reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

mamolka a jak wyglada spanie? bo moja niunia tylko na boczku lubi i chyba będzie problem

tą pieluchę co my mamy trzeba 20 h ale ja daję tylko na noc- bo w ciągu dnia jak mały nie śpi to staram się żeby jak najwięcej kłaść na brzuszku

TYLKO NA BOCZKU!!!!???? to się nie dziwię że nie ma poprawy- rodzice dzieci z dysplazją mają zakaz układania tak dzieci do snu, nawet w zabawie na macie to trzeba starać się by dziecko nie leżało na boku ;/

reklama
no właśnie u mnie też z tym spaniem i w ogóle leżeniem na boku to lekarz zabronił kategorycznie, bo mówi że w taki sposób dysplazja pozostaje - nie ma luzu by bioderko prawidłowo się kształtowało, no i też podobnie jak mamolka staram się najwięcej jak się da łożyć dziecko na brzuszku, ale u nasz to tylko tetrowa pielucha, w spec urządzenia nie musieliśmy się wbijać, no ale body i śpiochy albo porozciągane albo o rozmiar za duże że złażą z ramion, jak nic a będę kombinować z przedłużaczem do body

MIałam dziś okropny dzień :-(. Byliśmy u "normalnej" lekarki w sprawie m.in. zarośniętego ciemiączka. Niestety wszystkie moje obawy się potwierdziły - Cyprian ma zaburzenia kostnienia - co prawda ciemiączko jeszcze całkowicie nie zarosło, ale jest mikroskopijne wręcz, za to tylne jest zdecydowanie za duże. Do tego ma nieprawidłowy kształt główki. Co do wyginania się w pałąk i zaciskania piąstek - niestety ma wzmożone napięcie mięśniowe:-( To nie wszystko - jeszcze wyhaczyła blade podniebienie - prawdopodobnie jest lekka anemia. W efekcie mamy masę skierowań na badania, rehabilitację i do poradni zaburzeń kostnienia. Pół dnia biegałam na tym wietrze i zapisywałam go wszędzie i chyba się przeziębiłam:wściekła/y:.
Oczywiście nie musze chyba pisać, że przypisana nam "państwowa" pediatra nie dopatrzyła się żadnego z pow. zaburzeń, ale nic dziwnego - tak dokładnie nie był jeszcze zbadany nigdy.
Z wiadomości bardziej pozytywnych - Cypriano waży już 7300g:-)

cristalrose ojj troszke duzo tego ale mam nadzieje ze szybko wszystko sie ulozy i jestes przykladem ze trzeba byc upartym i dokladnie domagac sie badan jak mamy jakies przypuszczenia jednak matka wie najlepiej, a na ta nasza sluzbe zdrowia to ja juz nie mam sil. zachwile bedziemy caly czas chodzic prywatnie bo panstwowo nas olewaja. trzymam mocno kciuki na Cyprianka

Cristalrose- dobrze, że ciebie tknęło, że coś jest nie tak i skonsultowałaś swoje obawy z "normalnym" lekarzem. ! Trzymam kciuki aby wszystko skończyło się dobrze! A morfologia na tym etapie to chyba norma bo dziś jak byłam na szczepieniu to lekarka zapowiedziała że za 6 tyg zrobimy małemu morfologię.

Miki waży 6500g i mierzy wg nich 64 cm ale za bardzo nie chciał nóżki wyprostować ( więc może być dłuższy), główka 42 klata 41- no łeb jak sklep :)

cristalrose spokojnie &&& zeby sie wszystko dobrze skonczylo. Często tak jest ze dużo lekarz ewynajdą a potem ładnie sie wszystko "naprawia" no ale co matka przezyje to sie nei da opisać. Tulkam mocno Ciebie i Cypusia.

cristal ojej trochę faktycznie się nazbierało, ale najważniejsze, że dobrze go w końcu ktoś zbadał i dokładnie sprawdzicie co i jak. Napisz mi proszę jak on się wyginał? Trzymam kciuki za pozytywne wyniki badań! Waga imponująca. Moja Oliwka jest prawie 2 kg lżejsza.

mamolka ładnie Mikołaj przybiera. Tak nie za dużo i nie za mało. W sam raz!

reklama
Olcia- wygląda to mniej więcej tak:
Bez
Właściwie podobnie prostuje nóżki, jakby się przeciągał po spanku (tak zresztą sądziłam), pręży się troszkę łagodniej i piąstki jakby trochę częściej rozluźnia. Jak leży na brzuchu, to jest wygięty i tylko brzuchem dotyka podłoża, rączki są gdzieś na boki, stópki do góry i tak się kołysze.
Bez ćwiczeń nie będzie szans na przekręcanie się na boczki czy plecki. Dziś mu przygięłam rączki delikatnie do boczku i przekręcił się:-)

Ostatnia edycja:
Do góry