reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie mleko?

Dzieciom całkowicie odruch ssania zanika w wieku 7-8 lat a zatem pozwolić żeby dziecko dopiero wtedy się odstawilo? Hmmm. To tak jakby pozwolić dziecku chodzić ze smoczkiem do tego wieku lub zamiennie karmić butelką. O próchnicy zębów nie wspominając.

reklama
Odruch ssania a potrzeba bycia przy piersi to jednak nie to samo. Myślę że taki 2-3 latek spokojnie tę potrzebę może zastąpić czym innym. No ale to wszystko zależy od konkretnej pary matka-dziecko. Niestosowne to jest co najwyżej wtrącanie się osób trzecich :-) A co do próchnicy, już dawno udowodniono, że mleko matki jej nie powoduje ;-)

Do poczytania - Długie karmienie piersią | mleczne wsparcie

Ostatnia edycja:
Moja mama karmiła mnie i mojego brata długo - prawie trzy lata (każdego osobno ;P) ale dla mnie to po prostu za długo. Myślę, że nie powinno się w tym temacie nikogo krytykować bo to bardzo indywidualna sprawa.

reklama
U nas synek dobrze toleruje mleko Bebilon. Teraz jesteśmy na 2 a za 2 miesiące na 3 będziemy przechodzić. Od malucha nie miał problemów z brzuszkiem ani z kupkami po mleku.

Do góry