reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak to jest z ta beta?

chanel88

mama Konradka :)
Miasto
Poznan
Witam, 13.07 miałam okres, w dniu 05.08. (jeszcze przed terminem miesiaczki) zrobiłam bhcg z wynikiem - 13,2 mlU/ml. W dniu 13.08. (4 dni po terminie miesiaczki) zrobiłam bhcg i mam wynik 39,6 mlU/ml.
Okresu nie mam, nic mnie nie boli, dobrze sie czuje. Martwi mnie słaby przyrost. Czy jest szansa na utrzymanie ciązy czy ona już obumarła? Okres powinnam dostac 09.08. Jutro powtórze badanie bhcg.
W sumie to gdybym wczesniej nie robila bety, to po wczorajszym wyniku skakalabym z radosci, bo mieszcze sie w normach podanych przez laboratorium tj. 3 -4 tydzien, a z kalendarzyka tez wychodzi 4 tydzien. Co myslicie dziewczyny??

reklama
Dlatego bez potrzeby nie robię bety... Nigdy do końca nie wiadomo kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia, ile trwała droga do macicy i kiedy doszło do zagnieżdżenia. Są jakieś tam normy, ale obsunięcie każdego z powyższych etapów może wynosić kilka dni i w sumie nawet kilkanaście ;) Dlatego cierpliwość na tym wczesnym etapie jest niezwykle ważna (ileż to lekarzy zbyt wcześnie diagnozuje brak zarodka i wysyła na zabieg...)
Polecam posłuchać o różnych fizjologiach i patologiach.

Ostatnia edycja:
Patrząc na twoje cykle owulacja była pomiędzy 25.07 - 27.07 i wtedy doszło do zapłodnienia. Wynik bhcg 13mIU/ml, rokował bardzo dobrze, jednak powinien się podwajać co maksymalnie 72h. Teraz minimalny przyrost bety powinien być ok. 160. To oznacza, że albo beta rosła i zaczęła spadać, jak osiągnie 0, dostaniesz miesiączki. Albo utrzymuje się na takim poziomie już dłuższy czas i trzeba iść do lekarza po leki.
Radziłabym zrobić jeszcze raz badanie w tym samym laboratorium, bo może to błąd labu. Potem udać się do lekarza, bo slaby przyrost bety może zwiastować ciąże biochemiczną jak i ciąże pozamaciczną, beta potrafi wtedy spadać a ciąża dalej się rozwija, dlatego jej wartość nie osiąga 0. Dlatego bada się ją co 4-5 dni czy nadal mamy spadek. Bardzo czułe testy z moczu wykażą ciąże, tak samo jak bhcg z krwi.

ps. nie ma czegoś takiego jak obsuwa kilkunastodniowa, zarodek może maksymalnie żyć w macicy okolo 9 dni po zapłodnieniu. jeżeli się nie zaimplantuje to obumiera.

Ostatnia edycja:
Kate do 12 dni... Przewaznie zagniezdzenie jest w 9 dniu, ale moze sie zdarzyc miedzy 4 a 12.Jesli owu jest terminowo. Jesli sie cos przesunelo to automatycznie wszystko sie przesuwa.
No ale wzrost faktycznie nieduzy... Radzilabym tak jak Kate zrobic badanie jeszcze raz w tym samym laboratorium. Jesli rosnie ale powoli to szybciochem do gina i niech radzi co i jak, a jak spada to niestety czekac na @...

reklama
Niestety spadła do 17,7 ;( ;( boje sie, ze to moze byc ektopowa, bo mnie prawy jajnik boli i promieniuje do plecow - ogolnie cały prawy bok, od 2 w nocy sie mecze i do tego mam mdlosci :( jak mi nie przejdzie to rano jade do szpitala :(

Do góry