reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

A przy okazji mam pytanie, ile wasze dzieci śpią teraz w dzień ? Alusia około 4-5 godzin na spacerach i dodatkowo ma ze 2-3 takie półgodzinne drzemki przy karmieniu. Mimo, że śpi na spacerze to potem jest dość marudna - np. wracam ze spaceru o 14 i po karmieniu godzinie zabawy muszę już się kłaść z cycem, bo mała jęczy, płacze i niczym nie mogę jej zająć. I tak do 18 się co godzina-max półtorej pokładamy :)
mój Kuba w ciągu dnia ma 3-4 drzemki po 30 minut , na spacerze też tyle śpi niestety , czasami jak uda mi się go uśpić drugi raz na spacerze to pośpi jeszcze godzinkę , a na noc to idzie spać ok 19 i śpi do 5-6 (nie jadamy już w nocy) , potrafi przespać całą noc ,chyba że dzień był pełen wrażeń to się budzi ale nie je
Dziewczyny bo już któryś raz zauwazyłam, Wasze dzieci spią na poduszkach??? Z różnych stron trąbią o tym, ze maluchom nie daje się poduszek - ja nie daję, chociaż mam takie też cieniutkie, które starczają do połowy plecków lub dalej ale martwię się ze to nieywgodne dla małego, a tutaj widzę poduszki pod głowkami. Dzieci mają krótki przewód oddechowy i podobno mogą się udusić na poduszce - ja sie tego boję plus kręgosłup. Czy tylko ja taka?
mój na noc ma poduszkę ale ja mu kładę na długość czyli tak jakby materacyk , po prostu jak go wyciągam ok 23 na ostatnie karmienie to mi tak łatwiej i lepiej mi go też potem odłożyć do spania ;)

reklama
mój Kuba w ciągu dnia ma 3-4 drzemki po 30 minut , na spacerze też tyle śpi niestety , czasami jak uda mi się go uśpić drugi raz na spacerze to pośpi jeszcze godzinkę , a na noc to idzie spać ok 19 i śpi do 5-6 (nie jadamy już w nocy) , potrafi przespać całą noc ,chyba że dzień był pełen wrażeń to się budzi ale nie je

mój na noc ma poduszkę ale ja mu kładę na długość czyli tak jakby materacyk , po prostu jak go wyciągam ok 23 na ostatnie karmienie to mi tak łatwiej i lepiej mi go też potem odłożyć do spania ;)
ooo.fajnie, ze juz nie musisz karmic w nocy, moja jesze zalicza jedno karmienie....karmie ja okolo22-23 jak sama sie klade i po kilku godzinach i tak wola jesc :-) ale jak sobie pomysle, ze kiedys szykowalam 4 butle a teraz jedna na noc to i tak postep :-)
moja tez nie jest spiochem.... w ciagu dnia spi raz okolo 1h i raz okolo 30 min....i tyle :-)

ooo.fajnie, ze juz nie musisz karmic w nocy, moja jesze zalicza jedno karmienie....karmie ja okolo22-23 jak sama sie klade i po kilku godzinach i tak wola jesc :-) ale jak sobie pomysle, ze kiedys szykowalam 4 butle a teraz jedna na noc to i tak postep :-)
moja tez nie jest spiochem.... w ciagu dnia spi raz okolo 1h i raz okolo 30 min....i tyle :-)
nakupowałam butelek a teraz leżą mało używane ;-) bo też mi ciągle w nocy czystych brakowało :tak:, daje mu kaszkę na noc i ok 7 dostaje mleko :tak:

Jasiek w ciągu dnia ma w domu 2 drzemki takie 45min i na spacerze śpi 2 - 3 godzinki. Na noc zasypia o 21 i jedna pobudka ok.1 rano budzi się o 5.30 - 6.00 ale mam wrazenie ze to dlatego, ze mąz wstaje do pracy. podusie mu kłade od 3 miesiąca i nie uwazam, że zdeformuje mu kregosłup ona jest baaardzo cieniutka.

