Pamiętacie jak miesiąc temu z kawałkiem pokazywałam wam nowe sandałki Hani. Dzisiaj sprzedałam je na allegro, bo są już za małe . Hance urosła stópka o ponad 1 cm i teraz kupuję sandałki w rozmiarze 24,5 . Mam na oku fajne adidaski, ale kupię chyba rozmiar 25 ...Normalnie szok !!!
reklama
koreczek83
Mama wrześniowa 2005
a my pomiary z wtorku
wzrost 82 cm
waga 9400
wzrost 82 cm
waga 9400
KOreczku, nasza Darunia jest mega babeczka !:-)
nie przejmuj się ( gdyby przyszło Ci to do głowy ) wagą Darusi, grunt, że regularnie coś tam przybiera i trzyma się swojego centyla w siatce, bo trzyma się , prawda ?
Mamusię i tatusia ma szczypiroki takie, że chuchnąc dmuchnąć i polecą jak dmuchawce na wiatr ;-) ;-)
Dodam Ci jeszcze KOchana, że Maja też długo długo była takie małe nic, aż nagle pewnego razu, za góami, za lasami, dopadł ją sezon wzrostowy i już jest równa z rówieśnikami :-)
nie przejmuj się ( gdyby przyszło Ci to do głowy ) wagą Darusi, grunt, że regularnie coś tam przybiera i trzyma się swojego centyla w siatce, bo trzyma się , prawda ?
Mamusię i tatusia ma szczypiroki takie, że chuchnąc dmuchnąć i polecą jak dmuchawce na wiatr ;-) ;-)
Dodam Ci jeszcze KOchana, że Maja też długo długo była takie małe nic, aż nagle pewnego razu, za góami, za lasami, dopadł ją sezon wzrostowy i już jest równa z rówieśnikami :-)
Pamiętacie jak miesiąc temu z kawałkiem pokazywałam wam nowe sandałki Hani. Dzisiaj sprzedałam je na allegro, bo są już za małe . Hance urosła stópka o ponad 1 cm i teraz kupuję sandałki w rozmiarze 24,5 . Mam na oku fajne adidaski, ale kupię chyba rozmiar 25 ...Normalnie szok !!!
Faktycznie szok Kinuś
Maja w wieku Hani miała rozm. buta 21 teraz ma 28. Hania rośnie nam na koszykówarę pierwszoligową, może przyłączy do szeregów CCC POlkowice
A tak poważnie, teraz nózka jej rośnie na potęgę,a później będziesz miałą spokój i cieszyła się pięknymi, pasującymi bucikami przez dwa sezony
Nie ma nic gorszego niż kupienie wymarzonych bucików dla bąlba, po czym stwierdzić po miesiącu, że palce dotykają trawy
Faktycznie szok Kinuś
Maja w wieku Hani miała rozm. buta 21 teraz ma 28. Hania rośnie nam na koszykówarę pierwszoligową, może przyłączy do szeregów CCC POlkowice
A tak poważnie, teraz nózka jej rośnie na potęgę,a później będziesz miałą spokój i cieszyła się pięknymi, pasującymi bucikami przez dwa sezony
Nie ma nic gorszego niż kupienie wymarzonych bucików dla bąlba, po czym stwierdzić po miesiącu, że palce dotykają trawy
Joanko, raczej będzie z niej piłkarka , bo specjalnie wysoka nie jest...(wysoka jest Rozi ), za to noga jak u chłopaka
Mam nadzieję, że butki , które jej zakupię, starczą do końca lata...
niedługo z bólem serca pożegnam Hankowe Geoxiki :-(...takie ładne były...amerykańskie...;-)
Edytko brawo dla Maciusia za jego mega apetytJoanko narzekałam na Macka niejadka, a on mnie dzis zaskoczył zupełnie. Na obiad zjadł talerz zupy, potem całe udko kurczaka i jeszcze tyle frytek, że aż się boje, żeby go brzuch nie bolał.
