reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wcześniak przybiera na wadze

U nas też z wagą słabo,ale pomału się do tego przyzwyczajam. Wiki na niektóre rzeczy reaguje alergicznie ( ale tak szczerze jeśli jakieś warzywa lub owoce jej nie pasują to znaczy,że były bardziej pryskane).
Przedstawie Ci przykładowe menu dzienne Wiki :

Śniadanie : grahamka z masłem,serkiem i pomidorem ( chociaz za serem nie przepada ;) lub płatki kukurydziane w mlekiem lub jajecznica na parze,jajka gotowane lub parówki cielęce ze sprawdzonego żródła.

W ciągu dnia Wiki je sporo owoców,banany,jabłka itd.
Słodycze ? czasem się zdarza zwykle przy rozwolnieniu.

Obiad ( obowiązkowo mięso ! inaczej nic nie zje) Nie lubi już papek, też gotuję sama.
Mieso z indyka lub kurczaka ( wolałabym królika ale z tym ciężko),ziemniaki z masłem, surówka z marchewki lub kalafior albo brokuły.

W ciągu dnia właściwie nie pijemy mleka, wieczorem wypija 2 kaszki z odstępem 2-4 h, w nocy 1 mleko wysokokaloryczne i 1 niepasteryzowane.

I to by było a tyle ;)
Je sporo,ale to zależy od dnia, bo czasami robi strajk i jest strasznie.
Zresztą i tak się tyle rusza,że zaraz wszystko spali.

Co do wagi - 15 m-cy i niespełna 7 kg.

reklama
Mamo Wiktorii a nie myślałaś o podawaniu innego mięska? Wiem, że z królikiem problem, choć podobno w marketach są ale ja poluję na te od J kolegi z pracy, ma swoją hodowlę ;-) wiesz, ja małej robię obiadki też z cielęcinki, wołowiny (super podnosi morfologię) a teraz kupiłam polędwicę wieprzową i o dziwo moja samą uduszoną jadła, wyszła taka mięciutka. Powiem Wam, że moja to musi mieć obiad pół na pół mięso z warzywami, ja zużywam całą włoszczyznę plus kawał mięsa duszę razem a potem sobie porcjuję ;-) i zamrażam. z cielęcinki fajne klopsiki wychodzą, można z delikatnym sosem zrobić i ziemniakiem... Teraz chcę się skusić na rybkę ale ości się boję :sorry:

No i właśnie serek żółty (u starszych brzdąców) zastępuje mleko... Moja wczoraj wypiła 3 butle po 140 ml ale ona nic nie pije poza mlekiem, żadnej wody, herbatek i soczków :no:

No niestety u Nas na takie rzeczy jeszcze za wcześnie:(..ale co sie odwlecze to nie uciecze..podobno:)) Nie wiem od czego to uzależnione, ale moja mała wogóle nie przyjmuje do wiadomości, że można jeść gestsze kaszki, niż te które łatwo idą ze smoka!!:wściekła/y:...po prostu masakra..karmię ją łyżeczką i jestem cała w deserach, zupkach itd, bo jest na etapie plucia i strasznie jej sie to podoba:)(mnie wcale).....jak poczuje coś bardziej gęstego w dziobie to zaczyna pluć i tak wygląda Nasz obiad i nie tylko....normalnie masakra:-)

No cóż, nie ma innej recepty jak cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz... Ja nigdy nie dałam kaszy z butli, bo moja zwyczajnie nie miała siły ciągnąć samego mleka a co dopiero kaszkę :-D Od początku uczyłam łyżeczką a że zajęło nam to duuużo czasu to inna sprawa, bo wymioty, mała się zrażała, bo wiotka krtań itd. Mogę powiedzieć, że od roczku je ładnie z tym, że teraz zapomniała jak się gryzie i od nowa muszę wprowadzać treningi zalecone przez neurologopedę :no: już mi ręce czasem opadają, jednego się nauczy to inne się cofa i tak w koło :-(

A opluta to ja do tej pory często jestem :-D bo mój dzieć lubi się rechotać przy jedzeniu i wtedy wszystko z paszczy leci na mnie :sorry:

U nas z wagą też słabo. Kiedyś byliśmy w tej sprawie w CZD, ale potraktowano nas z lekkim rozbawieniem. Stwierdzili wtedy,że dziecko jest wcześniakiem (waga urodzeniowa 1645g), urodziło się małe to niby jakie ma być. Dosłownie to usłyszeliśmy. Powiedziano nam też wtedy,że jeśli dziecko przybiera 100-150g na miesiąc to nie ma się czym martwić i należy sobie odpuścić wizyty u nich. Tak też zrobiliśmy. Ostatnio przyplątała się grypa żołądkowa i poszło w dół 300g w dwa dni. Dwa ,a może i więcej, miesiące do tyłu. Cały czas jesteśmy na 3.centylu albo poniżej.
Mam pytanie- czy dawaliście coś swoim dzieciom na apetyt?

