reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

Szybka sałatka z fasolą i pmidorami.
Pomidory [w zależności od liczby osób, apetytu] sparzyć i pokroić w kostkę, dodać fasolkę czerwoną z puszki i ser potarty na tarce. Posolić, popieprzyć. Dodać czosnek pokrojony [ja czasem robię bez i też jest dobra] i majonez [ewentualnie jogurt naturalny z majonezem, bądź sam jogurt].
Szybko się robi i jest bardzo dobra.
 
reklama
Dzieki dziewczyny i nie myslcie ze popadam w paranoje z tą wodą gazowaną ;-) ale wiecie jak to jest, tu coś usłysze, tam cos usłysze i już nie wiadomo co myślec.

A co do jedzonka, to ja ostatnio uwielbiam biały serek urobiony z rzodkiewką i szczypiorkiem. Poprostu przepadam za nim i objadam sie jak tylko moge, a nigdy wcześniej mnie do białego sera nie ciągnęło :-)
 
Kurczak po toskańsku (na 2 os.)
-2 piersi drobiowe
-2 plastry szynki dojrzewającej(chociaż moze być zwykła)
-2 plastry mozarelli wędzonej
-świeża bazylia
-sól, pieprz, zioła

Piersi kurze solimy, pieprzymy, nacieramy ziołami i lekko rozbijamy. Najlepiej zostawić na godzinę, dwie w lodówce. Robimy z boku kieszonkę, do niej wkładamy plasterek szynki, bazylię i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i do piekarnika lub na patelnię.
Można jeść zziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.:-)
Rewelacyjne danie obiadowe
 
Tzatziki ( najbardziej popularne danie-śniadanie w Grecji):

-duży jogurt naturalny (najlepiej grecki)
-1-5 ogórków (jak kto woli)
-przyprawa do tzatzików
-czosnek w proszku

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć, dodać jogurt i przyprawy do smaku, lekko posolić i wymieszać. Można dodać na środek jedną oliwkę dla dekoracji :-D Zajadać z chrupiącą bułeczka z masełkiem. Pycha!
 
:-) Mam przepis na bardzo szybkie, smaczne i zdrowe danie ze szpinaku:

szpinacz.jpg


Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 duże ząbki czosnku
- średniej wielkości cebula
- kremowa śmietana (ja używam 12%)
- makaron (w ulubionym kształcie)
- vegeta i pieprz do smaku
- ser feta (do posypania na koniec)

Sposób wykonania:
W garnku rozpuścic masło (margarynę), pokroic cebulę w kosteczkę i czosnek w plasterki, razem z mrożonym szpinakiem wrzucic do garnka, dodac vegety i pieprzu do smaku, dusic około 15 min. Makaron ugotowac al dente, odcedzic, ułożyc na tależu. Do szpinaku dodac 200-250g śmietany, zagotowac na wolnym ogniu, mieszając. Wlac przygotowany sos na makaron, przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.

Smacznego :)
 
KOTLETY JAJECZNE
podaje na 8 małych klopsików:
6 jajek ugotowac na twardo i potrzeć, 1 jajko surowe, 1 łyzka majonezu, bulka tarta, szczypiorek, sól, pieprz do smaku,

wszystko wymieszać i uformować klopsy
na koniec obtoczyc w bułce:-D
SMACZNEGO:biggrin2:
 
KOTLETY JAJECZNE
podaje na 8 małych klopsików:
6 jajek ugotowac na twardo i potrzeć, 1 jajko surowe, 1 łyzka majonezu, bulka tarta, szczypiorek, sól, pieprz do smaku,
wszystko wymieszać i uformować klopsy
na koniec obtoczyc w bułce:-D
SMACZNEGO:biggrin2:
A ja Karolinka ostatnio marzyłam o kotletach z jajeczek:)) dzięki. Inne przepisy tez sprawdze ale wszytsko w swoim czasie ale dziewczynki macie świtenie pomysły na śnaidanko ,obiadek i przekąski:))
 
Chińczyk

Składniki:
- ok 0,5 kg chudej wieprzowiny,
- 30 dkg małych pieczarek,
- 30 dkg kapusty,
- przyprawy do smaku wg uznania – dla Reniferka pewnie dużo chilli :-D,
- mąka ziemniaczana – do panierowania mięska,
- olej – do smażenia,
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule,
Mięso kroimy w małe kawałki, raczej w paski niż plasterki – kształt frytki –ale nie tak długie :D, przyprawiamy wg uznania – ja wsypuję zawsze wszystkiego po troszku – dobrze jest mięsko przygotować wcześniej – tak żeby nabrało przyprawowego zapachu – następnie mięsko wrzucamy do woreczka foliowego i wsypujemy do niego mąkę ziemniaczną – potrząsamy woreczkiem, żeby każdy kawałek mięsa był dobrze zapanierowany – mąki oczywiście dosypujemy kiedy stwierdzamy, że panierka nie pokrywa mięsa wystarczająco.

Trzonki pieczarek zrównujemy z kapeluszami, płuczemy grzyby i dokładnie osączamy.

Kapustę kroimy w kawałki - takie kwadraciki cm na cm.


Cebulka – ciach na pół i w cieniutkie paseczki

Mięso smażymy na głębokim oleju –dość wysoka temperatura (mięso może przywierać ale to nic nie szkodzi). Mieszamy – można też użyć frytkownicy. Mięso będzie wyglądało dziwnie – takie strasznie suche twarde kawałki, ale tak ma być.

W oddzielnej patelni – najlepiej do chińszczyzny – smażymy cebulkę, następnie kapustę i grzyby – po wstępnym smażeniu wrzucamy to do garnka – zalewamy wodą i tusimy – tak, żeby kapusta zmiękła – następnie wrzucamy już usmażone mięso – dodajemy sos sojowy i gotowe. Mięso, a właściwie panierka puści taki kleik – zawartość sosu sterujemy dodając odpowiednią ilość wody.

Ja to lubię czasami takie ciężkie jedzonko.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry