reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak rosną :-)

reklama
no to gdzie są te wielkoludy??? :confused:
skoro nasze dzieciaczki krążą wokół 50 centyla to gdzie są te co ważą po 12kg?
no naszymi liderami są Niczek i Mikołaj, ale nawet oni nie są najwięksi spośród rówieśników - tak wynika z tych siatek:baffled:

Ja tam w te centyle nie wierze. Wzrost i waga są przede wszystkim uwarunkowane genetycznie ale tez szybkośc wzrostu i przybierania na wadze to indywidualna sprawa kazdego bobasa i dlatego według mnie nie powinno się generalizowac dzieciaczków w ten sposób... Najwazniejsze ze dziecko rosnie, przybiera na wadze anie spada i że rozwija się prawidłowo. O!;-):-D:-D:laugh2::laugh2:

no to gdzie są te wielkoludy??? :confused:
skoro nasze dzieciaczki krążą wokół 50 centyla to gdzie są te co ważą po 12kg?
no naszymi liderami są Niczek i Mikołaj, ale nawet oni nie są najwięksi spośród rówieśników - tak wynika z tych siatek:baffled:

Krzyśku waży w granicach 12 kg, a wcale nie widać po nim wagi, jest "chłop jak dąb" z weilką głową :-)

Co do centyli, większośc lekarzy, z którymi się stykałam, nie zajmuje sobie nimi głowy, jedynie odnotowują stan z siatek na bilansach. Bez względu na wagę dziecka i jego stan na siatkach, każda mama sama oceni właściwie, czy jej dziecko waży prawidłowo po tym jak je i jakie ma nastorje na codzień.
Warto też co jakiś czas pokusić się o zrobienie badań krwi i sprawdzić poziom hemoglobiny oraz żelaza. I już .

Siatki centylowe mają za zadanie informować nas o zmianach, drastycznych, jakie mogą pojawić się, kiedy dziecko nagle zapadnie na jakąś ciężką chorobę... Wtedy waga oraz wzrost mogą zastopować i należy wówczas dociekać przyczyn.
Jeśłi dziecko oscyluje między jakimś centylem, nawet niech to będzie 3-ci, ale stale się na nim utrzymuje, wszystko jest OK, centyle to nie normy, to wskaźnik do ewnwtualnego niepokoju.

reklama
Do góry