reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak to jest z wypoczynkowym po macierzyńskim ?

ewa8188

Zaciekawiona BB
Witam serdecznie i kolejny raz bardzo proszę o poradę .

Ponieważ pracodawca odmówił mi udzielenia urlopu wypoczynkowego za bieżący rok 2013 dla wyjaśńienia przedstawie moją sytuację , a wygląda ona tak
10 lipca 2009 roku urodzilam synka od tego dnia przebywałam na urlopie macierzyńskim zaraz po nim wykorzystałam urlop
wypoczynkowy 26 dni za rok 2009 i 26 za 2010 nastepnie przebywałam na urlopie wychowawczym wnioskowanym na dwa lata zaraz po tj. 12 luty 2012 przeszłam na L4 będąc w kolejnej zagrożonej ciąży, córeczkę urodzilam 03 sierpnia 2012 roku i z tym tez dniem przeszłam na macierzyński 20 tyg + 4 fakultatywne urlop ten zakończył się z dniem 17 styczen 2013 zaraz po wnioskowałam o urlop za rok 2012 i kolejny mój wniosek o urlop wypoczynkowy za 2013 26 dni i teraz mam pytanie biuro do spraw księgowości odmówiło urlopu za 2013 twierdząc , że taki mi nie przysługuje , czy pracodawca ma prawo odmówic , a jeśłi tak to na jakiej podstawie ?
a jełsi jednak taki urlop mi przysługuje to prosze o podpowiedż jak to zaargumentowac do pracodawcy ?

reklama
Ponieważ pracodawca odmówił mi udzielenia urlopu wypoczynkowego za bieżący rok 2013 dla wyjaśńienia przedstawie moją sytuację , a wygląda ona tak
10 lipca 2009 roku urodzilam synka od tego dnia przebywałam na urlopie macierzyńskim zaraz po nim wykorzystałam urlop
wypoczynkowy 26 dni za rok 2009 i 26 za 2010 nastepnie przebywałam na urlopie wychowawczym wnioskowanym na dwa lata zaraz po tj. 12 luty 2012 przeszłam na L4 będąc w kolejnej zagrożonej ciąży, córeczkę urodzilam 03 sierpnia 2012 roku i z tym tez dniem przeszłam na macierzyński 20 tyg + 4 fakultatywne urlop ten zakończył się z dniem 17 styczen 2013 zaraz po wnioskowałam o urlop za rok 2012 i kolejny mój wniosek o urlop wypoczynkowy za 2013 26 dni i teraz mam pytanie biuro do spraw księgowości odmówiło urlopu za 2013 twierdząc , że taki mi nie przysługuje , czy pracodawca ma prawo odmówic , a jeśłi tak to na jakiej podstawie ?

Może Pani zacytować odmowę. Chciałabym ustalic czy pracodawca odmówił udzielenia urlopu, czy uznał, ze urlop się nie nalezy.

U mnie w firmie sprawa jak dla mnie jest docś śmieszna bo szef w takich tematach nigdy osobiście się nie wypowiada nawet prośba o kopię moich wniosków z podpisem szefa jest nie do wyproszenia w tych tematach pośrednikiem między biurem do spraw księgowości a pracownikiem jest mama szefa od której usłyszałam " pani Ewo ten drugi wniosek o urlop za 2013 jest nieaktualny pani jest juz na wychowawczym bo ten urlop się pani nie należy "

Może Pani zacytować odmowę. Chciałabym ustalic czy pracodawca odmówił udzielenia urlopu, czy uznał, ze urlop się nie nalezy.
]

a czy to ma jakieś większe znaczenie tzn. czy jeśli urlop mi się należy to czy pracodawca ma prawo odmówic ?

U mnie w firmie sprawa jak dla mnie jest docś śmieszna bo szef w takich tematach nigdy osobiście się nie wypowiada nawet prośba o kopię moich wniosków z podpisem szefa jest nie do wyproszenia w tych tematach pośrednikiem między biurem do spraw księgowości a pracownikiem jest mama szefa od której usłyszałam " pani Ewo ten drugi wniosek o urlop za 2013 jest nieaktualny pani jest juz na wychowawczym bo ten urlop się pani nie należy "
Tym bardziej wtedy trzeba wszystko mieć na piśmie.

a czy to ma jakieś większe znaczenie
Tak. Ogromne.

czy jeśli urlop mi się należy to czy pracodawca ma prawo odmówic ?
To jest dyskusyjne. W mojej ocenie mógł.
Pracodawca nie ma obowiązku udzielania pracownikowi urlopu w terminie wskazanym przez pracownika. Wyjątkiem jest urlop wypoczynkowy bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. A ten urlop, w mojej ocenie, już nie jest bezpośrednio po macierzyńskim (jest po innym wypoczynkowym).
Stąd jesli pracodawca odmówił urlopu powołując się na fakt, ze nie nalezy się pani urlop za 2013 - był w błędzie. Jęsli odmówił udzielenia urlopu w tym terminie (nie kwestionując samego prawa do urlopu) - w mojej ocenie mógł tak zrobić (choć jak wspomniałam to dyskusyjne).

Do góry