reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rosną nasze maleństwa? (wszystkie zdjecia,usg itd.)

reklama
Mi jak lekarz powiedział co i jak, to się przeraziłam... Mówię: Boże, jak ja TO wycisnę :-D a on: Spokojnie... Wlazło, to wylezie:-D

Wczoraj miałam usg :) równo 32 tydzień.

Synek jest w polożeniu podłuznym główkowym. (w moim przypadku akurat polożenie jest nieistotne) Czaszka i kręgosłup prawidłowe. Twarzoczaszka prawidlowa. Serduszko czterojamowe, przegroda ciągła. Odejścia głównych naczyń prawidłowe. Serduszko biło 150/min. Wątroba, przepona, żołądek, nerki, pęcherz moczowy prawidlwoe. Nóżki i rączki w porządku. Jąderka już są na miejscu :) (hmm dorodne, tatuś stwierdził, że to po nim :-D). Pępowina 3-naczyniowa. I co ważne! widoczne były ruchy oddechowe. Co jak gin powiedziała jest bardzo pozytywne i świadczy, że maluchowi jest dobrze, dobrze sie rozwija. Łożysko na ścianie tylnej :) stopień dojrzałości łożyska II. Płyn owodniowy - ilośc prawidłowa. Przepływy w tętnicy pępowinowe prawidłowe, PI - 0,9.

No i z pomiarów jest prognoza, że maluszek to nie maluszek :szok:Do 40 tyg. bardzo możliwe, że będzie mial ponad 4 kg :szok: W równo 32 t.c. średnia z wymiarów to 2217 g.

Geniusia - super, że z Kacperkiem wszystko dobrze ;) no i dużego masz chłopca już ;-) mój w 32 tyg. ważył około 1600 więc malutko w porównaniu z Twoim. No ale mieści się w normie, więc jestem spokojna ;)

Nie ważne z jaką wagą się urodzi, ważne aby zdrowe było :D

Wczoraj miałam usg :) równo 32 tydzień.

Synek jest w polożeniu podłuznym główkowym. (w moim przypadku akurat polożenie jest nieistotne) Czaszka i kręgosłup prawidłowe. Twarzoczaszka prawidlowa. Serduszko czterojamowe, przegroda ciągła. Odejścia głównych naczyń prawidłowe. Serduszko biło 150/min. Wątroba, przepona, żołądek, nerki, pęcherz moczowy prawidlwoe. Nóżki i rączki w porządku. Jąderka już są na miejscu :) (hmm dorodne, tatuś stwierdził, że to po nim :-D). Pępowina 3-naczyniowa. I co ważne! widoczne były ruchy oddechowe. Co jak gin powiedziała jest bardzo pozytywne i świadczy, że maluchowi jest dobrze, dobrze sie rozwija. Łożysko na ścianie tylnej :) stopień dojrzałości łożyska II. Płyn owodniowy - ilośc prawidłowa. Przepływy w tętnicy pępowinowe prawidłowe, PI - 0,9.

No i z pomiarów jest prognoza, że maluszek to nie maluszek :szok:Do 40 tyg. bardzo możliwe, że będzie mial ponad 4 kg :szok: W równo 32 t.c. średnia z wymiarów to 2217 g.

a jak to jest z tymi stopniami dojrzalosci lozyska?? :-)
dobrze, ze z synkiem wszystko ok :-)
Moja malutka w 34 tc miala 2555g i tez prognozuja 4kg w 40 tc :-p

Zobacz załącznik 421325to Amelka
wink2.gif
lezy główka w doł a z mojej prawej strony ma dupke juz wiem czym sie wypinala wczoraj do tatusia
wink2.gif

wazy okolo 1702g +/-182g tak pisze
wink2.gif

pOŁÓŻENIE GŁÓWKOWE ŁOŻYSKO NA SCIANIE TYLNEJ II STOPIEŃ
jakies oznaczenia nie szukalam co znacza przepisze:
BPD 32+5TC
HC 33+1 TC
AC 30+5TC
FL 30+3TC
AFI 13,7CM

PRZEPŁYWY DOPLEROWSKIE
MCV 2,73
UA 0,86
UV NORMA
RUTA 0,71
LUTA 0,68

Geniusia ale miałaś super USG, taka opisówka w tak zaawansowanej ciąży to normalka w PL????????????? :szok: Rany, ja też bym tak chciała, ale tu to ja się cieszę, że mam dodatkowe USG bezpłatnie w związku z tarczycą, ale jeden skaner, a ostatnio zagadnęliśmy panią je wykonującą, czy pani ma dziś dużo pacjentek (pani nie jest ginekologiem tylko USG wykonuje a później idzie się do prowadzącej) a ona, że baaaardzo, że ma tego dnia na liście 63 pacjentki, to co ona może tak szybko wypatrzeć :shocked2::wściekła/y::-(. Bardzo się cieszę, że z Synkiem wszystko w porządku, a co do tych 4kg, to sporo dzieci teraz takich się rodzi. Moja koleżanka urodziła 4,6kg... SN!!!!!! Więc wszystko się da :-)

galwaygirl- ja to mam dane z 22 tyg. i od tej wielka niewiadoma, choc lekarka po brzusiu twierdzi ze mala nie bedzieZobacze na porodowce dopiero....

reklama
Atan wklajam info skrótów :)
GS - Wielkość pęcherzyka ciążowego​
HC - Obwód głowy​
AC - Obwód brzuszka (fachowo obwód jamy brzusznej
icon_smile.gif
)​
BPD- Wymiar dwuciemieniowy​
CRL - Długość między główką, a kością ogonową (fachowo długość ciemieniowo- siedzeniowa)​
FL - Długość kości udowej​
NB - Kość nosowa
NF - Fałd karkowy
NT- Przezierność karkowa​
FW - Waga dziecka (fachowo waga płodu)
GA - Wiek ciążowy​
FHR - Częstość bicia serca dziecka (fachowo Częstość bicia serca płodu)​
AFI - Wskaźnik płynu owodniowego​
LMP - Data ostatniej miesiączki​
TP - Termin porodu​
EDD - Przybliżony dzień porodu​
EFW - Szacunkowa waga dziecka (fachowo szacunkowa waga płodu)

maron "...Oprócz położenia łożyska, ważna jest jego dojrzałość. Dlaczego? Ponieważ im starsze łożysko tym krwi utlenowanej może przechodzić mniej do Twojego dziecka. Czasami nie jest „pierwszej klasy”, ale nie jest też bardzo stare to uważamy, że nic się złego nie dzieje. " (dojrzałość łożyska - Szukaj w Google)

Do góry