reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wcześniak przybiera na wadze

Hej Doris.
Tak, teraz już pamiętam...pisałas o tym, na wątku Karoli :tak:.

Szymon jest b. daleko za Karolinką...obecnie siedzi, ale sam nie usiądzie.
Pełza, ale do raczków rączki jeszcze za słabe.
Stoi w łóżeczku, ale to "wina" wzmożonego napiecia w kuloskach.
Z gadaniem nic, tylko pojedyńcze dźwięki.
Mam nadzieję, ze teraz dzięki aparatom się rozgada.
Jest bardzo wesołym i spokojnym dzieckiem...nie robi mi żadnych akcji, ale jak coś mu nie leży, to też potafi pokazać różki :-D

reklama
Mimo takiej wagi Milanka - 2020 g ciągle słyszałam od lekarzy, że po reakcjach widać, że jest wcześniaczkiem, że jest słabiutki. Nie chciał w ogóle jeść , 30 ml wpychałam w niego przez godzinę, nie budził się na karmienie, nie płakał, nie reagował na wkłucia, badania, podczas każdego karmienia miał bezdechy. Dopiero teraz nadrabia, a głosik ma donośny:)

wiolu szymonek jeszcze nadrobi, nasza pani doktor mówiła ze karolinka miała motywację od starszej siostry, różnica między nimi to 15 miesięcy i karolinka cały czas goni za martynką, pozatym karolinka była bardzo silna od początku wychodziła z gniazka w inkubatorzei wyrywałą wszystkie rurki, karolinka miała tez bardzo silne napięcie ale dzięki rehabilitacji i cwiczeniom w domu szybko to zanikło.

Moje dziewczynki 16 maja skonczyły 5 lat.Waza obecnie po niecałe 11 kg,na roczek wazyły neicale 6 kg a zeby zaczeły Im wychodzic po roczku.
Kiedys przejmowałam sie Ich niska waga ale teraz wiem ze to był niepotrzebny stres.Dziewczynki sa zdrowe,super sie rozwijaja,zaczynaja czytac i pisac:tak::-)
Zawsze bardzo wolno przybieraly na wadze i w sumei to nawet wolno rosna,ale ja sie tym absolutnie nie martwie.Sa zdrowe i cudowne a to najwazniejsze.Przyjdzie taki czas ze nasze kruszynki wystrzela i wtedy bedzie nam brakowało tego jak były takie malenkie;-)
Pozdrawiam wszystkie mamusie wczesniaczkow

Od razu uprzedzam, że wiem, że wcześniaki idą własnym torem jeśli chodzi o wagę. Zaczynam się jednak niepokoić. Od mniej więcej 3 tygodni Domi pochłania duże ilości jedzenia, jak na niego to wręcz ogromne, wcześniej był mega niejadek. Waga jednak, mimo tak dobrze dopisującego apetytu, prawie stoi w miejscu. W 1,5 m-ca przybrał +/- 200 g. Tak fatalnie nie przybierał nigdy. Zaczynam schizować do tego stopnia, że chodzi mi po głowie zbadanie czy aby nie mamy do czynienia z zespołem złego wchłaniania. Miałyście może podobny problem?

U nas jest to samo. A właściwie na odwrót. Mała pochłaniała sporo jedzenia i też było z waga nijak, a teraz robi się z niej niejadek i waga jest baaaardzo kiepska. Waży 6940 (dziś ważona)

Ola Domi jedząc tyle co kot napłakała do czerwca przybierał średnio 400g na m-c, teraz je tak, że taniej go ubierać i taka lipa z przyrostem wagi :-(

reklama
Jakieś 7,5 kg, tydzień temu ważony w przychodni ale w ciuchch na wadze dziecięcej (niemowlęca była zajęta), było 7700 g.

Do góry