reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie negatywne skutki szczepienia?

Hej. Jestesmy prawie 2 tyg po szczepieniu na 13 msc (mmr, świnka, odra, różyczka). Dziecko szczepione wedlug kalendarza szczepien, od urodzenia. Nigdy nie wystepowaly u nas zadne objawy, po tym szczepieniu natomiast się zaczęło...

Tego samego dnia gorączka, biegunka z bezzapachowymi zzrącymi kupami ktore odparzają pupę (7-8 dziennie, teraz mniej, ale kuoy nadal występują) ale nie to kest najgorsze. Najgorsza jest zmiana zachowania. Dziecko nie śpi, fakt - problemy ze snem mielismy od zawsze, ale bylo juz wzglednie spokojnie, i pupa juz wyleczona więc to raczej nie powod. Ale stał się okropnie placzliwy, marudny. Płacze co chwila, bez przerwy marudzi. Uspokoja go tylko tv... Juz dla spokoju włączam, bo idzie zwariować.

Moje pytanie brzmi : wystepowaly u was jakies negatywne skutki szczepien? Znacie takie przypadki? Mial ktos podobne objawy po szczepieniu?

Jestem lekko zdezorientowana, myslalam ze szczepiania są bezpieczne.

EDIT : uzywamy maści z hydrokortyzonem, czy to ma znaczenie? Przyjmujemy leki na alergię - zyrtec i hitaxa, lekarz wie o tym, sam zapytal na badaniu przed szczepieniem i dopuscil nas do szczepienia.
Powiem Ci ja też zawsze według kalendarza jadę z szczepieniami ale w tym roku spóźnione miałam pół roku i mały miał z 13miesiaca i z 18miesiaca szczepienia 🙂ale żadnych skutków ubocznych nie miał...

reklama
Zaostrzyły nam się zmiany skorne 😔 juz rano zauwazylam ze skóra się pogorszyla, a teraz po poludniu jest masakra, i wchodzi nam na rączki...
@LaLaLaKoala mamy juz do pupki leki. Juz nie boli, ale pojawily sie jakby krostki. Po południu byla kolejna kupa 🙄 ale nie są juz tak żrące jak na początku.
@olka11135 ja pier!!! Wyjasnij mi proszę, dlaczego balas się tej szczepio ko? I jak to sprawdzic, udowodnić czy przyczyną bylo szczepienie?
@seremida ja juz dzis chcialam jechac na szpital, ale ojciec dziecka mówi to samo co ty, zeby przeczekać te 2 tyg. Ja jednak się boję, ze dziecku cos dolega, a ja siedzę w domu i czekam nie wiadomo na co...

Dziewczyny które nie szczepią z kalendarzem - czy na późniejszym etapie np w przedszkolu, w szkole, nie ma problemu?

A można odmówić, skoro to idzie z kalendarza szczepień?

W teorii w Polsce nie można odmówić szczepień obowiązkowych. Sanepid może Ci wlepić karę, nie pamiętam dobrze ale chyba w wysokości 5 tys. Nie będę ukrywać, że dla mnie, nie mówiąc o moim mężu to są śmieszne pieniądze - nie warte życia naszego dziecka. Niemniej jednak nigdy nikt nam nie wlepił żadnej kary. W karcie szczepień mieliśmy ołówkiem wpisane - brak zgody matki. No i ja zawsze mówiłam, że zaszczepię - ale wtedy kiedy to szczepienie ma dawkę przypominającą, po prostu zaszczepię jedną dawką, a nie dwoma

Córka po porodzie była szczepiona 5w1 i ona po prostu miała duże odstępy i też nam wyszło mniej dawek po prostu

Bardzo chętnie też bym zaszczepiła na samą odrę, ale w Polsce nie wiadomo dlaczego nie ma takiej opcji odkąd wprowadzono MMR (taka możliwość była chociażby za moich czasów, jestem rocznik 90 i nie byłam szczepiona na świnkę bo wtedy dziewczynek się na to nie szczepiło). Co więcej mimo że taka opcja jest na zachodzie to również nie można sobie takiej szczepionki ściągnąć.

