reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

byłyśmy z dziewczynkami na wizycie u lekarza, starsza dostała antybiotyk bo ma już zmiany na oskrzelach :( a miałam nadzieję że już zdrowieje, bo mniej kaszle, a malusia dostała na razie syropek - pediatra rozważała czy nie dać skierowania do gastrologa, bo zbyt mało przybiera - w ciągu ostatniego miesiąca zaledwie 100gr, mimo że apetyt jej się poprawił, na razie waży 6850g... tyle że jest długaśna przez to wygląda chudzina

reklama
Wrublik, ale w 10 miesiącu dziecko podobno średnio 200 gramów: Kalendarz rozwoju dziecka - Maluch - BabyOnline.pl
A jeśli średnio, to wiadomo, że jedno mniej, drugie więcej :)

U nas chyba wreszcie ruszyło coś z "papa" ;) Głównie Franek sam macha, ale jak się mu pokaże, to w 90% przypadków naśladuje ;) Tylko tak się w to machanie angażuje, że macha całym sobą i wali się ręką po kolanach ;) I nawet mówić zaczął PAPA, tak się chłopak zawziął ;)

No i kolejny ząb dzis się przebił...Uf..
Ewa gratki dla Franka :-) U nas tak kiwanie głową na "nie", ze ja sie boje, że sobie kark zwichnie ;-)

wrublik- ale ona drobniutka! Zdrówka i wałeczków tłuszczyku na jutrzejsze 10 m-cy życzę :)

a u nas Miki się trochę rozgadał, znaczy słyszymy coś więcej niż jęki i marudzenie :)
no i mam nadzieje że klątwa internetowa nie zadziała ale wczoraj Mikołaj był całe 24 h bez smoczka :) W ciagu dnia jak cię mogę- jak zabrałam smoczek to nie pamiętał o nim, no ale w nocy już było gorzej. Spał całą noc ze smoczkiem w buzi ;/ Wczoraj mu go nie dałam, trochę marudził i padł i spał ciągiem do 5 rano :) Chciałam się tego smoczka pozbyć bo pal sześć, że mi się to nie podoba, ale porobiły mu się takie krostki- odparzenia na brodzie i w okolicach ust od tego cholernego smoczka :-(

No zobaczymy jak to będzie- ale póki co nie jest źle z tym odstawianiem od mońka :)

mamolka gratuluję postępów Mikiego! ja nawet chciałabym żeby jeszcze Wikunia miała moćka, ale u niej tylko palce wchodzą w grę, no i wiem że to większy problem do odstawienia niż smoczek, wczoraj na zebraniu w przedszkolu trzylatków, pani powiedziała że właśnie widzi jak parę dzieciaczków przez sen ciągnie kciuka... :no: ja bym tak nie chciała żeby moja nadal w przedszkolu ssała palce, starsza była smoczkowa, a ta ze względu na brzuszkowa pozycję do snu nie miał bytu smoczek, a teraz już i za późno przyuczać do smoka
Bodzia gratki nowego ząbka u nas też na całego idzie kręcenie głową na "nie"
Ewa no widzisz nauczył się i nawet więcej niż rówieśnicy , na wszystko swój czas!

Mamolka, zazdroszczę...:) U nas smoka w dzień co prawda nie ma (sporadycznie w wyjątkowych sytuacjach, np. jak się drze w kościele albo w tramwaju), ale do zasypiania niestety obowiązkowo. Nie wyobrażam sobie, żeby Franek zasnął bez niego... Za jakiś miesiąc będę chciała zrezygnować ze smoka zupełnie w dzień, choćby nie wiem co się działo. A potem powalczymy z zasypianiem :/

reklama
no a u nas Mikolaj od wczoraj smoka nie chce, sam go wypluwa. z tym, że dla mnie to jednak problem bo smoka nie chce, ale z nim o wiele lepiej zasypiał, a tak to marudzi. no nic - może to dlatego, że w końcu mu wyszly też górne jedynki i teraz odkrywa co to za nowość z dziubie hehe no i tym sposobem mamy 6 ząbków :-)

byliśmy dzisiaj na bilansie. sprawdzali słuch i ok. wzrok - tzn. czy wodzi za lampkami i różnymi przedmiotani i też ok. ma 73 cm i waży tylko 8100 - moja chudzina :-) czyli tak jak przypuszczałam - przybiera malutko teraz. choć w zasadzie gdzieś tak ok 200g miesięcznie by było... za 3 miesiące następny bilans więc zobaczymy jak będzie.

Do góry