reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wypoczynkowy po urlopie macierzyńskim

Witam,
na początek przepraszam, bo swoje pytanie"podpięłam" pod inny temat zamiast napisać nowy
;-( ale jestem tu pierwszy raz i taka ze mnie jeszcze nieporadna niemota;-),
powtórzę więc swoje pytanie;

mianowicie w listopadzie 2012 kończę urlop macierzyński chcę wykorzystać zaległy/kilka dni/ i bieżący /26 dni/urlop wypoczynkowy, w sumie urlopy te skończą się 17 stycznia 2013, z dniem 1 stycznia nabywam prawo do urlopu za 2013/kolejne 26 dni/,no chyba że źle myślę, czy ten urlop/za 2013/też mogę wykorzystać łącznie jako urlop następujący bezpośrednio po u.macierzyńskim? a jeśli nie i pójdę na wychowawczy to w zasadzie cały wypoczynkowy za 2013 "przepada"?

reklama
mianowicie w listopadzie 2012 kończę urlop macierzyński chcę wykorzystać zaległy/kilka dni/ i bieżący /26 dni/urlop wypoczynkowy, w sumie urlopy te skończą się 17 stycznia 2013, z dniem 1 stycznia nabywam prawo do urlopu za 2013/kolejne 26 dni/,no chyba że źle myślę, czy ten urlop/za 2013/też mogę wykorzystać łącznie jako urlop następujący bezpośrednio po u.macierzyńskim?

Tak.

a jeśli nie i pójdę na wychowawczy to w zasadzie cały wypoczynkowy za 2013 "przepada"?
Wypoczynkowy ulega skróceniu proporcjonalnie do czasu pozostawania na wychowawczym. jesli zatem np. zacznie Pani wychowawczy od 1 lutego i będzie na nim do końca roku to za 2013 będzie się Pani nalezała 1/12 urlopu wypoczynkowego (za przepracowany styczeń).

Dziękuję bardzo za odpowiedz,
mam jeszcze takie pytanie czy powinnam złożyć wniosek o "wszystkie" urlopy jednocześnie,na jednym wniosku, czy na "każdy" urlop osobno/czy wtedy nie będzie to urlop wypoczynkowy po urlopie wypoczynkowym a nie bezpośrednio po macierzyńskim i pracodawca będzie mógł odmówić-takie przypadki opisywali na forum/i czy jednocześnie mogę złożyć wniosek o urlop wychowawczy-w tym wypadku chodzi mi o ochronę przed zwolnieniem/pracownica jest chroniona od dnia złożenia wniosku/bo również na forum czytałam o przypadku zwolnienia kobiety podczas urlopu/dokładnie to została odwołana z urlopu wypoczynkowego-pod pretekstem"niezbędnej obecności" a w zasadzie tylko po to żeby wręczyć jej wypowiedzenie/, i czy w takim wypadku-jeśli od razu składam wniosek o urlop wychowawczy pracodawca może nie wyrazić zgody na wykorzystanie przeze mnie w całości urlopu wypoczynkowego za 2013?
pozdrawiam

Do góry