A nie chciałam zaszczepić nią małego dziecka bo to szczepionka skojarzona, żywa, do tego skład jest średni (w porównaniu z innymi). Jest w mojej ocenie bardzo silna - za silna jak na 13 miesięczne dziecko. Nie wiem może to sobie wykrakałam, ale nie chcę nawet myśleć co by było gdybym podała ją córce zgodnie z kalendarzem, skoro tak mocno zadziałała na nią kiedy była naprawdę duża.

@DropKick no właśnie nie jest łatwo, bo trzeba potwierdzenia lekarza, a lekarze nie chcą potwierdzać. Oni mają tysiąc pomysłów jak u nas w stylu "zdenerwowała się", to jest naprawdę zawsze walka z przychodnią i sanepidem. Ale i tak uważam, że warto, dla każdego kolejnego dziecka

Co do żłobka/przedszkola/szkoły - w przypadku tych pierwszych pewnie mogą być jakieś zasady i faktycznie bez zaświadczenia może być problem. W szkole chyba jest obowiązek przyjęcia do rejonu więc nie da się odrzucić dziecka z powodu braku szczepienia. Moje chodziły/chodzą prywatnie i tam nikt w to nie ingeruje, ale np. szkoła jest międzynarodowa więc każdy może mieć inny kalendarz i pewnie było by ciężko to ujednolicić

Zaostrzyły nam się zmiany skorne 😔 juz rano zauwazylam ze skóra się pogorszyla, a teraz po poludniu jest masakra, i wchodzi nam na rączki...
@LaLaLaKoala mamy juz do pupki leki. Juz nie boli, ale pojawily sie jakby krostki. Po południu byla kolejna kupa 🙄 ale nie są juz tak żrące jak na początku.
@olka11135 ja pier!!! Wyjasnij mi proszę, dlaczego balas się tej szczepio ko? I jak to sprawdzic, udowodnić czy przyczyną bylo szczepienie?
@seremida ja juz dzis chcialam jechac na szpital, ale ojciec dziecka mówi to samo co ty, zeby przeczekać te 2 tyg. Ja jednak się boję, ze dziecku cos dolega, a ja siedzę w domu i czekam nie wiadomo na co...
Ja już tu pisałam komuś na forum, ale u nas na rzadkie kupki dobrze dziala kaszka z Rossmana w słoiczku, taka z bananem i kakao. Ogólnie banan zatwardza i po tym robiła się ładna kupa :)

Wysypka może wystąpić po szczepieniu MMR i jeśli się pojawia, to z reguły w okolicy 10 dnia, chociaż wg ulotki chyba do 3 tygodni po tej szczepionce coś może się dziać. W naszym przypadku u córki była wysypka, chociaż do dzisiaj nie mam pewności czy to było po szczepionce, bo mniej więcej w tym samym czasie próbowała ogórków kiszonych i mierzyła niewyprane ubranka. Ale że było to chyba równo 10 dni po szczepieniu, a córka alergikiem nie była, to obstawiam, że jednak to była szczepionka. Wysypka chyba dzień czy dwa dni później zniknęła, żadnych innych objawów nie było, wysypka nie swędziała ani nic.

reklama
Ja również minęłam ta szczepionkę u obojga dzieci. Wszystkie inne szczepienia zgodnie z kalendarzem ale tego nie podam i już.
Mam szczepienia nieobowiązkowe wiec mnie to ryba ale dzisiaj właśnie otrzymałam SMS z wiadomością, ze moje dzieci nie są zaszczepione i mogę się umówić do lekarza. Dziękuje, postoje…
Poczytalam sobie na temat tej szczepionki. W obu językach. I jeśli kiedykolwiek chciałam zaszczepić tak szybko mi przeszło.

Do góry