reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
Ja mam mirenę i jestem bardzo zadowolona:tak:
trzeba jednak być naprawdę zdrowym
w UK zakładają wsio za darmo
ale tam jest duża ankieta o wypełnienia, masę pytań i wsio musi być OK, aby załozyli
więc organizm może wydalić właśnie np. z powodów innych /zdrowotnych/
albo była źle załozona, albo faktycznie organizm odrzucił
albo chorujemy i nawet o tym nie wiemy:dry:
w PL niestety lekarze aż tak dokładnie nie badają, bo liczy się tylko kasa:baffled:
aby nie było czuc nitek, to trzeba max przyciąc:-D
dla mnie to luksus pierwsza klasa i nie jest wczesnoporonna!!!

A generalnie to jest tak:

pigułki - baaaaardzo cięzko dobrać odpowiednie
gumy - jak dla mnie bleee, fuj, syf i zero erotyzmu, romantyzmu...
pianki, żele, kremy - ohyda, śmierdzą i jw
zastrzyki - jak z pigułkami /nie trafisz i 3 miechy się męczysz/
implanty - jak z pigułami
badanie śluzu, temperatury, kalendarzyk - no comments... jak dla mnie strata czasu, brak wolności, i "męczenie" się... a już nie wspomnę, jak się czeka na @, hyhy
przerywany stosunek - można się nabawić nerwic, hehe... i zero romantyzmu
spirale zwykłe - wsio ok, ale dla wiem, że są jeszcze wczesnoporonne:no:

No najlepsza jest szklanka wody... zamiast:-D
ale ma też skutki uboczne;-);-);-)
cięzko wypić 5 litrów w ciągu godziny:-):-):-)

hehhe fajnie to napisalas :-)

ja tez mialam zakładaną Mirene w Uk ale nie miałam żadnej wielkiej listy z pytaniami :sorry2:
poszlam po implatnt a wyszłam ze spiralą :tak:
kobitka która mnie przyjęła na wizyte przekonała mnie tym, że:
- jak bede chciala wyciągnąc spiralke to trwa kilak sekund
a z implantem juz nie jest tak kolorowo :sorry2:
- Mirena jest na 5 lat a implant na 3 :-p
- no i Implant ma więcej świństwa hormonowego niż Mirenka (ma go tak mało jak tabletki dla karmiących)

to mnie przekonało :tak:

jestem zadowolona bo:
- zapomnialam co to jest okres i "przyjemnosci " z tym związene :-p
- zapomnialam ile kosztują podpadki, tampony itp :-p
zawsze moge wyjechac nad gorace morze i pływać od rana do nocy :cool2::-p
- zero stresu z powodu... że zapomnialam tabletki czy.... że nie obliczylam czy za godzine bede miala jajeczkowanie :-p

jesli chodzi o metode naturalną to jest ona dla mnie zbyt stersująca
bo...
organizm ludzki nie jest komputerem ( a szkoda)
i nawet jesli 100 miesiecy z rzedu mialo sie jajeczkowanie w 16 dzień cyklu
to za 101 moze sie zdażyć, że jajeczkowanie nastąpi w 13...
no i dla mnie wobec takiej sytuacji to zby duza dawka stresu :-)

a wstrzymywac sie od seksu kiedy akurat mam na to ochote :no: to nie dla mnie :no:;-):zawstydzona/y::-p

reklama
ja tez mialam zakładaną Mirene w Uk ale nie miałam żadnej wielkiej listy z pytaniami :sorry2:

Hehehe:-D

mnie pytała pani pielęgniarka/położna o choroby moje, w rodzinie, dolegliwości, itp
ona pytała, ja mówiłam, ona pisała
a na drugi dzień trochę bardziej szczegółową ankietę robiła mi pani doktor
był tam student na stażu, może chciała się wykazac, hehe

hmmm
mozliwe :dry:
kilka pytań mi zadano
ale wiecej zadawano jak zapisywalam sie do regionalnej przychodni ;-)

sumując - ja tam jestem zadowolona z wyboru - a dodam, ze kiedys byłam wielką przeciwniczką spirali... bez sensu :sorry2:

a wstrzymywac sie od seksu kiedy akurat mam na to ochote :no: to nie dla mnie :no:;-):zawstydzona/y::-p[/quote]

He he mi też z tym trudno i własnie sie nad spiralą zastanawiam, ale powiem szczerze, że się cykam

Hej
ja mam mirenke od 1,5 miesiaca i w sumie zaraz po zalozeniu mialam okres a dopiero jakies 2 dni temu skonczylam plamic ale i tak jestem zadowolona bo psychicznie sie odprezylam i stresu nie ma:-).
Pozdrawiam wszystkie mamusie z mirenkami:-D

Tak czytałam co piszecie na temat tych cudownych spiral...
W życiu sobie tego nie założę. Powód jest prosty...
Spirala nie jest w 100% pewna. Można zajść w ciążę,a wtedy już spirali nie można wyjąć,bo poronienie gwarantowane. Jeśli zatem dzieciątko rośnie obok spirali zdarza się,że spirala wrasta w maluszka. Może również przebić pęcherz płodowy.
Oczywiście nie zamierzam nikogo straszyć,ale tak jest.:sorry2:

reklama
żadna metoda oprócz powstrzymania się w ogóle od współżycia, nie jest 100%.
Mirena ma to do siebie, że zawarte w jej ramionach hormony powodują, iż endometrium staje się niekorzystne dla jajeczka i nie pozwala się zagnieździć, jeśli w ogóle przepuści spirala plemniki, które też pod wpływem hormonu giną.

U mnie okres... jak plamienie, nie trzeba się stresować, że się nagle coś przeleje ;) I to jest dobre :)

Do góry