Joanko Sarze polepszył się apetyt, ale je też tak długo jak Maja. Nawet pani na koniec przedszkola życzyła jej aby zaczęła szybciej jeść;-). I co ja mam z tym fantem zrobić. Nieraz nas potrafi zaskoczyć zje w miarę normalnym tempie, ale są to wyjątki. I co mamy z tym fantem zrobić;-)
Kinuś Robercikowi też już musieliśmy kupić nowe kapcie, bo z rozmiaru 24 wyrósł. A jeszcze niedawno noga mu się topiła w 24. Na szczęście sandałki "24" są jeszcze ok. Fajnie, że udało się sprzedać te sandałki, będziesz mieć teraz na nowe;-)
Darunia jest filigranową dziewczynką:-). Huherko przy moim klocku;-). Ale dziewczynki zwykle są lżejsze. Robert jest już cięższy od swoich dwóch starszych kuzynek. Jedna ma 3,5lat, a druga ponad 4 miesiące starsza od Robcia;-). Najważniejsza, tak jak pisała Joanka aby dziecko trzymało się swojego centyla
Kinuś ważne aby wzrost i waga były na podobnym centylu. Siatkę centylową masz w książczce zdrowia. Jeżeli znasz wagę i wzrost dziecka odczytujesz ten centyl z tych siatek. Na dole wykresu masz wiek dziecko (poziomo), a a po lewej stronie wagę ( wzrost) . Hania ma 2 lata , waga 13kg (wzrost ok 88cm)), bo te dwie wartości wskazują na krzywą 75 ( a to jest centyl).
Robert natomiast ma wagę 14kg, 2 lata, czyli centyl 75 (siatka masy chłopców), wzrost np. 88cm(nie wiem jaki) czyli centyl 50. Mam nadzieję, że krzywych nie pomyliłam, bo ślepa trochę jestem ;-). Centyle zbliżone, więc tak może być. I tak się mniej więcej trzyma od dłuższego czasu i to jest ok.
Robert natomiast ma wagę 14kg, 2 lata, czyli centyl 75 (siatka masy chłopców), wzrost np. 88cm(nie wiem jaki) czyli centyl 50. Mam nadzieję, że krzywych nie pomyliłam, bo ślepa trochę jestem ;-). Centyle zbliżone, więc tak może być. I tak się mniej więcej trzyma od dłuższego czasu i to jest ok.
anineczka
królowa mrówek :P
A prawie 97 centyl wagi to zle?
Bo nieznam sie na tym zupelnie a tak mi wychodzi.Antek ma juz 15 kilo
Bo nieznam sie na tym zupelnie a tak mi wychodzi.Antek ma juz 15 kilo
reklama
Anineczko jeżeli centyl wzrostu ma też na 97 lub 90 , to jak najbardziej w porządku. Gorzej gdyby wzrostu miał np na 25, co świadczyłoby o jego nadwadze:-)
A Robert na ten wiek jest na 90 centylu wagi ( jeszcze nie ma przecież dwóch lat;-)). W poprzednim poście podawałam przykładowo na dwa lata, bo tak lepiej widać. Czyli jak mi nie przybierze na wadze, to spadnie do 75 centyla;-).
Ważne aby sie mieścił w siatce centylowej i i trzymał się swojego centyla (mniej więcej), oraz aby wzrost i waga były na podobnym centylu.
A Robert na ten wiek jest na 90 centylu wagi ( jeszcze nie ma przecież dwóch lat;-)). W poprzednim poście podawałam przykładowo na dwa lata, bo tak lepiej widać. Czyli jak mi nie przybierze na wadze, to spadnie do 75 centyla;-).
Ważne aby sie mieścił w siatce centylowej i i trzymał się swojego centyla (mniej więcej), oraz aby wzrost i waga były na podobnym centylu.
Podziel się: