reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

dziewczyny nie wiem co robić -ostatnio Mikołaj zrobił się strasznie ciężki, więc poszłam go zważyć Mikołaj ( ma 4,5 mca) przytył mi 1000g i urósł 3 cm w 3 tygodnie- do tej pory było 200g tygodniowo a tu taki skok- z 25 na 50 centyl

jak było u was?

reklama
Mamolka spokojnie. Dzieci rosną czasem skokowo. Fifi mi tez urósł w oczach a Lolo np. przeskoczyl jeden rozmiar i z 62 "wskoczył prawie od razu w 74. Mam dwie pary śpiochów 68 po nim. I teraqz tez mu sią zdarza taki skok. W zeszłe lato w 3 miesiące urosł 6 cm.A wcze sniej bardzo długo "stał".
Fifi odkrył dzisiaj, ze stopy nie są oddzielna częścią ciała i, ze może nimi kierować. Ale mial mine jak lezał na plecach, dupka i nogi w góre i łaczył stopy w tej pozycji zupełnie swiadomie. Takie skupienie i dziwienie, ze one robią to co on chce. Nogi i ręce juz koordynuje ale stópki odkrył dzis i nawet wyciagnał w ich strone łapke ale jeszcze ma czas, żeby je złapać. Złapał się za kostke hi hi hi. Ale mina BEZCENNA

Mamolka - może to przez zmianę jedzonka, więcej zjada, nie wiem co mu podajesz, ale może to bardziej kaloryczne i dlatego. No to cieszyć się tylko - 50 centyl, znaczy się ok:-)
Bo u nas odwrotnie - w 3 mies. było 6,5kg, w 4 mies. - 7,3kg, w 4,5 mies. - 7,4 kg :dry: Mało je mleka, czasem karmię go z przerwami przez godzinę, żeby te 150 ml chociaż zjadł. NIe wiem o co chodzi, bo mleko generalnie lubi, zupkę też, juz cały słoiczek zjada i jeszcze 1/3 deserku. Wciąż na 50 centylu na szczęście, ale musiałam złamać swoją zasadę, hehe, i podaję mu między karmieniami soczek, zawsze to trochę dodatkowych kalorii ;-)

A wczoraj był wielki dzień - ja się pochwalę, co tam klątwa:-D Cypriano zaliczył przewrót z brzuszka na lewy boczek(chwilkę poleżał) - plecki (chwilkę poleżał) i z powrotem-lewy boczek-brzuszek :-) I to bez pomocy:-) No i stoi pięknie. Nie wiem czy to dobrze tak go trzymać na stojaka, ale uwielbia to. Często sadzam go okrakiem na swojej nodze trzymam pod paszkami, a on wstaje i jest mega-szczęśliwy. Nogi miał zawsze bardzo silne, co niestety odczuwam boleśnie swoim skopanym brzuchem :dry:

Ostatnio po kilkudniowej wózkowej przerwie, (bo się ograniczyliśmy do chusty) włożyłam Cypriana do gondolki i okazało się, że...musimy się przerzucić na spacerówkę niestety:confused:

Ostatnia edycja:
Cristalrose Rośnie Cypriano jak na drożdżach,mojemu to jeszcze kilka cm zostało w gondolce :-)

Kurde ja nie lukam na te siatki centylowe,nie wiem o co kaman w nich,zresztą znam tylko wagę...

Ja właśnie dzisiaj byłam z Igorem na szczepieniu, ważeniu i mierzeniu. Już pisałam na głównym, że w szoku byłam ile urósł i też z 25 na 50 centyl przeskoczył... Ale i tak jest mamusi kurczątkiem :)

hejcz- hehehe kurczątkiem- mój to typowy indor - wielki brzuch, duże udka, i ciągle sobie pod nosem "gulgocze" :)

cristalrose- no własnie po owocowym debiucie było ok, następnego dnia dałam zupkę jarzynową i wczoraj rano myślałam że mi się dziecko zapłacze- tak go brzuszek bolał i nie mógł kupki zrobić :( więc słoiczki poszły w kąt. Ostatnio je 3x150ml, 2x130ml więc książkowo tylko częściej ...hmm zobaczę.. może spróbuję tylko ziemniaka z dynią czy brokuły czy co tam dawać- bez marchewki

