reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wcześniak przybiera na wadze

reklama
Ze wzrostem idzie jak ślimak, 14 sierpnia mamy szczepienie, pogadam z naszym lekarzem czy to możliwe aby aż tyle spalał.

To i ja witam się w tym temacie :)
Dominic, u nas też tak było: apetyt baaaardzo się poprawił, szliśmy pewni siebie na ważenie, a tam raptem 200g po 1,5msc... mało co się nie popłakałam wtedy :/ u nas jest ten problem, że ja jestem bardzo drobna i wszyscy zawsze mówią, że widać ma to po mnie... a mi ogólnie nie chodzi o dziecko-giganta, tylko o to żeby ktoś mnie zapewnił, że jest zdrowa. Teraz już i tak staram się wyluzować na ten temat, bo widzę że jest czas kiedy przybiera mniej, ale i czasem przybiera więcej. Gastroenterolog kazała jedynie dodawać oliwę z oliwek do zupek itd, bo nie chodzi o utuczenie. Wyniki w normie (morfologia, bad og moczu, posiew moczu..), więc może faktycznie trza wrzucić na luz...
A tu siatka Jagódki...

Jagodowe centyle.jpg

Nic nie poradzicie ,trzeba się do tego przyzwyczaić i nie martwić.Utuczyć też trudno a jak dziecko aktywne i ruchliwe to i tak wszystko spala.Pasłam mojego Janka na wszystkie możliwe sposoby mleko infatrini jadł przez rok,fantomalt,oleje do zupek,masełko do deserków itp aby było kaloryczne i treściwe.Nic to nie dawało bo dziecię lata cały dzień i przemianę materii ma aż za dobrą.
Teraz trochę zluzowałam no bo co mogę więcej,je całkiem sporo,chętnie nie wydziwia już a kiedyś był niejadkiem miał refluks itp.
Wybieram się do gastrologa bo Jaś robi trzy kupy dziennie a w jego wieku(20 mieś) powinno się to już unormować.
Myślałam o zaburzeniu wchłaniania ale w jego kupkach nie ma nie przetrawionego pokarmu i są raczej normalne.
Moja neonatolog mówi że dla niego przyrost 100 gram miesięcznie jest normą,podpiera się przy tym najnowszymi badaniami że wcześniaki z bardzo małą masą urodzeniową poniżej kg które bardzo szybko utyły w wieku dorosłym mają problemy metaboliczne.
Mówi że dużo większy przyrost tak drobnego dziecka jest raczej nie możliwy i że najważniejsze że tyje te 100 gram w miesiącu.
Janek ma 20 mcy waży 8800 kg i ma 83 cm wzrostu jest długi i chudy strasznie ale zdrowy.

Pogrzebałam trochę w necie (dobrych kilka godzin hahaha) i ze znalezionych informacji wynika, że po ukończeniu roku dziecko powinno przybierać od 160 do 230 g na miesiąc więc chyba nie powinnam aż tak panikować.

U nas też ostatnio kiepsko z przyrostem wagi ale ja zganiam wszystko na upały. Chłopaki jedzą trochę gorzej w dzień ale w nocy nadrabiają. Maluchy to takie szczypiorki bo maja po 70cm wzrostu a ważą 6500 i 6700.

Mój Bąbel ładnie je, i w dzień i w nocy, nawet zaczęły mu się zdarzać pobudki na nocne karmienia, z którymi pożegnaliśmy się ładny czas temu, dlatego tak mnie zdziwił mizerny przyrost wagi. A teraz to chyba poleci w dół bo go na rzyganie wzięło plus temp. Nie wiem, kiedy my dobijemy do tych 8 kg, długa droga przed nami.

Dominic - u nas też jedzenie w nocy, choć już dzięki radom dr Łady wydłużyłam czas nocnego spania bez pobudki na jedzenie. Bo przez to nocne jedzenie nie chciała za bardzo jeść w dzień.

reklama
Ola ja nocne karmienie wyeliminowałam już dobrych kilak miesięcy temu, on teraz sam tak zaczął znowu. Potrafi wciągnąć flachę o północy, obudzić się przed 6, wciągnąć kolejną flachę i pójść dalej spać. A w dzień apetyt mu tak dopisuje, że śmieję się, iż taniej go teraz ubierać niż żywić a z wagą lipa.

Do góry