Ja nie dawałam nic, ale podobno witamina C wspomaga apetyt. Natomiast moja pediatra wspomniałam o preparacie o nazwie "Fantomalt" to środek na recepte, który podaje sie jak dzieci nie przybieraja na wadze, ale podobno tylko w skrajnych przypadkach.
(wg mojej pediatry)Natomiast znam przypadki podawania tego preparatu od tak na co dzień , ponieważ to preaparat wysokoenergetyczny, dodawany jest głównie do obiadków , ale i nie tylko.

Fantomalt jest bez recepty w aptece internetowej dbam o zdrowie.Jedna miarka to 20 kcal podawać do 4 razy na dobę.
Ja daje jedną miarkę na 100 ml trzeba go wprowadzać i odstawiać stopniowo bo może powodować biegunkę.
Mój Jaś 27 tc,720 gram,hipotrofik miał refluks który już ustąpił ale apetyt bardzo kiepski mały jest niejadkiem co spędza mi sen z powiek.Ma 10 miesięcy i waży 5.800 kg ma 68 cm.Chodzimy prywatnie do gastrolog z CZD i podobno taka jego uroda bo badania są w normie.W kryzysowej sytuacji stosowaliśmy nawet syrop peritol na apetyt bo mały jadł tylko na śpiocha.Po kuracji przekonał się do jedzenia i zjada ale małe porcje.
Śniadanie mleczny deserek nestle ma 94 kcal.
obiad 100gram zupki z mięsem plus 5ml oliwy z pestek winogron(ma delikatniejszy smak niż z oliwek)za trzy godziny taka sama porcja obiadu z masełkiem i co drugi dzień z żółtkiem.
podwieczorek kaszka morelowa porcja około 80 ml do tego owoce z słoiczka.
kolacja mleko wysokokaloryczne infatrini słoiczek ma 100ml i 100 kcal do tego fantomalt i 3 miarki kaszki ryżowej.
o 22 i 2 w nocy na śpiocha ten sam zestaw z infatrini, fantomaltem i kaszką.
Tuczę jak mogę ale Jaś malutko przybiera niestety.Bardzo dużo się rusza pełza jak szalony i spala dużo kalorii.Marzy mi się 7 kg na roczek ale to raczej nie realne.
Dobrze tuczy sinlac dzieci go lubią mój akurat nie ale warto spróbować.

Dorotko,napisałam to przykładowe menu ;)
Wikcia je klopsiki cielęce również, ona mięso pochłania jak nic innego ;)

niestety ..karmienie dziecka wymaga cierpliwości... i czasu.
Moja mała na początku na wszystko się krzywiła. Sposób? jem razem z nią i dzięki temu ona ma lepszy apetyt.

Witajcie, Moj maluszek urodzil sie w 30tyg z waga 1,1kg. Na szczescie nie mial zadnych dolegliwosci. Ze szpitala wyszedl po 6 tygodniach z waga 1,8kg. Do tej pory przybiera mi na wadze bardzo dobrze. Ma teraz 7 miesiecy i wazy 7,1kg, kazdy mowi, ze to grubasek :-) Kiedy zapytal sie pediatry, czy czasem nie wazy za duzo powiedziala mi, ze ma kilogram w "zapasie". Teraz przechodze na mleko modyfikowane bo swojego juz prawie nie mam i zauwazylam, ze zmniejszyl mu sie apetyt.

reklama
Witajcie czytając to co tu piszecie nareszcie odetchnęłam z ulgą mój synek urodził sie z masą 1,3 teraz ma prawie 6 kilo a Pani doktor stwierdziła że bardzo mało przybiera zrobiliśmy mu morfologie i wszystko Ok ale to P doktor nie wystarczyło i dała mi skierowanie do szpitala zastanawiam sie nad zmiana lekarza tym bardziej że Pani doktor powiedziała ze wczesniej nie miala doczynienia z wcześniakami co o tym sądzicie prosze o odpowiedz

Do góry