reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak to jest z wypoczynkowym po macierzyńskim ?

ewa8188

Zaciekawiona BB
Witam serdecznie i kolejny raz bardzo proszę o poradę .

Ponieważ pracodawca odmówił mi udzielenia urlopu wypoczynkowego za bieżący rok 2013 dla wyjaśńienia przedstawie moją sytuację , a wygląda ona tak
10 lipca 2009 roku urodzilam synka od tego dnia przebywałam na urlopie macierzyńskim zaraz po nim wykorzystałam urlop
wypoczynkowy 26 dni za rok 2009 i 26 za 2010 nastepnie przebywałam na urlopie wychowawczym wnioskowanym na dwa lata zaraz po tj. 12 luty 2012 przeszłam na L4 będąc w kolejnej zagrożonej ciąży, córeczkę urodzilam 03 sierpnia 2012 roku i z tym tez dniem przeszłam na macierzyński 20 tyg + 4 fakultatywne urlop ten zakończył się z dniem 17 styczen 2013 zaraz po wnioskowałam o urlop za rok 2012 i kolejny mój wniosek o urlop wypoczynkowy za 2013 26 dni i teraz mam pytanie biuro do spraw księgowości odmówiło urlopu za 2013 twierdząc , że taki mi nie przysługuje , czy pracodawca ma prawo odmówic , a jeśłi tak to na jakiej podstawie ?
a jełsi jednak taki urlop mi przysługuje to prosze o podpowiedż jak to zaargumentowac do pracodawcy ?

reklama
Ponieważ pracodawca odmówił mi udzielenia urlopu wypoczynkowego za bieżący rok 2013 dla wyjaśńienia przedstawie moją sytuację , a wygląda ona tak
10 lipca 2009 roku urodzilam synka od tego dnia przebywałam na urlopie macierzyńskim zaraz po nim wykorzystałam urlop
wypoczynkowy 26 dni za rok 2009 i 26 za 2010 nastepnie przebywałam na urlopie wychowawczym wnioskowanym na dwa lata zaraz po tj. 12 luty 2012 przeszłam na L4 będąc w kolejnej zagrożonej ciąży, córeczkę urodzilam 03 sierpnia 2012 roku i z tym tez dniem przeszłam na macierzyński 20 tyg + 4 fakultatywne urlop ten zakończył się z dniem 17 styczen 2013 zaraz po wnioskowałam o urlop za rok 2012 i kolejny mój wniosek o urlop wypoczynkowy za 2013 26 dni i teraz mam pytanie biuro do spraw księgowości odmówiło urlopu za 2013 twierdząc , że taki mi nie przysługuje , czy pracodawca ma prawo odmówic , a jeśłi tak to na jakiej podstawie ?

Może Pani zacytować odmowę. Chciałabym ustalic czy pracodawca odmówił udzielenia urlopu, czy uznał, ze urlop się nie nalezy.

U mnie w firmie sprawa jak dla mnie jest docś śmieszna bo szef w takich tematach nigdy osobiście się nie wypowiada nawet prośba o kopię moich wniosków z podpisem szefa jest nie do wyproszenia w tych tematach pośrednikiem między biurem do spraw księgowości a pracownikiem jest mama szefa od której usłyszałam " pani Ewo ten drugi wniosek o urlop za 2013 jest nieaktualny pani jest juz na wychowawczym bo ten urlop się pani nie należy "

Może Pani zacytować odmowę. Chciałabym ustalic czy pracodawca odmówił udzielenia urlopu, czy uznał, ze urlop się nie nalezy.
]

a czy to ma jakieś większe znaczenie tzn. czy jeśli urlop mi się należy to czy pracodawca ma prawo odmówic ?

U mnie w firmie sprawa jak dla mnie jest docś śmieszna bo szef w takich tematach nigdy osobiście się nie wypowiada nawet prośba o kopię moich wniosków z podpisem szefa jest nie do wyproszenia w tych tematach pośrednikiem między biurem do spraw księgowości a pracownikiem jest mama szefa od której usłyszałam " pani Ewo ten drugi wniosek o urlop za 2013 jest nieaktualny pani jest juz na wychowawczym bo ten urlop się pani nie należy "
Tym bardziej wtedy trzeba wszystko mieć na piśmie.

a czy to ma jakieś większe znaczenie
Tak. Ogromne.

czy jeśli urlop mi się należy to czy pracodawca ma prawo odmówic ?
To jest dyskusyjne. W mojej ocenie mógł.
Pracodawca nie ma obowiązku udzielania pracownikowi urlopu w terminie wskazanym przez pracownika. Wyjątkiem jest urlop wypoczynkowy bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. A ten urlop, w mojej ocenie, już nie jest bezpośrednio po macierzyńskim (jest po innym wypoczynkowym).
Stąd jesli pracodawca odmówił urlopu powołując się na fakt, ze nie nalezy się pani urlop za 2013 - był w błędzie. Jęsli odmówił udzielenia urlopu w tym terminie (nie kwestionując samego prawa do urlopu) - w mojej ocenie mógł tak zrobić (choć jak wspomniałam to dyskusyjne).

Do góry