyczajna ale zawsze pyszna

dziewczyny wszystkie przepisy gorąco polecam wszystkie wypróbowane naprawde warto!!!!!

:tak:;-) Jeśli chodzi o herbatę to niewskazana jest mocna, ale to też przecież trzeba by nie wiadomo ile jej pić:-p.

niekoniecznie...filizanka herbaty ma tyle samo kofeiny co filizanka kawy...lekarze tez czesto mowia by nie wypijac wiecej niz dwie dziennie i o ile to mozliwe to zastepowac czarna herbate owocowymi lub ziolowymi... ja osobiscie pije i kawe i herbate... po filizance na dzien... no a jak musze koniecznie cos cieplego to albo zielona herbata (np cytrynowa), mietowa albo owocowa (malina, czy jakbo +dzika roza)..

A co do przepisow.. Ja czesto robie nalesniki -bo uwielbiam.. i te z serem, i te z dzemem, z owocami...ale i na slono lub ostro.. np z pieczarkami i zoltym serem.. Ale zeby bylo lepiej, to miksuje pomidory z puszki (doprawiajac chilli, bazylia, oregano) tak by wyszedl ala sos...polewam nim nnalesniki, posypuje tartym serem lub roztrzepanym jajkiem i zapiekam w piekarniku.......pycha...

oczywiscie z M. kochamy salatki...i przepisow mam tysiac... ale najlepsze sa te "na szybko"..czyli lapiesz to co masz pod reka-makaron, salata, ryz... obojetnie i dodatki... moja ulubiona to gyros, nicejska, salatka z selera (korzenia), i z tunczyka...

O...a juz sie zbliza sezon kabaczkowy...
Wtedy bierzemy np na obiad, myjemy kabaczka, przekrajamy na pol, wydrazamy pestki... do srodka dajemy farsz (wg uznania...np mieso mielone podsmazane z papryka, cebula, przyprawami i gotowanym ryzem), ukladamy na nim plastry pomidora, posypujemy zoltym serem i do piekarnika az kabaczek zmieknie...

lubie tez kabaczka smazonego w jajku i bulce tartej... podobnie jak fasolke szparagowa... zwlaszcza ze mozna ja jesc o kazdej porze dnia :D

ok..zglodniałam :p

idę piec biszkopt z truskawkami "troche inny" :-D ten z przepisu kizi.. jutro przyjeżdża brat i już rano z mamą postanowiłyśmy go upiec, tylko my chciałysmy zrobić tak jak zawsze z masa krapatkową, ale skusiłyśmy się na experyment.. dam znac jak wyszło! :)

co do naleśników moja mama zaprawiła raz takie cudo... taką jakby marmoladę z wiśniami i wymieszała to z nutellą (na potrzeby jakiegoś tam ciasta na które dostała przepis)... i zapomniałyśmy o tym i pewnego razu do naleśników chciałam marmolady użyć... i posmarowałam tym cudem... dziewczyny.. nie jadłam pyszniejszych naleśników! :) mama nie pamięta już jak zrobiła tą marmoladę :-D niekiedy mam ochotę ją skrzyczeć za to :p

Ostatnia edycja:
reklama
eli88 daj znać czy wyszło:-)ja wczoraj sernik robilam ale z sera tego z wiadereczka na 3 urodzinki synka

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry