reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

Ewa oby Franek nie wyrósł na psa ogrodnika. ;)
Mamolka to może być wrastający paznokieć. Widać jakiś lekki stan zapalny jest. Domowy sposób to okłady z sody, a farmakologicznie to jest maść Mupirox na receptę (ok. 22 zł).

reklama
Ewa oby Franek nie wyrósł na psa ogrodnika. ;)
Mamolka to może być wrastający paznokieć. Widać jakiś lekki stan zapalny jest. Domowy sposób to okłady z sody, a farmakologicznie to jest maść Mupirox na receptę (ok. 22 zł).

spróbuję tych okładów- sodę rozpuścić w wodzie?
jak nie przejdzie to pójdę do lekarki

No właśnie Elena tego się boję ;) Ale będę w nim tępić te cechy ;) Przydałoby się rodzeństwo - jak nic ;)

Bardzo mądra decyzja. ;)

spróbuję tych okładów- sodę rozpuścić w wodzie?
jak nie przejdzie to pójdę do lekarki

Tak. Łyżeczka sody na pół szklanki. Najlepiej to namoczyć płatek kosmetyczny obwinąć palec i założyć skarpetkę, ale ja robiłam też tak, że kilka razy w ciągu dnia płatkiem przykładałam. U nas była poprawa, ale przerzuciłam się na maść, bo niestety z czasem się nie wyrabiałam i zapominałam, poza tym to uciążliwe było jak okłady spadały.

Mamolka - ja bym to najpierw odkaziła wodą utl. - jeżeli jest ropa, znaczy że ranka zainfekowana. Może być też spirytus 70%, ale woda penetruje lepiej.

cristal- woda utlenioną to wczoraj zalałam, zaraz po tym jak poleciała ropka- ale dziś paluszek nadal lekko zaczerwieniony, spróbuję tych okładów

Mam nadzieję, że uda Ci się zaradzić domowymi sposobami... spróbuj zrobić przymoczki z rivanolu. Jak Igor miał 12 dni to mu się taka ropka zebrała przy paznokciu małego paluszka u rączki. Pojechaliśmy z tym do chirurga, nacięli, wycisnęli i kazali właśnie takie przymoczki robić - gazik z rivanolem i zawijasz bandażem.

Elena - nie sądzę, bo węglan sodu nie posiada takich właściwości. Roztwór sody jest buforem, który podnosi Ph i to wszystko. Jedyne na co pomaga (nieznacznie) to oparzenie pokrzywą i ukąszenia mrówek.

Mamolka - co do paznokietków - u nas był problem od urodzenia, miał powrastane i jakby trochę ponadrywane :szok:- w konsekwencji paluszki przy paznokietakch były poranione i zaropiałe. Przemywałam spirytusem lub wodą utlenioną, po czym smarowałam bepanthenem - wszystko się pięknie wygoiło.

Ostatnia edycja:
reklama
a tak przy temacie paznokciowo zdrowotnym - moja starsza córcia strasznie marudzi że ma zadziorka przy paznokciu na paluszku, i to już trzecie dzień, zna któraś jakiś sposób by jej ulżyć? bo mi co jakiś czas marudna staje się nie do zniesienia
i podobno zaczęły teraz pylić chyba drzewa, nawet lekarze zwrócili uwagę, że szczególnie dzieci mają pozatykane noski, nawet te które zazwyczaj nie mają alergii, u nas przedwczoraj i wczoraj Wiktoria miała biały katarek, ale wcale nie marudziła, ale za to Ania ma drugi dzień katarek no i wszystko na raz taaaaaakie marudne to się stało

Do góry