reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak poradzićsobie z potówką

Dziewczyny podpowiedzcie jakiś skuteczny specyfik na potówki u dziecka. Ja z córeczką nie miałam z tym problemów ale córeczka siostry ma 10 dni i zaczęły pojawiać się potówki. Napewno jej nie przegrzewa i w mieszkaniu też nie mają zbyt gorąco. Dzięki za wszelkie wskazówki.

reklama
Można smarować spirytusem a potem sudocremem,ale u nas pomogło po prostu lżejsze ubieranie :)

po pierwsze lzej ubieraj, po drugie mozesz wacikiem od uszu przemywac spirytusem salicylowym i smarowac ciennka warstwa sudokremu

polecam kąpiel w krochmalu lub (ale nie za często) w lekkim roztworze nadmanganianu potasu.

Mój synek jak dostał potówek to mama poradziła mi zasypać puderkiem i pomogło, zasypałam pudrem nivea parę razy i szybciutko zniknęły.

Jestem mamą 6-miesięcznej dziewczynki. Moja mała dorobiła sie potówek w szpitalu. Tam połażna poleciła nam kąpiele w ziołach Septosan. Zalewaliśmy w kubeczku 3-4 torebki ziółek i przez 3-4 dni dodawaliśmy je do kapieli małej. (Po kąpieli małej nie smarowaliśmy już oliwką). Potówki zniknęły bez problemów :-)

Mój 6 tygodniowy synek ma okropne potówki na buźce. Kompletnie nie wiem juz co z tym robic. Przemywam nadmanganianem i troche schodza, ale to bardzo wysusza skore malucha. Na jednym policzku z krostek zrobila mu sie niemalze skorupa. Smaruje wiec kremem nawilzajacym, ale nie wiem czy dobrze robie. Bylismy u lekarza i przpisal mu Hydrocortisyl, ale na ulotce jet napisane, zeby w zadnym wypadku nie stosowac na twarzy i nie u dzieci ponzej 12 lat. Zgupialam. W domu mam LINOMAG czy to sie nadaje? pomocy:-(

Z tego co wiem to maść ze sterydami, której nie należy stosować u niemowląt, a już na pewno nie na buźce!!!Mogą powstać przebarwienia na całe życie. Na potówki najlepiej jest zadbać o niską temp. w domu, ok.20-21st., nieprzegrzewanie malucha i ewentualnie osuszanie kąpielą w krochmalu. A jesteś pewna, że to potówki?Moja mała miała krostki wyglądające jak potówki a okazało się ze to tzw. trądzik niemowlęcy, który świadczy o niedojrzałości gruczołów potowych. Ja na pewno tą maścią dziecku buzi bym nie posmarowała

ja dostalam plyn ze sterydami Elocom i wlasnie do buzi ale nie wolno go stosowac wiecej niz dwa dni mojemu ladnie poschodzily plami po uczuleniu a jest tez taka masc-zel Diprobase tez dobra

reklama
u nas na potówki pomogły kapiele w krochmalu...mial tez na twarzy ale te krostki okazały sie uczuleniem..:dry:.elocolmu nie polecam na twarz ja mam atopowe i lekarz mi odrazu powiedzial że na twarz w żadnym wypadku...uzywam tylko na ręce:sorry2:
Może skonsultuj sie z innym lekarzem:tak:Powodzenia

Do góry