Mamolka - może to przez zmianę jedzonka, więcej zjada, nie wiem co mu podajesz, ale może to bardziej kaloryczne i dlatego. No to cieszyć się tylko - 50 centyl, znaczy się ok:-)
Bo u nas odwrotnie - w 3 mies. było 6,5kg, w 4 mies. - 7,3kg, w 4,5 mies. - 7,4 kg :dry: Mało je mleka, czasem karmię go z przerwami przez godzinę, żeby te 150 ml chociaż zjadł. NIe wiem o co chodzi, bo mleko generalnie lubi, zupkę też, juz cały słoiczek zjada i jeszcze 1/3 deserku. Wciąż na 50 centylu na szczęście, ale musiałam złamać swoją zasadę, hehe, i podaję mu między karmieniami soczek, zawsze to trochę dodatkowych kalorii ;-)

A wczoraj był wielki dzień - ja się pochwalę, co tam klątwa:-D Cypriano zaliczył przewrót z brzuszka na lewy boczek(chwilkę poleżał) - plecki (chwilkę poleżał) i z powrotem-lewy boczek-brzuszek :-) I to bez pomocy:-) No i stoi pięknie. Nie wiem czy to dobrze tak go trzymać na stojaka, ale uwielbia to. Często sadzam go okrakiem na swojej nodze trzymam pod paszkami, a on wstaje i jest mega-szczęśliwy. Nogi miał zawsze bardzo silne, co niestety odczuwam boleśnie swoim skopanym brzuchem :dry:

Ostatnio po kilkudniowej wózkowej przerwie, (bo się ograniczyliśmy do chusty) włożyłam Cypriana do gondolki i okazało się, że...musimy się przerzucić na spacerówkę niestety:confused:
Zobacz załącznik 343603
O rany...ależ się uśmiałam jak zobaczyłam to zdjęcie!!! Jak Ci Maluszek urósł!!! A niedawno wszystkie Grudniaczki takie maleńkie były, a teraz jak olbrzymy w tych gondolkach ;-) Gratuluję przewrotów!

cristalrose - zdjęcie ekstra - Cyprianek szczelnie wypełnia gondolkę ;)
a ja to nie patrzę na siatki centylowe bo mi skaczą te małe cyferki i w ogole nie bardzo wiem jak to sprawdzic, poza tym wcześniej też nie sprawdzałam więc nie widziałabym różnicy. Zuzka systematycznie przybiera ok 1000 gram na miesiąc - wydaje mi się trochę dużo, bo jak tak dalej pójdzie to jak będzie miała rok to będzie wążyła 15 kilo ;) a jak 3 lata to 29 kilo a jak 10 lat to 123 kilo ;)

reklama
Niedawno wróciłam od pediatry zgodziła się nas przyjąć o 20, Krzysiu ma wirusowe zapalenie krtani :( Niby nic mu nie było ale nocy nie przespal, potem spokój tylko katar temperatura tylko 37.2 a o 18 kaszel i nagle temp. 38.3 :/ Zadzwoniłam do pediatry nie chciała nas przyjąć ale jak usłyszała kaszel Krzysia przez telefon to kazała od razu przyjechać. Dostał zastrzyk i reklamóweczke leków (koszt leków 75 zł gdyby kogoś to interesowało;)) Jestem bardzo zadowlona z wizyty bo jak zwykle duzo się od niej dowiedziałam. I syrop, o którym mówiła że wszystkie dzieci wypluwają... Krzyś chciał więcej wypić ;)

Cristalrose niezły ten Twój Cypriano. Ja już tez na spacerówce więc może tak jak ja będziesz z tego "przejścia" bardzo zadowolona.

Do góry