reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie imię dla dziecka ?

A u Nas chyba jednak stanie na moim i będzie MAJA :).... jak narazie urabiam,sprzeciwów nie słyszę,propozycji innych tez nie..... więc jak urobię do końca to dam znać...czy zostalo .małż tylko udaje ze intensywnie myśli,Mowię zeby myślal bo to juz 2 mce kalendarzowe max,a misiek chodzi i gada do brzucha...Maja to ja michał twój brat:),chce zobaczyć maję-i odkrywa mi bluzkę z brzucha:)albo śpiewa piosenki.Slodziak mały:)

reklama
My zastanawiamy się nad Mają (od dziecka chciałam tak dać córce na imię), Julią (to typ mojego męża) i Agatą. Tylko przeraziły mnie statystki i ilość Maji i Julek w Polsce:(
więc może Agata Maja...

Ja z tego samego powodu (statystyki) zastanawiam się nad imieniem Jaś... A już tak się cieszyłam, jak udało mi się jakieś podobające się wszystkim imię znaleźć.

Ja tam nigdy żadnymi statystykami się nie przejmowałam :)
Dajemy takie imię jakie według nas bedzie pasowało do naszego dziecka :)

U nas tak, Michaś się prawie nikomu nie podobało
A niech się w tyłek pocałują !!
Nasze dziecko chyba to jest , prawda?

Prawda claudio :)
Ja bym się nie liczyła z niczyim zdaniem i synek miałby na imię Wawrzyniec :)
Ale dziewczynka wyszła. Kuku...:)
A od Anastazji bardziej mi się podoba Antonina - nawet się nad Antosią zastanawiałam :)

odnosnie corek-oj to przy 1 .niewiedziałam do konca i jeszcze po urodz czy Weronika czy Natalia bo np tesciowej nie poodobało sie Weronika bo ktos tam z rodziny ma to imie i jest jakas nie fajna
i stwierdziła ze będą wołac na małą Wera
i mąz jeszcze przy porodzie mowił"a moze natalia bo mama powiedziała ze ..."a ja nie dałam mu dokonczyc i pow.ze nie obchodzi mnie co jego mama mowi ja chce Weronike i juz
ale jak szedł rejestr.to tylko myslałam zeby dał jak ja chce
wrocił i mowi ze jest Kasia
myslałąm ze go udusze ale wziełam akt urodz i patrze...Weronika Natalia
przy 2 corce miała byc Maja(tak mi sie podobało)ale potem zmieniłam na Natasze
oczywiscie teraz wielkie ALE ze str mojej mamy
bo to imie ruskie,bo dałam po tej poiosenkarce urbańskiej...ze ładnie madzia i ze namowi Fabiana(mojego męża)
zaczeła nawet dzieci nastawiac-tzn bardziej Kacora bo Weronika jeszcze nie chce wiecej mowic
no a syn co>/raz powiedział ze jak dam Natasza to on nie bedzie mi pomagał bo babcia powiedziała ze to ruskie imie i ma byc madzia
nie no jeszcze tego brakuje zeby mi kazdy mowił jak mam na imie dac
wkurzyłam sie
ale bardziej wtedy gdy jak juz urodziłam i mąż poszedł zarejestr.na 2 dał Karolina
i moja mama pow.ze bedzie mowic karolcia bo jej sie to podoba a nie jakas ruska Natasza-to jej słowa
i ze będą mowic na Nia tasza-a to po slasku zn torba czy jakos tak
ja mimoi ze miezkam na sląskui NIENAWIDZE gwary sląskiej

no a jeszcze mąż był 1.11 na cm.w MIkołowie(z Mikołowa pochodzi)i odwiedził rodzicow
i tez mi tesciowa zaczeła mowic ze to ruskie imie,ze jej sie nie podoba Natasza(a mi nie mowiła tego,moze nie chciała sprawiac przykrosci?)
w kazdym razie tesc jeszcze powiedział ze dalismy ruskie jakby nie było polskih imion
a mąż na to "przyganiał kocioł garnkowi",bo tesciowa dała w ost chwili Fabian a wtedy to imie nie było jeszcze spotykane(mąż ma 33l)
no a w tym tyg jak był u nich to mowił,ze tesciowa tez powiedziała ze bedzie mowic karolcia a m.,na to"tylko nie przy Ani,bo jej sie nie podoba" a tesciowa"a co mnie to obchodzi?bede mowic jak mi sie podoba"
alez byłam wqu...na maxa
wczoraj przyj.tescie i siostra męża
tescie stali przy łózeczku,mąz z Ada siedzieli
ja tylko czekałam az powiedza imie
a tu maż ":no i co,mamao?powiedz to imie jak chcesz mowic do małej"
a tesciowa-nie powiem,bo sie Ania obrazi

hmm pewnie bym sie obraziła,pewnie było by mi przykro
niby co bede sie przejmowac imieniem ale ja uwazam ze dziecku nie powinno sie mieszac w głowie
wogole niewiem po co 2 imie?
ma na imie NATASZA na 1.i juz
i co z tego ze nawet ruskie?

bynajmniej jak dla mnie oryginalne a jesli chodzi o imiona polskie to jak dla mnie nudne są
ale tez imiona typu LENA,JULIA,AMELKA-to juz stają sie tez pospolite
oczywiscie nikogo nie urazajac

uwazam ze kazdy daje dziecku tak jak im sie podoba
i zadne babcie,ciotki,,,nie będą decydowac jak ma miec na imie

a stare imiona typu zosia,jas...mi sie nie podobają i juz

a takie zagraniczne polskiej pisowni jak npo dzesika,brajan,wanesa itd to smiesznie brzmią
ale nie wtrącam sie

kazdy ma wyrazic swoje zdanie ale nie ma prawa nikogo obrazac

Kashyaa - Jaś jest ładnie :-) wiem z autopsji :-D

a drugi będzie prawdopodobnie albo Bartosz, albo Wojtek, albo Krzyś
ale pewnie Bartosz...

U nas zadnej Mai w okolicy nie ma.Rodzina duza kupa dzieciaczków bo braci ciotecznych męza o tym samym nazwisku co nasze jest czterech i w sumie mają 6 stkę dzieci. więc patrzymy aby się nie powtarzalo bo np.2 michalów o tym samym nazwisku-to tak nie bardzo,później nie wiadomo o którego chodzi:)-tak było z synkiem,a panienka jest jedna więc mamy pole do popisu:) bo nikomu jeszcze się nie udało:)he he
I chcieliśmy na m:) bo nasza trójka na m to i malutka tez będzie.
Dziewczyny a jak się odmienia poprawnie to imię bo spotkałam sie z 2 wersjami: 1 Mai (tak miałam napisane w kalendarzu),a 2:Maji,czy obie prawidłowe:)

Ja tez statystykami się nie przejmowałam i ie przejmuję ważne aby nam się podobało:)
Kashyaa-a Jasiek-to takie słodkie to zdr0bnienie,Adaś też ładne kojarzy mi się z takimi grzecznymi chlopcami -aniołkami:)

Ostatnia edycja:
reklama
ja już naprawdę nie wiem, jak dać małej na imię. Im więcej szukam tym bardziej jestem zakręcona. Małż ostatnio pod nosem mruczał NICOLA. Może i warto by przy tym zostać, skoro na nazwisko mamy Szmidt, a może to już za bardzo niemieckie się wydaje? Co o tym myślicie?

Do góry