Katrenki faktycznie nam mamusiom czasem ciezko dogodzic :) jak były 4 butle w nocy zle , 1 tez niedobrze , bo juz by sie chciało przespac noc :) u mnie to samo.. jak był cycus co godzine ,dwie to źle, jak teraz tylko raz to tez zle :)

Dość dużo, ale tylko na spacerze, albo jak się z nią położę i karmię.
Już się nawet trochę martwię tym, bo Ala jest strasznie marudna w ciągu dnia. Zajmuje się sobą góra 10 minut, a potem zaczyna się jęczenie. I po pierwszym spacerze jest jeszcze gorzej - wracamy ok 14, jakieś 30-40 minut bawi się przy karuzeli albo siedzi na bujaku ze mną w kuchni, a potem jest już jęczenie na maxa i całe popołudnie właściwie spędzamy na pokładaniu się, jedzeniu, przysypianiu, ciumkaniu cyca z krótkimi przerwami na jakąś małą, parominutową zabawę. I tak do 18, kiedy idziemy an drogi spacer, na którym śpi.

Trochę mnie to marudzenie niepokoi - rozumiem, że Ala ma charakter jęczydła, ale może to nie tylko charakter ?

Nie martw sie, to normalne, moja mala tez sie niczym na dluzej niz 10 min. nie zajmie, zaraz wymysla, a najlepiej to jak siedze z nia na sofie a ona mi lazi po rekach, nogach, ramionach i sie przewala, przekreca na brzuch, plecy, boki, siega po cos itd... a zabawki to sa na chwile. A jak lezy sama to zaraz zaczyna jeczec i wymusza zeby ja wziac, heh. Mysle, ze z tego wyrosnie.
Mam kilka kolezanek z dziecmi rocznymi i poltorarocznymi i tez maja taki problem, nie chca same zostac na chwile, mamy musza nosic i zabawiac calymi dniami:)
A co do spania, moja mala tez usypia przy cycu, spi ze mna i na kazde przebudzenie=jeczenie musze biec z cycem:) usypia tylko przy cycu=przy mnie:) i w wozku na godzinke a tak za Chiny, nie usnie.
Takze glowa do gory, nie daj sie zwariowac:)

Mojej Marysi, od 3 dni, odwidziało się dzienne spanie.:baffled:

Dotychczas zasypiała 3 x dziennie po ok 40min-1h o mniej wiecej stałych porach. Do łóżeczka i po 10 min juz spała. Od tygodnia dostaje dodatkowe jedzonko i spac nie chce. Zasypia mi tylko 1 raz dziennie o różnej porze dnia, po dłuugich, mozolnych i wielokrotnych próbach usypiania. :baffled::baffled: Raczej brzuszek jej nie boli.. po prostu hce sie bawic i gadac.

Też tak miałyście po wprowadzeniu nowych pokarmów, bo innej przyczyny jakos nie moge sie dopatrzyć? Mam nadzieje, ze to się jakoś znormalizuje.

Mojej Marysi, od 3 dni, odwidziało się dzienne spanie.:baffled:

Dotychczas zasypiała 3 x dziennie po ok 40min-1h o mniej wiecej stałych porach. Do łóżeczka i po 10 min juz spała. Od tygodnia dostaje dodatkowe jedzonko i spac nie chce. Zasypia mi tylko 1 raz dziennie o różnej porze dnia, po dłuugich, mozolnych i wielokrotnych próbach usypiania. :baffled::baffled: Raczej brzuszek jej nie boli.. po prostu hce sie bawic i gadac.

Też tak miałyście po wprowadzeniu nowych pokarmów, bo innej przyczyny jakos nie moge sie dopatrzyć? Mam nadzieje, ze to się jakoś znormalizuje.
Ma za duzo energii ;)
U nas dzis bylo odwrotnie. Jak rano zjadl po raz pierwszy z 60ml kaszki na gesto, doprawil cycem i zasnal nam na 3 goduiny! Od 10do 13! Zwykle spi ok 1.5-2godzin. Teraz wieczorem tez nie bylo problemu, choc przed kapiela dostal 30ml kleiku na gesto, a po kapieli 2cyce :)

reklama
cześc dziewczyny!
wcześniej nie miałam problemu z położeniem małego spac, w sumie to teraz nie wiem czy to jest jakiś problem ale mnie lekko niepokoi pewna rzecz.
A mianowicie, synuś od 2 dni zanim zaśnie kołysze się przez kilka minut. dodam że mały jest przytulany, "rozmawiamy" bardzo dużo, dbam o niego naprawde dobrze (bynajmniej mi się tak wydaje). kilka dni temu wyszedł mu pierwszy ząbek i teraz idzie drugi przy czym pierwszy nie sprawiał prawie żadnych problemów, natomiast teraz mały jest marudny!
Czy miała któraś z was taką sytuację?

Do góry